Wiosna idzie wiec o rady proszę!!
Wiosna idzie wiec o rady proszę!!
Mam dwa małe myśle problemy. Nie mam zaufania do elektryki w mojej przyczepce / kable, gniazda zapalniczkowe do akumulatora, gniazda na 220/230 volt/ Chcę wymienić ale bez "rozwalania" przyczepki. Chcę wymienić zewnętrzne gniazdo tylko nie wiem na jakie/ wymiary, może jakas nazwa? Czy te na stronie TOP SHOP firmy "schuko" to pasuje do mojej n126e?/ połącze je z gniazdem wewnętrznym i dalej już przedłużacz i lampki i obejdzie się bez "rozwalania" wnętrza. No i będzie światło w przyczepce. Na zapalniczkę działa światło wewnętrzne/akumulator/ Ale samo gniazdo do wymiany. Obecnie moje zewnetrzne gniazdo jakoś tak sie kruszy, klapka odchodzi i nie mam do niego zaufania.Drugi problem to taki, że jak ciągnę moją przyczepkę i dam np. na luz lub zjeżdzam z górki słysze dziwne dzwięki /takie metaliczne/z tyłu. Jakby coś z zaczepem przyczepy. Jak dodam gazu to ustaje. Czyżbym miał problem z hamulcem najazdowym?. Nie występuje to ciągle tzn nie zawsze jak przechodzę na jazde na "luzie" ale denerwuje mnie podczas jazdy. Przede mną drugi sezon z moją przyczepką więc proszę o pomoc w tych tematach. Jest coraz cieplej to i przy domku można zacząc majsterkowac. Pozdrawiam wszystkich.Dzięki za pomoc. Bromba
Re: Wiosna idzie wiec o rady proszę!!
Elektrykę zrobisz bez rozawalania tylko połóż nowe kable stare zostaw co do gniazda 220/230 to takie do niewiadów 40-50 zł tu chodzi o rozstaw śrub mocujących i pamiętaj o komplecie wtyczka plus gniazdo czasem kupisz tańsze gniazdo ale stara wtyczka nie będzie pasować http://przyczepytam.com.pl/sklep/popup_ ... 3932e9c66d i na allegro http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1
BROMBA , sprecyzuj te odgłosy . Czy są to metaliczne odgłosy uderzenia , czy może jakieś tarcia ?
Za każdym zakrętem jest jakaś prosta .
Co do eletryki - wszystko ułożysz w kufrze przy przedniej ścianie - popatrz na fotki bo koledzy mieli to fajnie zrobione.
Ja u siebie instalację na 12V prawie całą zostawiłem - była w dobrym stanie, a podłącz do zapalniczki auta wyrzuciłem, bo i tak nie używałem
wtyk wymienisz - w sklepie moto ok 5zł, sprzwdź też przewód, mój był w kiepskim stanie.
Z instalacji 12V wymieniłem tylko odcinek od wtyczki do auta do wewnętrznej kostki - okazało się że zwarcie robiło się na załamaniu,
przy wejściu pod podłogę przyczepy.
instalację 220V zrobiłem całą nową - gniazdo zewnętrzne możesz dokupić - ja zrobiłem kawałek przewodu z wtyczką którą wpinam w przedłużacz na zewnątrz.
dalej dałem skrzynkę z bezpiecznikiem, wsadziłem tam też transformator na 12V (do ośw wew)

podłączyłem dwa gniazda - jedno wewnątrz schowka, drugie na zewnątrz tak jak oryginalnie.
Wszystkie przewody ułożyłem w rurkach, tzw peszlach, można też wykorzystać specjalne listwy
Przejdź sie do marketu budowalnego, tam mają dużo tego typu towaru, a spokojnie można pomacać i dobrać coś
Ja u siebie instalację na 12V prawie całą zostawiłem - była w dobrym stanie, a podłącz do zapalniczki auta wyrzuciłem, bo i tak nie używałem
wtyk wymienisz - w sklepie moto ok 5zł, sprzwdź też przewód, mój był w kiepskim stanie.
Z instalacji 12V wymieniłem tylko odcinek od wtyczki do auta do wewnętrznej kostki - okazało się że zwarcie robiło się na załamaniu,
przy wejściu pod podłogę przyczepy.
instalację 220V zrobiłem całą nową - gniazdo zewnętrzne możesz dokupić - ja zrobiłem kawałek przewodu z wtyczką którą wpinam w przedłużacz na zewnątrz.
dalej dałem skrzynkę z bezpiecznikiem, wsadziłem tam też transformator na 12V (do ośw wew)

podłączyłem dwa gniazda - jedno wewnątrz schowka, drugie na zewnątrz tak jak oryginalnie.
Wszystkie przewody ułożyłem w rurkach, tzw peszlach, można też wykorzystać specjalne listwy
Przejdź sie do marketu budowalnego, tam mają dużo tego typu towaru, a spokojnie można pomacać i dobrać coś
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
własnie jestem też na etapie elektryki , ale tylko 230 całe 12 volt wyrzuciłem...nie styty ja wykonać mam zamiar nie co skomplikowana instalacje..., ale powoli widze ze to może nie mieć sensu...zbyt duża ilosc odbiorników...będe musiał z czegoś zrezygnować...
życie jak droga, kiedyś się kończy...
- ddkrzysztof
- Fanklubowicz
No to jesteśmy na etapie podobnej demolki Sergiusz. A wracając do tematu Gieniu z elektryką nie ma żartów więc tak jak piszesz wymień gniazdo zewnętrzne i poukładaj nowe przewody do zasilania 230V min. 2,5 mm2 jeśli chodzi o linkę (mięki przewód) i 1,5 mm2 jak bys kładł drut (w przyczepie nie polecam). Gniazdo zewnetrzne znajdziesz pod linkami od Marka. Możesz pokusić się o zamontowanie Transformatora w budce lub dodatkowego gniazda w samochodzie do zasilania 12V budki.
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...
Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...
Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)
Dzięki koledzy za rady . Finger te odgłosy to tak jakbyś kamyk wrzucił do puszki po piwie. Dość głośny. Sprawdzę cały zaczep, oraz hamulec najazdowy. Musze tez przesmarować / znalazłem tam dwie kalamitki /Jestem laikiem w tych sprawach ale dużo wiedzy w naszym portalu niewiadówek więc piwo w dłoń i czytamy posty kolegów. Naprawdę Panowie to duża skarbnica wiedzy. Z elektryką też juz było. Sorry ale czasem czasu brakuje, żeby wszystko przeczytać więc zaczołem nowy wątek. Marku ! z allegro jakie gniazdo polecasz ? Podałes stronę /oglądałem i nie bardzo wiem jakie wybrac i wtyczkę/. Moi przyjaciele z puszczy / taxi wrocław/ to kolejne trzy niewiadówki mówili, że w starym porcie na odrze jest sklep z częściami do niwiadówek. Szukałem w necie ale zero. Może to tylko alkohol przez nich przemawiał..Ale jakby ktoś to czytał z wrocka to może by potwierdził? / myślę tu o bogusiu bednarskim/ Zawsze to lepiej najpierw dotknąć i dopiero kupić. Dzięki i pozdrawiam.
Może to naiwne ale popatrz czy nic ci nie lata pomiędzy piasta a felgą, lub deklem (jeżeli masz) a felgą- mógł wpaść jakiś kamyk i po prostu się telepie. Mój kolega tak miał w aucie a już był poumawiany u mechaników na wymiane hamulców 
PS. Z tą jazdą na jałowym to nie przesadzaj zwłaszcza z przyczepką, wystarczy że silnik ci się np. zaksztusi i zgaśnie to jesteś bez wspomagania hamulców i kierownicy a przyczepka tylko znacznie pogarsza sprawe. Oczywiście wszelakie niesprawności i stukot trzeba usunąć

PS. Z tą jazdą na jałowym to nie przesadzaj zwłaszcza z przyczepką, wystarczy że silnik ci się np. zaksztusi i zgaśnie to jesteś bez wspomagania hamulców i kierownicy a przyczepka tylko znacznie pogarsza sprawe. Oczywiście wszelakie niesprawności i stukot trzeba usunąć

Ostatnio zmieniony wtorek, 10 mar 2009, 18:37 przez BIGL, łącznie zmieniany 1 raz.
- b.b tulipan
- Fanklubowicz
bromba pisze: Moi przyjaciele z puszczy / taxi wrocław/ to kolejne trzy niewiadówki mówili, że w starym porcie na odrze jest sklep z częściami do niwiadówek. Szukałem w necie ale zero. Może to tylko alkohol przez nich przemawiał..Ale jakby ktoś to czytał z wrocka to może by potwierdził? / myślę tu o bogusiu bednarskim/ Zawsze to lepiej najpierw dotknąć i dopiero kupić. Dzięki i pozdrawiam.
jestem, jestem ale nie kumam o co tak naprawdę chodzi z tym starym portem we wrocku.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
Post usuniety
Ostatnio zmieniony piątek, 8 mar 2013, 17:18 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Boguś z tego co pamiętam to chodzi o port na ul Klęczkowskiej. Ma tam być skład celny albo agencja celna i w jednym z hangarów w tym porcie ma być taki sklep. Myślę że trzeba będzie tam pochodzić w wolną sobotę może akurat znajdę. W wakację za bardzo nie przywiązywałem wagi do tego co znajomi mówili ale jestem pewny, że o tą część wrocka chodzi. No BIGL!! jak to prawda z tym kamieniem to....spale się ze wstydu. Ale obciach. Trzeba będzie wszystko posprawdzac. To połączenie haka z przyczepą też sprawdze. Dzięki ZUNDAPP600! Na zimę go odkręciłem z dyszla / zawsze to utrudnienie dla złodzieja/ Dzięki za zainteresowanie i rady. Pozdrawiam 

- b.b tulipan
- Fanklubowicz
bromba, Właśnie mieszkam na Kleczkowskiej, nigdy nie słyszałem o takim sklepie lub składzie.Nawet nie wiem czy tu jest skład celny, sprawdzę i dam znać.Wiem tylko że na ul. Krakowskiej jest serwis i sklep do przyczep u Nachtmana.Tam czasem coś kupię lub naprawię.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
Tak jak pisze zundapp600 trzeba zajrzeć do zaczepu i sprawdzić luz na kuli . Zwłaszcza , że piszesz o stukach jedynie podczas jazdy na biegu jałowym lub z górki . Właśnie wtedy najbardziej słyszalne są takie odgłosy . Podczas ciągnięcia jedna ze ścianek zaczepu okalająca kulę bardziej przylega niwelując przy tym luz , natomiast na biegu jałowym pojazd nie ciągnie przyczepy tylko razem poruszają się z tą samą prędkością . Wtedy właśnie kula lata po ściankach okalających zaczepu wydając rózne metaliczne dźwięki . Pięknie to wszystko gra na nierównościach . Niwelacja luzu może pomóc .
Kamyki w (ogólnie) kołach stukają przecież bez względu na toczenie się na luzie lub na biegach . Ty piszesz , że tylko podczas biegu jałowego .
Aaaale namotałem
może jednak coś z tego zrozumiesz ? 
Kamyki w (ogólnie) kołach stukają przecież bez względu na toczenie się na luzie lub na biegach . Ty piszesz , że tylko podczas biegu jałowego .
Aaaale namotałem

Za każdym zakrętem jest jakaś prosta .
Faktycznie Boguś !! Na ul.Krakowskiej jest ten sklep NATCHMAN. Zamówiłem sobie katalog do domku i dzisiaj przyszedł poczta. Katalog jest w języku niemieckim ale na osobnej płycie CD jest wszystko z niego / ceny/ w naszym języku. Oj. jest co oglądać, wszystko do przyczep i nie tylko ..ach ci Niemcy. Dla zainteresowanych podaje ich stronę gdzie można w/w katalog zamówić. / jest gratis/ http://www.nachtman.pl. Pozdrawiam i biore sie za ogladanie katalogu bo u mnie znowu zima wróciła i nie ma jak zabrac sie za robotę przy domku. 

bromba pisze:Faktycznie Boguś !! Na ul.Krakowskiej jest ten sklep NATCHMAN. Zamówiłem sobie katalog do domku i dzisiaj przyszedł poczta. Katalog jest w języku niemieckim ale na osobnej płycie CD jest wszystko z niego / ceny/ w naszym języku. Oj. jest co oglądać, wszystko do przyczep i nie tylko ..ach ci Niemcy. Dla zainteresowanych podaje ich stronę gdzie można w/w katalog zamówić. / jest gratis/ http://www.nachtman.pl. Pozdrawiam i biore sie za ogladanie katalogu bo u mnie znowu zima wróciła i nie ma jak zabrac sie za robotę przy domku.
przeglądam katalog na stronie i

skąd oni mają takie ceny ?
przykładowo temat który mnie interesuje - toaleta PortaPotti 165 - Cena ok 480 PLN
taka sama w Selgrosie jest na półce po 280zł, a na allegro można kupić już w cenie ok 250-270zł (+koszt przesyłki)
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4