Powrót do kamienia łupanego
					Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
	W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
- robert
- Administrator 
Powrót do kamienia łupanego
Jak dla mnie bardzo fascynujący zestaw filmów.
Polecam.
https://www.youtube.com/channel/UCAL3JXZSzSm8AlZyD3nQdBA/videos?sort=dd&shelf_id=2&view=0

Polecam.
https://www.youtube.com/channel/UCAL3JXZSzSm8AlZyD3nQdBA/videos?sort=dd&shelf_id=2&view=0
Re: Powrót do kamienia łupanego
Wybierz się jako wolontariusz na jakiś obóz harcerski. Tam młodzież bawi się w różne podobne rzeczy  . Sam osobiscie będę w tym roku chyba pomagał taki obóz budować, bo moja córka jedzie jako zuch, żona jako opiekun, a syn jedzie do raju na ziemi, bo można cały dzień kopać saperka, ciąć piłą,  wbijać gwoździe,  spać w namiocie, skubać patyki scyzorykiem, bawić się po przebudzeniu z żuczkami itp.
 . Sam osobiscie będę w tym roku chyba pomagał taki obóz budować, bo moja córka jedzie jako zuch, żona jako opiekun, a syn jedzie do raju na ziemi, bo można cały dzień kopać saperka, ciąć piłą,  wbijać gwoździe,  spać w namiocie, skubać patyki scyzorykiem, bawić się po przebudzeniu z żuczkami itp. 
reflexes z tapatalk

. Sam osobiscie będę w tym roku chyba pomagał taki obóz budować, bo moja córka jedzie jako zuch, żona jako opiekun, a syn jedzie do raju na ziemi, bo można cały dzień kopać saperka, ciąć piłą,  wbijać gwoździe,  spać w namiocie, skubać patyki scyzorykiem, bawić się po przebudzeniu z żuczkami itp.
 . Sam osobiscie będę w tym roku chyba pomagał taki obóz budować, bo moja córka jedzie jako zuch, żona jako opiekun, a syn jedzie do raju na ziemi, bo można cały dzień kopać saperka, ciąć piłą,  wbijać gwoździe,  spać w namiocie, skubać patyki scyzorykiem, bawić się po przebudzeniu z żuczkami itp. reflexes z tapatalk
 Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej:  Knaus Sport 400 LK ,  Adria Unica 5204 ,  Chateau Cantara 908  i  N126n 
Piszę się na to tylko oby tam WiFi było  

Marne szanse. W zeszłym roku jak byłem to przywilej ładowania telefonów miała tzw. kadra. Harcerzom i zuchom nie było dane korzystać z jakikolwiek urządzeń elektrycznych, bo na obozie w ogóle nie było sztrumu. O wifi albo zasięgu hsdpa czy chociaż gprs można było pomarzyć. Telefon działał też nie wszędzie.  W tym roku obóz jest w innym miejscu więc nie wiem co tam się da złapać. Bez podtekstów proszę oczywiście. 
reflexes z tapatalk

reflexes z tapatalk
 Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej:  Knaus Sport 400 LK ,  Adria Unica 5204 ,  Chateau Cantara 908  i  N126n 
Poznałem to na własnej skórze bo syn to harcerz a nam zachciało go się odwiedzić na 3dni   Tak wcześnie to się nigdy nie kładłem spać
  Tak wcześnie to się nigdy nie kładłem spać  

reflexes pisze:Wybierz się jako wolontariusz na jakiś obóz harcerski. Tam młodzież bawi się w różne podobne rzeczy. Sam osobiscie będę w tym roku chyba pomagał taki obóz budować, bo moja córka jedzie jako zuch, żona jako opiekun, a syn jedzie do raju na ziemi, bo można cały dzień kopać saperka, ciąć piłą, wbijać gwoździe, spać w namiocie, skubać patyki scyzorykiem, bawić się po przebudzeniu z żuczkami itp.
Kopanie saperką, wbijanie gwoździ, bawienie się z żuczkami itp. to jak znalazł na wakacje
 takie klimaty lubię, ale namiot
 takie klimaty lubię, ale namiot   o to już za wiele  niewiadówka musi być
 o to już za wiele  niewiadówka musi być 
To nie prawda, że tylko żółwie i ślimaki wędrują ze swoimi domkami po świecie.
Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady 

N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km
						Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady

N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km
Nacia, harcerze śpią w namiotach i w obozie który wcześniej sami muszą zbudować.  Mój młody w zeszłym roku swoje 4 urodziny obchodził na obozie właśnie i był przeszczęśliwy, bo właśnie takie rzeczy robił przez blisko 2 tygodnie. Nikt mu nie przeszkadzał, nikt mu nie zabraniał, wszyscy mu pomagali, harcerze mu robili łódki z kory, auta z drewna, cały czas paliło się ognisko itp. Generalnie dla takiego małolata raj na ziemi. Córka jako zuch musiała bardziej uczestniczyć w życiu obozowym ale ona się w tym doskonale odnajduje więc też była szczęśliwa. Ja tam byłem turystycznie i spałem w przyczepie.
Niewiadówka też tam była. Mieszkał w niej mąż którejś z pań opiekunek.

reflexes z tapatalk

Niewiadówka też tam była. Mieszkał w niej mąż którejś z pań opiekunek.

reflexes z tapatalk
						- robert
- Administrator 
Witajcie
W przeszłości również miałem epizod harcerski. Zapewne jak większość roczników 1970-80.
Hobbystycznie również nieco liznąłem survivalu - w tym posługiwanie się nożem, maczetą, krzesiwem magnezowym, flarami, różne kombinacje ogniowe (Dakota Hole Fire, Swedish Fire Torch, Rocket Stove, itp).
Obawiam się, że z uwagi na obecne uwarunkowania prawne (opieka nad nieletnimi), na obozach harcerskich, większości z powyższych pomysłów harcerze nie robią - ew. tylko kadra. Wyjątkiem mogą być drużyny starszoharcerskie (czyli w praktyce dorośli ludzie), klasy wojskowe, FIA lub inne organizacje proobronne i survivalowe.
Chętni rzecz jasna mogą wykupić szkolenie weekendowe. Firm oferujących różnorodne oferty w tych klimatach jest bez liku, np.: http://www.survivaltech.pl/oferta/pelne-szkolenie-realnych-technik-przetrwania-klimat-umiarkowany-2-dni
Ale.... marzy mi się wyprawa na Daleki Wschód .... w tym kolej Transsyberyjska, Syberia, Irkuck, Bajkał, itp.....
W najbliższym czasie raczej bez szans... ale za kilka lat.... kto wie....

W przeszłości również miałem epizod harcerski. Zapewne jak większość roczników 1970-80.
Hobbystycznie również nieco liznąłem survivalu - w tym posługiwanie się nożem, maczetą, krzesiwem magnezowym, flarami, różne kombinacje ogniowe (Dakota Hole Fire, Swedish Fire Torch, Rocket Stove, itp).
Obawiam się, że z uwagi na obecne uwarunkowania prawne (opieka nad nieletnimi), na obozach harcerskich, większości z powyższych pomysłów harcerze nie robią - ew. tylko kadra. Wyjątkiem mogą być drużyny starszoharcerskie (czyli w praktyce dorośli ludzie), klasy wojskowe, FIA lub inne organizacje proobronne i survivalowe.
Chętni rzecz jasna mogą wykupić szkolenie weekendowe. Firm oferujących różnorodne oferty w tych klimatach jest bez liku, np.: http://www.survivaltech.pl/oferta/pelne-szkolenie-realnych-technik-przetrwania-klimat-umiarkowany-2-dni
Ale.... marzy mi się wyprawa na Daleki Wschód .... w tym kolej Transsyberyjska, Syberia, Irkuck, Bajkał, itp.....
W najbliższym czasie raczej bez szans... ale za kilka lat.... kto wie....
robert pisze:
W najbliższym czasie raczej bez szans... ale za kilka lat.... kto wie....]
To może jakimś konwojem? zawsze to lepiej na dwa wozy

- 
				cyran'o
- Fanklubowicz 
Benior pisze:robert pisze:
W najbliższym czasie raczej bez szans... ale za kilka lat.... kto wie....]
To może jakimś konwojem? zawsze to lepiej na dwa wozy
Widzę że nie tylko mnie ciągnie na wschód

- robert
- Administrator 
Benior pisze:To może jakimś konwojem? zawsze to lepiej na dwa wozy
Jasne!
Liczę, że ktoś jeszcze się dołączy....
cyran'o pisze:Widzę że nie tylko mnie ciągnie na wschód
Ano....
- robert
- Administrator 
Kolejny świetny kanał YT dla miłosników survivalu.
Polecam.

Polecam.
Liczę, że ktoś jeszcze się dołączy....
Ja tam na wschód zawsze chętnie.
Kiedyś google udostępnił podróż koleją transsyberyjską sfilmowaną z kabiny motorniczego + fajna mapka pokazująca gdzie się aktualnie pociąg znajduje.
Niestety nie ma już. Nie wiem czemu
REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157
Drednot pisze:Liczę, że ktoś jeszcze się dołączy....
Ja tam na wschód zawsze chętnie.
Kiedyś google udostępnił podróż koleją transsyberyjską sfilmowaną z kabiny motorniczego + fajna mapka pokazująca gdzie się aktualnie pociąg znajduje.
Niestety nie ma już. Nie wiem czemu
Żeby nie promować.