pytanie o rejestrację przyczepki

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
bartosz

pytanie o rejestrację przyczepki

Postautor: bartosz » piątek, 6 mar 2009, 11:13

Na adres fanklubowy dostałem takiego maila mam nadzieje że coś pomożecie ;)
Witaj.
Dzieki waszej stronie dowiedzialem sie bardzo wielu zeczy na temat remontow, usprawnien i eksploatacji przyczep Niewiadowskich, strona jest SUPER. Jest to wiedza ktora chcial bym w praktyce zastosowac przy remoncie N-132 ktora znalazlem w mojej okolicy. Mam jednak jedno pytanie a zarazem prosbe czy ktos z waszych czlonkow mogl by pomoc, wyjasnic, dac sprawdzony plan jak zarejestrowac taka przyczepe jesli nie jest zarejestrowana i wlasciciel nie posiada zadnych dokumentow?? Czy opcja rejestracji na tzw tablice zabytkowe jest realna czy tzw SAM jest mozliwy. Chcial bym wiedziec na czym sprawa sie ma przed dokonaniem zakupu w/w "cacaka".

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: pytanie o rejestrację przyczepki

Postautor: serek » piątek, 6 mar 2009, 12:26

Radze zadz , lub przejść się do wydziału komunikacji w Urzędzie Mista i tam dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej przyczepy...no chyba ,że nie masz nawet numeru rejestracyjnego ( tablicy) to wtedy chyba juz tylko rejestracja jako SAM, choc powiem szczerze ze ostatnio coś słyszałem o mozliwość rejestracji pojazdów zabytkowych ze złomu nawet bez dokumentów i tablicy rejestracyjnej ...ale czy tak jest nie wiem.

Ps. Pamietaj że jak juz się zdecydujesz na zakup to tego samego dnia musisz wykupić polise OC na pojazd bo będziesz miał nie przyjemne konsekfencje z tego powodu, jeżeli nie wykupisz, ...no chyba ze będzie miała aktualne OC.

Ładnie podejdz Panią w Urzędzie i wszystko Ci powie , co i jak ...- taka jest moja rada.
Pozdrawiam i ciesze się że Ci się tu podoba , a póki co zapraszam do pisania , nawet jak jeszcze nie posiadasz przyczepy.
życie jak droga, kiedyś się kończy...

szary11
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: szary11 » piątek, 6 mar 2009, 12:46

Jeśli od właściciela ją kupuje i na niego ona figurowała to nie ma problemu. Właściciel idzie do UM i wyrabia wtórnik dowodu. A jak nie ma tablicy to będzie musiał napisać zgłoszenie o zgubieniu czy coś w tym stylu. Musi pozgłaszać braki, wtedy wyrobi nowe. Trochę biegania będzie, ale powinno się udać.

Jak swoją niewiadkę kupowałem to właśnie nie było dowodu rejestracyjnego. I z właścicielem musiałem udać się do urzędu.

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 6 mar 2009, 14:18

ale kolega pisze że
nie jest zarejestrowana i wlasciciel nie posiada zadnych dokumentow

więc pozostaje kupienie dokumentów - np jakaś budka do kasacji i z niej "przeszczepienie" nr i dowodu,
co jednak będzie ciężkie ze względu na typ 132 - to bardzo rzadki model ...
chyba żeby zarejestrować jako enke ;)

pozostaje jako SAM, nie wiem jak jest z kempingiem, ale bagażówkę rejestruje sie dość prosto
wizyta w WK i stacji diagnostycznej - dostaje się tabliczkę i papier z przeglądem, z tym do WK
i rejestracja.
Najlepiej jak pisał Serek, popytać w wydziale komunikacji, niestety urzędy czasem różnie interpretują przepisy
ew podjechać na stację i pogadać też z diagnostą, żeby potem nie było niespodzianek :(
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

szary11
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: szary11 » sobota, 7 mar 2009, 22:54

Faktycznie, nie zauważyłęm, że była nierejestrowana.

Niemneij trzeba zobaczyć czy nie ma numeru ramy i wg niego odszukać kto jest właścicielem... bo nie bardzo jestem w stanie załapać jak można kupić budę i nie mieć papierów.

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » sobota, 7 mar 2009, 23:00

jak zadeklaruje że jest właścicielem to raczej można.... tak mnie się wydaje ,choć doga może być trudna..... :?

jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: jacek45 » niedziela, 8 mar 2009, 15:27

Jest wszystko możliwe :lol: .Mam podobny problem z N250.Jak wiadomo
kiedyś nie trzeba było rejestrować małych przyczep,więc właściciel nie
zarejestrował,potem p-pka stała 10 lat w stodole,aż ją wynykałem i
odkupiłem za grosze bo on nie miał ani auta ani nawet prawka.Umowę
spisaliśmy ,ale ponieważ nigdy nie była rejestrowana więc w WK zarządano
faktury i tu klops nie ma .Mimo że jest pełna tabliczka z danymi nic nie
mogę zrobić tylko zarejestrować jako SAM-a.Tak jet w Opolu.
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
BaracudaV

Postautor: BaracudaV » wtorek, 10 mar 2009, 12:11

Witajcie.

Poniżej zamieszczam linki do wyszperanych w sieci „pomocy” do odpowiedzi na własne pytanie z tematu:

1.Gotowy przepis na rejestrację przyczepy SAM. Moim zdaniem jedyna droga może mało słuszna ale dająca możliwość legalnego użytkowania przyczepy zakupionej bez rejestracji.
http://www.augustowski.home.pl/starostw ... kt_003.htm

2.Rejestracja wyrejestrowanej przyczepki bagażowej.
http://prawo.money.pl/grupa-pl_soc_praw ... 75051.html

3.Prawie wszystko o ... Badaniach Technicznych i Rejestracji Pojazdów
http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewforum.php?f=140

4.Rejestracja pojazdu zabytkowego samochodu, motocykla o przyczepach niestety nic :( ale podstawy prawne są:
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ ... a_3045.htm

5.Rejestracja pojazdu zabytkowego - także na podstawie oświadczenia właściciela:
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/9 ... ciela.html

Jeśli uda mi się nabyć i przepchnąć rejestrację tej 132 na pewno się pochwale, dziś jadę oglądać kolejna szt gdyż mam duuuuuuuuużo wolnego czasu po stracie zatrudnienia i jak na razie jestem goły bosy i wesoły bez perspektyw na nową prace i funduszy na w/w skorupę.

Pozdrawiam
Gruby

BIGL

Postautor: BIGL » wtorek, 10 mar 2009, 13:42

Powodzenia kolego :wink:
Obrazek

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » wtorek, 10 mar 2009, 13:44

Równiez mocno trzymam kciuki za powodzenie tej sprawy i znalezienie zatrudnienia...
życie jak droga, kiedyś się kończy...

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » środa, 11 mar 2009, 05:55

Kolego BaracudaV, jeśli masz namiary na 132 to podziel się jeśli to jest możliwe gdyż kilka osób już pytało lecz z tymi budkami jest cięzko na rynku. :wink: Ja również życzę powodzenia w pomyślnym załatwieniy sprawy cycepki i pracy. :D
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...

Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)

Awatar użytkownika
BaracudaV

Postautor: BaracudaV » środa, 11 mar 2009, 10:41

ddkrzysztof pisze:Kolego BaracudaV, jeśli masz namiary na 132 to podziel się jeśli to jest możliwe gdyż kilka osób już pytało lecz z tymi budkami jest cięzko na rynku.

Witaj.

Kolego ddkrzysztof N132 stan opłakany :cry: do kapitalki inside & outside no i brak papira. Jesli ja sie nie zdecyduje w kolejce jest moj osybistyczny Szwagieru a potem klubowicz jurek62. Jesli nikt z nas jej nie nabedzie napewno dam namiary na forum.

Pozdrawiam
Gruby
2 Fast 4 You

Wróć do „Pozostałe”