... N126N Robcia i prace z Nią związane ...
- Paweł(SP7GTU)
Re: ... N126N Robcia i prace z Nią związane ...
Widzę Robert że, idziesz po całości z pracami. Stelaż do zasobnika - super pomysł, natomiast butla nie do końca. Ale to jest moje zdanie. Poznaliśmy się w Bałtowie jak byłeś z rodziną na Sylwestra parę dni, przypomnij sobie jak któregoś tam dnia pobytu jeździłeś butlę wymieniać bo gazu ci brakło. Odpiąłeś tylko butlę i w drogę.A teraz co będzie jak ci braknie???.
Toyota Yaris II(1.33)+N126ES
- CornBlumenBlau
- Fanklubowicz
Powiem tak, 8 kg gazu przy średnim zużyciu 200g/na godzinę, to 40 godzin grzania, nie licząc kuchenki i odpuszczając sobie w takich warunkach lodówkę.
Przy minusowych temperaturach truma u mnie chodzi całą dobę, bo nie wyobrażam sobie nie mieć gdzie pójść się ogrzać jak będę miał dość zimna.
3 kg gazu to aż 15 godzin ciepełka... na weekend...
Sorry, ale smiać mi się chce
Przy minusowych temperaturach truma u mnie chodzi całą dobę, bo nie wyobrażam sobie nie mieć gdzie pójść się ogrzać jak będę miał dość zimna.
3 kg gazu to aż 15 godzin ciepełka... na weekend...
Sorry, ale smiać mi się chce

Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 19 / 1182 km
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 19 / 1182 km
- Paweł(SP7GTU)
Każdy ma swoje zdanie. Dla mnie lepiej wymienić butlę niż targać całą przyczepę.
Toyota Yaris II(1.33)+N126ES
...zadziwiajaco duze to Twoje zuzycie gazu - widac lubisz ciepelkoCornBlumenBlau pisze:U mnie 11 kg butla idzie w 14 dni w najcieplejszym miesiacu roku.
Kiedyś na 3 tygodnie wystarczała mi 2 kg butla, ale nie korzystalem z ogrzewania...
bo go nie miałem
Owszem gazu starczyło, a nawet resztę przywiozlem do domu, ale szczęka w nocy mało z zawiasów nie wyleciała

...Pawel, dlatego pisalem kilka postow wyzej, ze po tym wyjezdzie zimowym mam watpliwosci i decyzja dotyczaca montazu tej butli jeszcze nie zapadla.Paweł(SP7GTU) pisze:Widzę Robert że, idziesz po całości z pracami. Stelaż do zasobnika - super pomysł, natomiast butla nie do końca. Ale to jest moje zdanie. Poznaliśmy się w Bałtowie jak byłeś z rodziną na Sylwestra parę dni, przypomnij sobie jak któregoś tam dnia pobytu jeździłeś butlę wymieniać bo gazu ci brakło. Odpiąłeś tylko butlę i w drogę.A teraz co będzie jak ci braknie???.
Pamietam doskonale jakie mielismy wtedy zuzycie propanu, ale wiesz jakie byly wtedy mrozy... Truma chodzila non stop na max przez prawie trzy doby. W sezonie letnim sytuacja wyglada zupelnie inaczej.
Widze tez problem rodzaju gazu... w zimie, zeby bylo ok, musi byc propan - a ten ciezko umiescic w butli samochodowej. Dlatego wciaz sie waham i dziekuje wszystkim za opinie.

SQ8KMY via Icom D-Star
Widać zawsze zdania będą podzielone, wszystko zależy tak jak Robert napisał kto jaki styl turystyki preferuje.
Bo jak się przyjęło - "każdy robi pod siebie" 

Niewiadko-noce
2024 - 3200km i 14 nocy "nową" N126NT
Mój remont N126N "nr.1" i "nr. 2"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3072
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
2024 - 3200km i 14 nocy "nową" N126NT
Mój remont N126N "nr.1" i "nr. 2"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3072
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Paweł(SP7GTU) pisze:Widzę Robert że, idziesz po całości z pracami. Stelaż do zasobnika - super pomysł, natomiast butla nie do końca. Ale to jest moje zdanie. Poznaliśmy się w Bałtowie jak byłeś z rodziną na Sylwestra parę dni, przypomnij sobie jak któregoś tam dnia pobytu jeździłeś butlę wymieniać bo gazu ci brakło. Odpiąłeś tylko butlę i w drogę.A teraz co będzie jak ci braknie???.
Dlatego należy pozostawić sobie możliwość podłączenia zwykłej butli. Wtedy w lecie pędzisz wszystko z LPG, a na jeden czy dwa zimowe wyjazdy bierzesz dodatkowo zwykłą butlę.
Robcio pisze:Widze tez problem rodzaju gazu... w zimie, zeby bylo ok, musi byc propan - a ten ciezko umiescic w butli samochodowej. Dlatego wciaz sie waham i dziekuje wszystkim za opinie.
A przypadkiem w zimie nie zmieniają na stacjach proporcji LPG?
- robert
- Administrator
kooba pisze:Dlatego należy pozostawić sobie możliwość podłączenia zwykłej butli. Wtedy w lecie pędzisz wszystko z LPG, a na jeden czy dwa zimowe wyjazdy bierzesz dodatkowo zwykłą butlę.
I to jest jedyne słuszne rozwiązanie, dla tych, którzy jednak zamontowali zbiornik LPG.
Ja mam możliwość odcięcia w ogóle zbiornika LPG i podłączenia przez szybkozłączkę butli BP/AmerGas lub dowolnej innej (wkręcając reduktor tradycyjnie).
kooba pisze:Robcio pisze:Widze tez problem rodzaju gazu... w zimie, zeby bylo ok, musi byc propan - a ten ciezko umiescic w butli samochodowej. Dlatego wciaz sie waham i dziekuje wszystkim za opinie.
Teoretycznie proporcje są inne. Ale jak dopytałem znajomego gazownika, który (prowadzi też stację LPG) o szczegóły to powiedział, że z tym różnie bywa. Nigdy nie wiesz, co przyjechało tzn. w jakich proporcjach.
robert pisze:kooba pisze:Robcio pisze:Widze tez problem rodzaju gazu... w zimie, zeby bylo ok, musi byc propan - a ten ciezko umiescic w butli samochodowej. Dlatego wciaz sie waham i dziekuje wszystkim za opinie.
Teoretycznie proporcje są inne. Ale jak dopytałem znajomego gazownika, który (prowadzi też stację LPG) o szczegóły to powiedział, że z tym różnie bywa. Nigdy nie wiesz, co przyjechało tzn. w jakich proporcjach.
...ostatnio przy okazji nalewania gazu do butli 3kg, rowniez zapytalem o proporcje gazu LPG w sezonie zimowym - gosc sie usmiechnal i powiedzial, ze przy obecnych zimach prawdopodobnie w ogole nie zmieniaja proporcji, jednoczesnie oni nigdy nie wiedza jaki jest sklad gazu w poszczegolnych dostawach.
Propan jest drozszy, wiec wiadomo jak z tym bedzie w praktyce

SQ8KMY via Icom D-Star
-
Sądzę że przekabace Robcia na lightową stronę mocy
czytaj nano/home/bp light

BobBudowniczy pisze:Sądzę że przekabace Robcia na lightową stronę mocyczytaj nano/home/bp light
Myślę, że jest już przekabacony, tylko to jeszcze do niego nie dotarło.

Cisza plotkarze!!! ;-D
Jeszcze nic nie wiadomo ;-P
Naskrobane Tapatalk'iem.
Naskrobane Tapatalk'iem.

SQ8KMY via Icom D-Star
-
Robcio pisze:Cisza plotkarze!!! ;-D
Naskrobane Tapatalk'iem.
Dobra dobra...

Pogoda ewidentnie nie nastraja do majsterkowania przy przyczepce...

...ale dzieciaki wspominaja wyjazdy z Enka oraz ponaglaja do dzialania

...ale dzieciaki wspominaja wyjazdy z Enka oraz ponaglaja do dzialania

SQ8KMY via Icom D-Star
Oprószona śniegiem eNka wygląda uroczo