Ford Focus MK1 - dodatkowe lusterka
- stachu_gda
- Fanklubowicz
Ford Focus MK1 - dodatkowe lusterka
Kierowców Focusa MK1 proszę o radę, jakie lusterka doczepiane do holowania przyczepy polecacie, a jakie odradzacie.
Chciałbym uniknąć kupowania czegoś czego potem nie da się zamontować.
Chciałbym uniknąć kupowania czegoś czego potem nie da się zamontować.
Re: Ford Focus MK1 - dodatkowe lusterka
Ja mam takie z Juli i złego słowa nie powiem poza tym, że po 3 latach gumy to praktycznie historia i muszę przed następnym sezonem znaleźć zamienniki.
http://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/ ... ra-619506/
Montaż bez problemów. Zaczepy mieszczą się w szpary między szkłem lustra a obudową więc regulacje lusterka działa. Trochę drżą w czasie jazdy ale da się zobaczyć co się dzieje z tyłu. W czasie wyjazdów dość często się przemieszczamy więc praktycznie nawet jak jeżdżę tylko autem to ich nie ściągam. Największa zaleta to cena
.
Montaż bez problemów. Zaczepy mieszczą się w szpary między szkłem lustra a obudową więc regulacje lusterka działa. Trochę drżą w czasie jazdy ale da się zobaczyć co się dzieje z tyłu. W czasie wyjazdów dość często się przemieszczamy więc praktycznie nawet jak jeżdżę tylko autem to ich nie ściągam. Największa zaleta to cena

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- stachu_gda
- Fanklubowicz
reflexes pisze:Ja mam takie z Juli i złego słowa nie powiem poza tym, że po 3 latach gumy to praktycznie historia i muszę przed następnym sezonem znaleźć zamienniki.
Montaż bez problemów. Zaczepy mieszczą się w szpary między szkłem lustra a obudową więc regulacje lusterka działa. Trochę drżą w czasie jazdy ale da się zobaczyć co się dzieje z tyłu. W czasie wyjazdów dość często się przemieszczamy więc praktycznie nawet jak jeżdżę tylko autem to ich nie ściągam. Największa zaleta to cena.
Skoro tak to chyba spróbuję. Zasadniczo jestem zrażony do produktów z Juli ze względu na niską jakość, ale chyba będzie tak najszybciej.
- ruciak76
- Fanklubowicz
Też takich używałem, do póki gumy nie sparciały i spękały.
Reflexes jak znajdziesz zamienniki to wrzuć info na forum gdzie co i jak. Kiedyś znalazłem same gumy na alledrogo ale cena powalała 11 pln/szt a to już prawie przy dwóch paskach cena lusterka
Reflexes jak znajdziesz zamienniki to wrzuć info na forum gdzie co i jak. Kiedyś znalazłem same gumy na alledrogo ale cena powalała 11 pln/szt a to już prawie przy dwóch paskach cena lusterka

Skoda Octavia 3FL 1.6TDI 115KM 250Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N
2025 - 25 nocek 2406 km
2024 - 28 nocek, 2932 km
2008-2023 - 294 nocki, 33592 km
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N
2025 - 25 nocek 2406 km
2024 - 28 nocek, 2932 km
2008-2023 - 294 nocki, 33592 km
Też widziałem te gumy na allegro ale tak jak wspomniałeś ich cena w stosunku do całych luster to jakaś pomyłka. Coś z pewnością wymyślę innego, może od czegoś innego zaadaptuje. Przyjdzie czas to się wymyśli.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- Mobil-Zasada
A jakie w tych lusterkach są szkła? Jaki obraz pokazują?
Pytam, ponieważ ja kupiłem na allegro takie lustra:

Problem był tego rodzaju, że w nich obraz był rzeczywisty. A dzięki temu nadawy się jedynie do wyrzucenia, bo nie dało się w nich nic zobaczyć. Dokładając do tego jeszcze wspomniane wcześniej drżenie lusterek...
Więc drugie tyle co za lusterka, zapłaciłem za wymianę szkieł u szklarza samochodowego, na takie oddalające jak w każdych normalnych lusterkach zewnętrznych.
Pytam, ponieważ ja kupiłem na allegro takie lustra:

Problem był tego rodzaju, że w nich obraz był rzeczywisty. A dzięki temu nadawy się jedynie do wyrzucenia, bo nie dało się w nich nic zobaczyć. Dokładając do tego jeszcze wspomniane wcześniej drżenie lusterek...
Więc drugie tyle co za lusterka, zapłaciłem za wymianę szkieł u szklarza samochodowego, na takie oddalające jak w każdych normalnych lusterkach zewnętrznych.
Wydaje mi się, że takie jak w aucie czyli oddalające. Głowy jednak nie położę za to 

Może ten obrazek coś podpowie.
Do kupienia w Go-Markecie i Feuvercie. Cena zaporowa ale plastiki pękły mi w trasie i nie było wyboru. Teraz jestem zadowolony.
...
- Mobil-Zasada
Oo, ciekawe. Przynajmniej wyglądają solidnie. A czy tez solidnie trzymają sie auta?
No niestety widac od razu ze strasznie powiększają w stosunku do fabrycznych samochodowych luster.
Do mnie to dyskwalifikuje je z użytku. Jazda z tak niskim polem widzenia jest niebezpieczna.
No niestety widac od razu ze strasznie powiększają w stosunku do fabrycznych samochodowych luster.
Do mnie to dyskwalifikuje je z użytku. Jazda z tak niskim polem widzenia jest niebezpieczna.

Zdjecie nie oddaje pola widzenia bo jest robione z siedzenia pasażera. Jak jutro będziemy zapinać i będą warunki to zrobie fotki z pozycji kierowcy. Mniejsze część lusterek jest szerokokatna i niezależne regulowana co daje bardzo duże pole widzenia. Pod kątem widoczności są nieporownywalne do tych plastikowych. Ale są upierdliwe przy zakładaniu. Najpierw dwa imadełka, potem rura z lusterkiem i trzecią ręką;) zaczep z gumą.
...
...
- Mobil-Zasada
Aa, to jest też jakiś gumowy zaczep? To lipa, bo też się po latach rozsypie.
Widać okno niewiadówki jakie jest duże w lusterku dodatkowym i jakie jest małe w lusterku samochodowym
Widać okno niewiadówki jakie jest duże w lusterku dodatkowym i jakie jest małe w lusterku samochodowym

Wróć do „Niezbędnik Kierowców”