Lakierowanie n126n
- rogaldo1986
Lakierowanie n126n
Witam.
Nieuchronnie zbliża się czas, aby położyć na przyczepkę nowy kolorek. Jako, że na forum wyczytałem masę różnorakich opinii na temat lakierów, mętlik mam w głowie niesamowity. Czym radzicie pomalować przyczepkę? Tzw akrylem czy może renolakiem? Wie ktoś może, ile lakieru potrzeba na N126n? Lakier będę prawdopodobnie zamawiał przez internet i chcę kupić odpowiednią ilość, gdyż jak wiadomo, w przypadku niewystarczającej ilości mogę już nie dostać takiego samego odcienia lakieru (zdarzały się takie przypadki w różnych seriach lub hurtowniach, pomimo tego samego producenta)
Bardzo spodobał mi się kolor z poniższej aukcji.
http://allegro.pl/farba-renowacyjna-ren ... 03101.html
Zastanawia mnie tylko, czy renolakiem wyjdzie to tak, jak powinno. Zastanawia mnie też, czy kolor nie jest za ciemny i czy latem nie będzie w cepce zbyt gorąco?
Nieuchronnie zbliża się czas, aby położyć na przyczepkę nowy kolorek. Jako, że na forum wyczytałem masę różnorakich opinii na temat lakierów, mętlik mam w głowie niesamowity. Czym radzicie pomalować przyczepkę? Tzw akrylem czy może renolakiem? Wie ktoś może, ile lakieru potrzeba na N126n? Lakier będę prawdopodobnie zamawiał przez internet i chcę kupić odpowiednią ilość, gdyż jak wiadomo, w przypadku niewystarczającej ilości mogę już nie dostać takiego samego odcienia lakieru (zdarzały się takie przypadki w różnych seriach lub hurtowniach, pomimo tego samego producenta)
Bardzo spodobał mi się kolor z poniższej aukcji.
http://allegro.pl/farba-renowacyjna-ren ... 03101.html
Zastanawia mnie tylko, czy renolakiem wyjdzie to tak, jak powinno. Zastanawia mnie też, czy kolor nie jest za ciemny i czy latem nie będzie w cepce zbyt gorąco?
- rogaldo1986
Re: Lakierowanie n126n
Ładny efekt. Ile orientacyjnie poszło Ci farby? Na n-kę zamówię około 1l więcej. Wg moich wyliczeń 3l powinno starczyć. Czym malowałeś przyczepkę? Natryskowo?
a malował ktoś tym Aspenem? Co to za firma jest?
REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157
- rogaldo1986
Firmy nie znam. Spodobał mi się tylko kolor, więc wstawiłem linka. Na alledrogo sporo produktów tej firmy jest.
- tomcat
- Moderator
A nie lepiej poszukać we własnej okolicy mieszalni lakierów i tam dokonać wyboru i ewentualnie zakupu
Może i trochę drozej ale pod ręką i w razie czego coś doradza
Przynajmniej ja tak zrobiłem-lubie widzieć co kupuje "w realu".
Osobiście malowalem lakierem akrylowym natryskowo,standardowo białym żeby jak najmniej odbiec od oryginalu.
Sam kolor-rzecz gustu;jak tu ktoś kiedyś napisał" każdy robi pod siebie..."
O nagrzewanie wnętrza pytaj roberta, on ma chyba podobny kolor.

Może i trochę drozej ale pod ręką i w razie czego coś doradza

Przynajmniej ja tak zrobiłem-lubie widzieć co kupuje "w realu".

Osobiście malowalem lakierem akrylowym natryskowo,standardowo białym żeby jak najmniej odbiec od oryginalu.
Sam kolor-rzecz gustu;jak tu ktoś kiedyś napisał" każdy robi pod siebie..."
O nagrzewanie wnętrza pytaj roberta, on ma chyba podobny kolor.
- rogaldo1986
w sumie Robert ma szary a ja chciałem z elementami srebra pomalować cepkę. Wiadomo,srebro odbija promienie. ale faktycznie, dobrze byłoby, gdyby Robert się wypowiedział.
- robert
- Administrator
rogaldo1986 pisze:w sumie Robert ma szary a ja chciałem z elementami srebra pomalować cepkę. Wiadomo,srebro odbija promienie. ale faktycznie, dobrze byłoby, gdyby Robert się wypowiedział.
Hej
Używałem lakier samochodowy o nazwie "whistler silver".
Firmowy dedykowany do Hondy.
Oznaczenia kodowe NH711M-L

- rogaldo1986
A jak jest wewnątrz przyczepki w "ciepłe dni"? Bardzo szary kolor przyciąga promienie, czy jakoś da się w środku wysiedzieć bez klimy ustawionej na max?
Robert, rozumiem że taki aerozol jak tutaj u tego allegrowicza to nie to samo?
http://allegro.pl/lakier-autok-honda-40 ... 00411.html
REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157
- robert
- Administrator
rogaldo1986 pisze:A jak jest wewnątrz przyczepki w "ciepłe dni"? Bardzo szary kolor przyciąga promienie, czy jakoś da się w środku wysiedzieć bez klimy ustawionej na max?
Aż tak źle nie ma ponieważ, przyczepę mam od wewnątrz wyklejona pianka PE 10 mm i daje to jakąś tam izolację.
Drednot pisze:Robert, rozumiem że taki aerozol jak tutaj u tego allegrowicza to nie to samo?
To ten sam lakier. Tyle, że przygotowany w formie spray'u
Ja go miałem przygotowanego w formie do użycia z pistoletem lakierniczym, a przyczepę malował mi znajomy lakiernik - ja się nie czuje zbyt pewnie w malowaniu "z ręki".
- rogaldo1986
Pianką? Ja myślałem o ekranach zagrzejnikowych jak niektórzy z forumowiczów to robili. Jednak słyszałem opinie, że w miarę szybko wykładzina odpada od ekranów, gdyż klej nie majak połączyć materiału z ekranem. Miał ktoś kiedyś przygody z odklejającą się wykładziną niedługo po remoncie?
- rogaldo1986
Skoro zdała egzamin to i ja nad nią pomyślę. Jaki klej na piankę? Niektóre kleje mogą wejść w reakcje i np stopić piankę. Więc trzeba sprawdzonych klejów używać.
- robert
- Administrator
Bonaterm A Plus
PS. do korka również.

PS. do korka również.