Jest już temat w którym opisujemy swoje obecne holowniki ale jak wiadomo od czasu do czasu stajemy przed wyborem jakie będzie kolejne auto i tu zaczyna się problem, bo jak wiadomo w przewidzianym budżecie każdy chciałby mieć auto najlepsze, najładniejsze i co najważniejsze, jak dla mnie, najmniej awaryjne. Ogólne pojęcie o motoryzacji mam ale nie na tyle duże żeby ferować osądy, że ten albo tamten jest lepszy. Jest nas na forum całkiem sporo i na pewno kilka osób ma większe doświadczenie i wiedzę o autach niż statystyczny kierowca więc pozwolę sobie założyć temat, którego celem będzie zebranie opinii bardziej obeznanych kolegów na temat naszych planów zakupowych.
Zacznę od siebie gdyż prawdopodobnie na wiosnę będę zmieniał swojego Focusa na coś nowszego i większego.
Moje założenia są takie. Ponieważ buda trochę większa więc i holownik musi być trochę większy i mocniejszy. Fajnie jakby to był jakiś SUV, Van albo większe kombi lub hatchback, sedan nie wchodzi w grę, żadne monstrualne terenówki czy pickupy też mi nie są potrzebne, chociaż wujek Kuby bardzo mi się podoba. Auto nie będzie używane w żadnym cięższym terenie ale fajnie jakby miało 4x4, bo to może się przydać przy wyciąganiu przyczepy z dziwnych miejsc. Raczej w dieslu ale nie będę się jakoś strasznie upierał. Moc myślę, że w granicach 150 KM ale na pewno nie z silnika 1.4 czy 1.6

tylko raczej coś 2 litrowego lub ciut większego. Wygląd jest kwestią kompletnie drugorzędną albo i trzeciorzędną sprawą. Wyposażenie też raczej bez wodotrysków. Obowiązkowa klima, elektryczne szyby itp. itd., żadne wymyślne systemy nie są mi potrzebne do życia. Auto ma być praktyczne i co najważniejsze jak najmniej awaryjne i podatne na "rudą". Budżet na tą chwilę w granicach 30 tys. plnów ale w rozsądnych granicach może się zwiększyć.
Moje takie zupełnie luźne typy na tą chwilę to: FORD MONDEO, CITROEN C4 GRAND PICASSO, HYUNDAI TUCSON, KIA SPORTAGE, MAZDA 6 SUZUKI GRAND VITARA, OPEL ANTARA, OPEL ZAFIRA itp. itd. Wskazuje te modele żeby zobrazować czego mniej więcej szukam. Auta w rocznikach oczywiście w miarę najmłodszych jakie da się kupić w tych pieniądzach.
Wszelkie uwagi i opinie pozytywne i negatywne mile widziane.