Remont wnętrza

czyli ściany, okna, wykładziny ...
cherokee

Remont wnętrza

Postautor: cherokee » środa, 10 cze 2015, 12:36

Z racji że moja przyczepka ma najlepsze lata dawno za sobą... chcę ją lekko odświeżyć. Ciotka zleciła komuś jakiś czas temu obicie podsufitki i zrobione jest to.... paskutnie niby nie wisi ale wygląda to słabo. Dodatkowo oryginalna czerwona szmata ze ścian naturalnie odpada. Gąbki wydają się nie najgorsze ale same pokrowce mi się bardzo niepodobają. Doradzi ktoś jak się zabrać za podsufitkę i jakiego materiału (wykładziny) użyć? To samo ściany.

Czy mamy na forum kogoś kto jest w stanie uszyć mi pokrowce na materace za rozsądne pieniądze?

Myślę o tych materiałach.

ściany i sufit http://allegro.pl/show_item.php?item=5422701296&msg=Twój+e-mail+został+wysłany.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

materace http://allegro.pl/tkanina-obiciowa-tori ... 45253.html

Kleju jaki chcę użyć to polimerowy uniwersalny. Nadaje się do wykładzin na ściany i sufit? Ewentualnie ile takiego kleju zużyje na sufit i ściany?

P.S.

Z jakiego materiału budujecie szafki? Jakiś namiar bym poprosił. Interesuje mnie coś co nie waży tony jest oklejone jakimś już wzorem i nie kosztuje fortuny. Chcę dać nowe fronty pod łóżkami zbudować na nowo szafkę (rezygnując z kuchni i zlewu) i szafę pod sam sufit.

Chętnie przygarnę jakąś relację z prac nad półkami górnymi w n126-e. Chciałbym zamiast półek zrobić normalne szafki tylko nie wiem jak się do tego zabrać :(

Z góry dziękuję za pomoc. Pewnie was trochę pomęczę jeszcze. Budżet jest skromny plus minus 1500zł więc bez szału.
N126-e Holownik Fabia kombi SDI tempomat klima podłokietnik czyli wszystko co potrzeba poza mocą i trochę wyższy niż seryjny cherokee xj 2.1TD doszła Vitara też lekko dłubnięta...

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Re: Remont wnętrza

Postautor: tomcat » środa, 10 cze 2015, 21:23

Ta wykładzina to pewnie remontowa która jest najpopularniejsza wśród osób które robiły remont;ja tez jej uzywalem,jest ok.Jednak przed wyklejaniem wykładziną dobrze byłoby zrobić izolację; myslales o tym?
Klej będzie ok,sporo osób go uzywalo;ja akurat nie :D
Ja zużylem około 6 litrów ale łącznie z izolacją.
Co do materacy i szafek niepomoge bo zachowalem oryginały.
Ciekaw jestem,czy zmiescisz się w zaplanowanym budżecie,bo ja juz dawno swój przekroczylem :wink:
Powodzenia w dalszych pracach :D

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » środa, 10 cze 2015, 22:16

Ja używałem kleju Bonaterm AS. Zużyłem dwie bańki po 5l na styk.

Wykładziny znajdziesz w marketach budowlanych jak Castorama, Leroy itp. Ja moją kupiłem w Leroyu. Najtańsza, zwykła wykładzina. Za 7zł/m2

Najpierw wykleiłem ściany matami zagrzejnikowymi. Popatrz w dziale remonty jak ludzie robili, większość właśnie tak robiła.
Podłogę również obiłem matą bo miałem jej dość sporo. Jeszcze mi została.

Co do mebli to jeszcze Ci nie pomogę, bo jestem w trakcie prac. Ale zdecydowałem, czy słusznie to się okaże... "Gołe" drewno jak konstrukcje schowków, półeczki, pokrywy itd maluje lakierobejcą jakiegoś naturalnego odcieniu (w moim przypadku Piniowy bo taką puszkę miałem w domu) a fronty mebli oraz inne oklejone fabryczną okleiną będę malował emalią akrylową koloru.... (tajemnica :wink: ) i zobaczymy co z tego wyjdzie... Z tym że to będę malował wałeczkiem.

Materiał na materac to już sprawa indywidualna. Ja sobie jakiś upatrzyłem mniej więcej, ale jeszcze nie kupiłem. Jak masz kogoś kto umie szyć to Ci to zrobi. Kwestia wszycia suwaków i do przodu.
Ciągnik: Skoda Superb 2 Combi 2.0TDi
Przyczepa: N126ES

cherokee

Postautor: cherokee » czwartek, 11 cze 2015, 00:06

Z tą osobą szyjącą jest właśnie problem.

Jakieś wskazówki i porady odnośnie czyszczenia ścian w resztek gąbki?

Co do dodatkowej izolacji... Działa to czy nie bardzo?

Co do szafek to u mnie malowanie nie wchodzi w rachubę co chodzi o szafkę (konkretnie drzwiczki) jak i szafę (drzwi) bo jedne są wypaczone a drugie mają tony wkrętów. Niby można by to pozaklejać i pomalować ale... może okleina jakaś pójdzie... sam nie wiem.

Boje się najbardziej tej wykładziny i klejenia. A ogólnie moim marzeniem jest lodówka 12/220/gaz i tutaj pytanie. Czy ktoś z was dokładał taką lodówkę w swojej przyczepie? Chętnie wysłucham jakiejś porady która albo mnie zmotywuje do działania albo zniechęci :)
N126-e Holownik Fabia kombi SDI tempomat klima podłokietnik czyli wszystko co potrzeba poza mocą i trochę wyższy niż seryjny cherokee xj 2.1TD doszła Vitara też lekko dłubnięta...

niebieski-n2

Postautor: niebieski-n2 » czwartek, 11 cze 2015, 06:17

a czytałeś Ty w ogóle cokolwiek na tym forum?? czy oczekujesz przepisania tego co już jest specjalnie dla Ciebie??

cherokee

Postautor: cherokee » czwartek, 11 cze 2015, 08:46

czytałeś z grubsza, przeglądałeś zdjęcia itd ale na zdjęciach nie wywnioskujesz ile kto kleju zużył czy też nie ma tam podpowiedzi jak się do tego zabrać.

Co chodzi o usuwanie gąbki ze ścian ktoś szorował to "diaksem" a wydaje mi się że to chyba nie jest optymalny pomysł. Co do dodatkowego "ocieplenia" to pytałem czy to działa i czy jest jakakolwiek różnica.

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: CornBlumenBlau » czwartek, 11 cze 2015, 09:09

Gąbkę usuniesz zwykłą szczotką drucianą, najlepiej ręczną bo nie ma tego aż tak dużo.
Co do izolacji to jak najbardziej polecam. Tym bardziej warto pomysleć o tym jeśli jesteś przed remontem wnętrza.
Największa przenikalność ciepła/zimna występuje na płaszczyznach poziomych, czyli w pierwszej kolejności podłoga, sufit, i dopiero plaszczyzny pionowe czyli ściany. Dlatego daj ocieplenie pod podlogę jeśli ją ściągasz, zadbaj o sufit, mniej istotne ale również ważne są ściany, a jak i tego Ci bedzie mało wstaw podwojne szyby.
Kolega Vvarrior robił kiedyś nawet testy podparte pomiarami temperatur na róźnych powierzchniach/wysokosciach budki zimową porą, ale nie mogę teraz tego znaleźć.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 43 / 1554 km

cherokee

Postautor: cherokee » czwartek, 11 cze 2015, 09:19

a powie mi ktoś jak wyglądają te gotowe tapicerki do naszych budek? na alle są gotowe ściany do n126-e. I tutaj moje pytanie czy tam jest też sufit i jest on jakoś idealnie skrojony że nie będzie mi się nic marszczyć itd? Czy w dalszym ciągu wymaga to umiejętnego klejenia żeby takowe marszczenia się nie pojawiły? Boje się sufitu i miejsc nad półkami.

P.S.

Czy ktoś z was zna jakiś komis/plac z częściami do przyczep gdzie ceny nie zabijają?

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » czwartek, 11 cze 2015, 12:04

tu masz sklep. Niektóre ceny zabijają i można sobie kupić coś w zwykłym markecie, a niektóre wręcz trzeba tam i tak kupić.
http://www.darius-przyczepy.pl/

Marszczenia pojawiają się jak masz krzywe powierzchnie. Ja mam np szyberdach bardzo pomarszczony, ponieważ nie zlikwidowałem wgłębień. I drugi mój minus to jest to, że kleiłem od końca zamiast od środka, wtedy mógłbym równomiernie w miarę rozłożyć te "marszczenia". Ale gdyby coś Ci się zaczynało marszczyć możesz przeciąć materiał i zrobić zakładkę.
Ciągnik: Skoda Superb 2 Combi 2.0TDi
Przyczepa: N126ES

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » czwartek, 11 cze 2015, 15:37

Odnośnie kompletności tej gotowej tapicerki z all...powinieneś raczej pytać sprzedawcę :?:
Jeśli jest to oryginalna na piance to nie powinna się marszczyć natomiast jeśli jest wycinana z jakiejś innej wykładziny to może być różnie.
Osobiście kleiłem remontówkę i mogę powiedzieć,że marszczenia na łukach w naszych przyczepach są raczej nieuniknione.W momencie tworzenia się takowej trzeba robić zacięcia i ewentualnie zakładki.Sufit klei się raczej bezproblemowo;gorzej wspomniane łuki w okolicy półek.Raczej nie ma "sztywnych" wytycznych dotyczących sposobu klejenia;ja robiłem tak jak mi było wygodnie :wink:
Tak jak pisze kolega powyżej, o nowe części pytaj u Dariusa.

cherokee

Postautor: cherokee » piątek, 12 cze 2015, 00:16

jadę do dariusa w sobotę. Mam lekko ponad 100km a muszę kupić rączki manewrowe kliny ozdobne (zaszaleje i wezmę niebieskie) i kilka innych pierdółek. Porozmawiam chyba o tej kpl tapicerce. Jak zrobić to raz a dobrze i nie wracać do tematu szkoda tylko że pochłonie to ponad połowę budżetu :/

Czy macie jakiś pomysł na montaż jakiejś kantówki do sufitu? Zrobił bym wtedy zamykane szafki i skasował te okrągłości sufitu. Wtedy poszła by remontówka. Dalej bije się z myślami :/ Myślałem o jakimś fajnym kleju który sklei drewno i laminat żeby przykleić kantóweczki do sufitu aby dać do niego fronty szafek. Zasadniczo ten uniwersalny polimerowy klej powinien to skleić. Pytanie tylko czy on to utrzyma?

naal

Postautor: naal » piątek, 12 cze 2015, 00:30

Co do zakupów u Dariusa to zorientuj się najpierw w samym Niewiadowie, bo nawet po rabatach dla FKN w fabryce jest nieco taniej, a to przecież rzut beretem.

Drewno do laminatu przykleisz tylko jakimś porządnym montażowym. Sprzedawany jest w tubach, jak silikon. Nie żałuj i wydaj jakieś 30 zł. Ja u siebie nie kleiłem, a zrobiłem szafki w trzech przyczepach w nieco inny sposób, ale ciężko byłoby mi to pisać językiem literackim :D

cherokee

Postautor: cherokee » piątek, 12 cze 2015, 13:12

a jaki to jest porządny montażowy? Masz jakiś konkretny na myśli?

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » piątek, 12 cze 2015, 15:59

Ja stosowałem produkt marki CX o nazwie HYBRICX i uważam,że zdaje egzamin.Cena około 30zł.

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » wtorek, 16 cze 2015, 21:57

Kupilam oryginalną tapicerke Niewiadowa u Dariusa, niebieską, nie załuję wydanych pieniędzy, jest cudna i dobrze leży, bez zmarszczeń
Meble, swojego pomysłu mam zrobione ze sklejki pomalowane na biało, półki wiszące zostawiłam oryginalne, tylko zostaly też pomalowane
Wygląda to tak
IMG_0013.JPG
Ostatnio zmieniony środa, 17 cze 2015, 21:08 przez DIZZY, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Wróć do „Nadwozie”