Jako że powoli kompletuje graty do oświetlenia zewnętrznego zastanawiam się czy są jakieś wytyczne odnośnie montażu.
Chodzi o wysokość na jakiej ma być oświetlenie zamontowane oraz odległości poszczególnych świateł od siebie.
Macie może wiedzę w tym temacie.
Oświetlenie zewnętrzne
Re: Oświetlenie zewnętrzne
Jeśli chodzi o wytyczne "ustawowe" to nie mam bladego pojęcia, ale jeśli idziesz w oryginalne lampki to mogę pomierzyć jak zamontowałem je w swojej N132
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
Wszystko co dotyczy świateł i nie tylko jest uregulowane w rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. Światła to rozdział 3 i załącznik 6, a tekst rozporządzenia w załączniku
- Załączniki
-
- WT pojazdów pdf.pdf
- (990.87 KiB) Pobrany 448 razy
-
grzesiek0
pawko pisze:Jeśli chodzi o wytyczne "ustawowe" to nie mam bladego pojęcia, ale jeśli idziesz w oryginalne lampki to mogę pomierzyć jak zamontowałem je w swojej N132
W oryginale nie będzie. Lampy będą coś na wzór tych:
http://allegro.pl/lampa-zespolona-tylna-diodowa-w18ud-led-i5234674854.html
Niedaleko roboty mam sklep z częściami do przyczep i lawet i raczej tam będę brał.
Najbardziej interesują mnie odległości lampy zespolonej od światła przeciwmgłowego,czy jest jakaś minimalna odległość między nimi oraz wysokość umieszczenia przednich lamp pozycyjnych.
zoja pisze:Wszystko co dotyczy świateł i nie tylko jest uregulowane w rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. Światła to rozdział 3 i załącznik 6, a tekst rozporządzenia w załączniku
A ja myślałem, że gotowe rozwiązanie dostanę, a tu masz rozporządzenie.
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
grzesiek0 pisze:A ja myślałem, że gotowe rozwiązanie dostanę, a tu masz rozporządzenie.
No i jest w rozporządzeniu jak byk, załącznik nr 6:
- jeżeli jest jedno światło, powinno być umieszczone po lewej stronie lub pośrodku pojazdu; jeżeli są dwa światła - po obu stronach pojazdu
- dla samochodów ciężarowych, terenowych o dmc powyżej 12 t (kat.N G) dopuszcza się największą wysokość 1200 mm
- nie bliżej niż 100 mm od światła hamowania „stop”
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
-
grzesiek0
kooba pisze:grzesiek0 pisze:A ja myślałem, że gotowe rozwiązanie dostanę, a tu masz rozporządzenie.
No i jest w rozporządzeniu jak byk, załącznik nr 6:- jeżeli jest jedno światło, powinno być umieszczone po lewej stronie lub pośrodku pojazdu; jeżeli są dwa światła - po obu stronach pojazdu
- dla samochodów ciężarowych, terenowych o dmc powyżej 12 t (kat.N G) dopuszcza się największą wysokość 1200 mm
- nie bliżej niż 100 mm od światła hamowania „stop”
To nazywa się "podane na tacy"