Wyroby domowe
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Re: Wyroby domowe.

Znowu plagiat;) ... szybkowar za poleceniem Tomka (Reflexes), szynkowar za poleceniem Tomka... może poprostu się do Was przeprowadzimy;)... W każdym razie mam i ja:). Pierwszy wsad "w drodze".
Zapraszamy 
reflexes z tapatalk

reflexes z tapatalk
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Dzięki
może skorzystamy... może na Wodnej Farmie?. Tymczasem pierwsza produkcja po noclegu w lodówce ruszyła na nasze stoły.

Nie była w użyciu żadna saletra ani peklosól więc kolorek szarawy. Szynka w smaku super ale dość zbita. Twardsza niż sklepowa.
Ważyło się 120minut. Dzisiaj wsad trafił na 90. Zobaczymy.

Nie była w użyciu żadna saletra ani peklosól więc kolorek szarawy. Szynka w smaku super ale dość zbita. Twardsza niż sklepowa.
Ważyło się 120minut. Dzisiaj wsad trafił na 90. Zobaczymy.
vvarrior pisze:Dziękimoże skorzystamy... może na Wodnej Farmie?.
Kiedy tylko pogoda na to pozwoli

reflexes z tapatalk
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Vvarrior - narobiłeś mi "smaki" (to gwara poznańska
), aż zaczęłam szukać szynkowaru na Allegro. Masz model, który polecasz?
Jestem zdecydowana na kupno i zrobienie czegoś podobnego, mniam...mniam.

Jestem zdecydowana na kupno i zrobienie czegoś podobnego, mniam...mniam.
- b.b tulipan
- Fanklubowicz
Proponuję http://wedlinydomowe.pl/forum Wam stronkę wędliny domowe.
Tam znajdziecie wszystko o szynkowarach i produkcji różnych wyrobów.
PS. nasi już tam są

Tam znajdziecie wszystko o szynkowarach i produkcji różnych wyrobów.
PS. nasi już tam są

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
Dzięki, zaraz spojrzę.
Spojrzałam, troche poczytałam...kurczę, trudna to sztuka, jak wszystko - proste wydaje się tylko na początku
Spojrzałam, troche poczytałam...kurczę, trudna to sztuka, jak wszystko - proste wydaje się tylko na początku

- b.b tulipan
- Fanklubowicz
Nie bój żaby, żaba w wodzie, żaba nie bodzie.
Wszyscy mieli kiedyś pierwszy raz.
Tak jak wspomniałem, nasi już tam są i dają radę.
ps. mamy tam często spotkania na które warto się wybrać.

Tak jak wspomniałem, nasi już tam są i dają radę.
ps. mamy tam często spotkania na które warto się wybrać.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie jest proste. .. jak wszystko ale wszystkiego można się nauczyć. Tak jak pisałem nasza pierwsza produkcja ma pewne minusy tak następna pewnie będzie lepsza choć i pierwsza zniknęła ze smakiem. Nasz szynkowar jest z tych najtańszych czyli aluminiowych. Nie kupowałem nierdzewki dlatego że nie byłem pewien czy to zadziała i był to jedyny model dostępny od ręki w sklepie a mięso parzy się i tak w plastikowych woreczkach więc nie ma bezpośredniego kontaktu z metalem.
Koszt 32pln. Przy Warszawskiej wodzie jest jeden minus aluminium. Ciemnieje przy gotowaniu od strony zewnętrznej. Ale... trudno. Ważne co w środku:). W lodówce chłodzi się od wczoraj jeszcze druga porcja. Tym razem 90 minut i niższa temperatura.
Do tego z pozostałego sosu z parzenia zrobiłem eksperyment. Czyli "eko" bulionetka.

Przelałem sos do woreczków na kostki lodu i do zamrażarki.
Jutro będę robił test czy nadaje się to zamiast np. kostki bulionowej przy okazji robienia obiadu. Z tym że bez tych wszystkich E1500 E2900
długo nie poleży.
Koszt 32pln. Przy Warszawskiej wodzie jest jeden minus aluminium. Ciemnieje przy gotowaniu od strony zewnętrznej. Ale... trudno. Ważne co w środku:). W lodówce chłodzi się od wczoraj jeszcze druga porcja. Tym razem 90 minut i niższa temperatura.
Do tego z pozostałego sosu z parzenia zrobiłem eksperyment. Czyli "eko" bulionetka.

Przelałem sos do woreczków na kostki lodu i do zamrażarki.
Jutro będę robił test czy nadaje się to zamiast np. kostki bulionowej przy okazji robienia obiadu. Z tym że bez tych wszystkich E1500 E2900

Bulionetki są rewelacyjne, ciekawe jak się sprawdzą w kuchni, daj znać, bo to super pomysł.
Do zakupu szynkowara zachęca mnie możliwość zjedzenia na chlebie czegoś bez tej wszczechobecnej chemii. Prawie nie kupuje wędlin, bo mi sie brzydzą. Wezmę w sklepie, przeczytam skład i odkładam na miejsce. Wolę własnej roboty schab pieczony w całości - pokrojony na zimno do kanapek smakuje wybornie. A szynkowar otworzy mi pewnie świat nowych smaków.
Do zakupu szynkowara zachęca mnie możliwość zjedzenia na chlebie czegoś bez tej wszczechobecnej chemii. Prawie nie kupuje wędlin, bo mi sie brzydzą. Wezmę w sklepie, przeczytam skład i odkładam na miejsce. Wolę własnej roboty schab pieczony w całości - pokrojony na zimno do kanapek smakuje wybornie. A szynkowar otworzy mi pewnie świat nowych smaków.
Fajnie macie, bo ja w Białce jestem i górale nas tu karmia przemysłową masakrą. Na szczęście mam w zamrażarce porcję karkówki i golonki na następne wyroby więc jak tylko w niedzielę wrócę to rozmrażam i działam. Górale na śniadania wystawiają też półmisek z niby swoimi wyrobami. Nie wierzę w to wogóle ale na całe szczęście wyroby są naprawdę smaczne.
reflexes z tapatalk
reflexes z tapatalk
górale mają czasem i coś dobrego do zaoferowania ... śliwowicę np. 

To napisałem ja, dworek 

- b.b tulipan
- Fanklubowicz
dworek pisze:górale mają czasem i coś dobrego do zaoferowania ... śliwowicę np.
I tu należy być ostrożnym. Oni wiedzą że gorole lubią takie smakołyki i wciskają badziew. Popróbuj i jak smakuje weź, nie smakuje to zrób swoją.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
z góralami to lepiej zawsze uważać ... tacy mili potrafią być ... potem marynarki nie można założyć bo ciupaska w plecach wbita 

To napisałem ja, dworek