Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4377
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » piątek, 23 sty 2015, 18:09

Jeśli o szynkowarach mowa, to wszystko wychodzi cycuś glancuś, trzeba być miszczem aby coś spaprać. Jednak ze wszystkich opcji mielonek, mieszanek mięs itd najlepiej wychodzi mi zwykła szynka, taka a'la konserwowa, czyli rozdrobniony kawałek szynki, a jeszcze lepiej łopatki, potraktowany tłuczkiem i zapeklowany na 2 dni z odrobiną soli peklowej, reszta zwyklej soli, płaską łyżeczką cukru pudru i pieprzem. Wyrobić dobrze z letnią przegotowaną wodą i do lodowki na 48h. Po tych 2 dniach dobrze ponownie wyrobić i do szynkowara już pod sprężynę na jeszcze jedną noc. Potem już parzenie i znów na noc na balkon razem z gorącym garem do wystudzenia. Po wystudzeniu jeszcze na dobę do lodówki. Nie wiem czemu, ale z każdym następnym dniem jest coraz lepsza. Zupełnie podobnie rzecz ma się z filetem z indyka. Różnie kombinowałem, z papryką, kolendrą, gorczycą itd, ale sama zwykła z solą cukrem i pieprzem jest the best.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 2 / 0280 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10871
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 23 sty 2015, 18:20

Ok, następna będzie zgodnie z Twoim przepisem. Też czasem mam wrażenie, że najlepsze mięcho wychodzi jak się go nie spaskudzi zbyt dużą ilością przypraw. Strasznie długo się ją robi ale postaram się odtworzyć :lol:

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4377
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » piątek, 23 sty 2015, 19:20

Chyba najgorsze co można zrobić, to przesolić, ale z tym jako nominowany Fanklubowy Kucharz nie powinieneś mieć problemów :D
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 2 / 0280 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10871
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » sobota, 24 sty 2015, 15:26

Kolejne szyneczki opuściły dziś szynkowar i już częściowo zostały przetworzone na wiadomo co :) . Smak rewelka, bo faktycznie mniej nie oznacza gorzej. Przypraw dałem zdecydowanie mniej i jest smaczniejsza. Niestety jednak gdzieś popełniłem błąd bo słabo się wszystko trzyma kupy. Przy krojeniu się rozpada ale to na szczęście nie ma wpływu na smak.

reflexes z tapatalk
Załączniki
uploadfromtaptalk1422109538307.jpg

GREGOR_Z
Posty: 61
Rejestracja: wtorek, 19 lip 2011, 17:47

Re: Wyroby domowe.

Postautor: GREGOR_Z » sobota, 24 sty 2015, 15:55

Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki.
To i ja dorzucę coś od siebie :-)
Wyroby własne
Załączniki
20141220_150251.jpg

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4377
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » sobota, 24 sty 2015, 15:59

reflexes pisze:rozpada się

Myślę, że delikatne potraktowanie mieska tłuczkiem aby było bardziej postrzępione i ciasne upychanie w szynkowarze rozwiążą ten problem.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 2 / 0280 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10871
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » sobota, 24 sty 2015, 16:19

Najlepszym rozwiązaniem tego kłopotu będzie robienie szynek z całego kawałka albo z mielonego mięcha. Te kosteczki niby fajne ale generują zbyt dużo problemów :D .

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4377
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » sobota, 24 sty 2015, 16:35

Bez przesady, wychodzi super, może za drobno je kroiłeś? Bierzesz takie kawałki 5 x 5 cm rozbijasz tłuczkiem na lekko płasko i musi być ok. Ukladając w szynkowarze ubijam co kilka warstw, najlepiej moczonym w wodzie dnem butelki po tymbarku 0,33l :D
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 2 / 0280 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10871
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » sobota, 24 sty 2015, 16:53

Toś mi teraz powiedział. Kostkę robiłem tak 1x1 :)

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 800
Rejestracja: niedziela, 23 mar 2008, 17:24
Lokalizacja: Opole

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Andrzej132 » sobota, 24 sty 2015, 17:06

A ja właśnie skończyłem wędzić kiełbaski. :-D

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10871
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » wtorek, 27 sty 2015, 19:48

A ja właśnie od wczoraj degustuję coś co wyszło z tego przepisu http://straga.pl/wyroby-domowe/suszony-schab-wieprzowy/
Szyneczka wyszła ekstra. Suszyła się u mnie jakiś tydzień, a wcześniej 1 dzień w cukrze, 2 w soli, 2 w przyprawach i jakiś tydzień w skarpecie.
Fotka za parę chwil.

EDIT
Fotka
Obrazek

janosik83
Posty: 6
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 08:43

Re: Wyroby domowe.

Postautor: janosik83 » czwartek, 29 sty 2015, 09:19

Ja już właściwie nie kupuję wędlin w sklepach. Robimy je sami z rodzicami - wędzimy, pieczemy itd. Jeśli ktoś tylko ma takie możliwości to gorąco polecam. W sklepach aż kapie od chemii.

Awatar użytkownika
kogut
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 205
Rejestracja: sobota, 27 lip 2013, 23:20
Lokalizacja: Sochaczew

Re: Wyroby domowe.

Postautor: kogut » piątek, 30 sty 2015, 16:46

reflexes pisze:..Suszyła się u mnie jakiś tydzień, a wcześniej 1 dzień w cukrze, 2 w soli, 2 w przyprawach i jakiś tydzień w skarpecie.

Teściu u mnie robił, naprawdę polecam :thumbup:
Było N126N - :)
Jest Hobby 420 -;D

Awatar użytkownika
dworek
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1457
Rejestracja: sobota, 30 cze 2012, 18:18
Lokalizacja: Opole

Re: Wyroby domowe.

Postautor: dworek » niedziela, 1 lut 2015, 09:29

A robi ktoś w domu piwo ? :D

Można kupić zestawy i komponenty do domowego wyrobu piwa, słyszałem nawet, że wychodzi bardzo dobre, ale skoszować jakoś nie miałem okazji ...
To napisałem ja, dworek 8-)

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » niedziela, 1 lut 2015, 13:26

Www.browamator.pl . Od gotowych mieszanek po szyszki do kompleksowej produkcji. Sam nie robiłem jeszcze ale piłem piwo z produkcji znajomego i widziałem ;) kuchnię po takiej robocie...Dużo sprzątania. Kiedyś na pewno zrobię. Na razie produkowałem tylko podpiwek. Też kapitalna sprawa.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości