Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4425
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » poniedziałek, 7 kwie 2014, 16:37

Porterówkę na pewno przetestuję na własnym organizmie :lol:
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 23 / 1222 km

Awatar użytkownika
marcinek94
Posty: 230
Rejestracja: piątek, 18 sty 2013, 21:29
Lokalizacja: mazowsze wschodnie

Re: Odp: Wyroby domowe.

Postautor: marcinek94 » poniedziałek, 7 kwie 2014, 18:32

Zrobilem w niedziele 5l ....moze jak narobicie cudow z mieska i sie "zapchacie" poleje jakiś popychacz. Jutro mam na obiad zapiekanke wg przepisu forumowego :-)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11072
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » poniedziałek, 7 kwie 2014, 19:45

Porterówkę na pewno przetestuję na własnym organizmie :lol:

Tu Ci od razu mówię, że jest super. Co do porterów (piwa) to ostatnio czytałem, że najlepsze portery to są portery przeterminowane i to mocno, minimum rok. Porter z względu na jakieś swoje składniki dojrzewa jak wino. Im dłużej stoi tym podobno lepszy. Mam na takie cudo ochotę ale jak pomyślę, że mam czekać 2-3 lata to mi się odechciewa.
A dla smakoszy porterówki polecam również nalewkę, która się robi z ziaren kawy, wódki i cukru. Przepis w googlach. Polecam, bo pyszna.

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3857
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » piątek, 18 kwie 2014, 16:50

No, jak tam przygotowania do świąt? Mówią, że jak lodówka i barek pełne, to można świętować... :-) Nie do końca się zgadzam, ale o lodówkę zadbałem, jak poniżej ;-)
Załączniki
WP_20140417_001.jpg
WP_20140417_010.jpg
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1090
Rejestracja: piątek, 29 lut 2008, 15:13
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wyroby domowe.

Postautor: b.b tulipan » niedziela, 20 kwie 2014, 20:40

Jak co roku od niepamiętnych czasów w naszym domu podawany był na śniadanie Wielkanocne barszcz na wodzie z kiszonych ogórków.
Załączniki
Wielkanoc 003.jpg
Wielkanoc 001.jpg
Wielkanoc 005.jpg
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11072
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » poniedziałek, 5 maja 2014, 07:47

Po 3 dniach diety chińsko-włosko-kiełbasianej wczoraj na kolację na szybko zrobiłem sałatkę, która była totalną improwizacją, a wyszła całkiem smacznie.
Na tacę porwałem pół sałaty lodowej, na to wrzuciłem drobno pokrojonego pomidora, ogórka, cebulkę, starłem kawałek twardego sera typu parmezan, posypałem kukurydzą z puszki a na koniec dałem filet z kurczaka podsmażony z przyprawą do kebaba/gyrosa. Sos to gotowy sos z paczki z jogurtem naturalnym. Do tego podana była bagietka z masłem czosnkowym. Miodzio!
Załączniki
IMG_20140504_190434.jpg

Awatar użytkownika
dworek
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1457
Rejestracja: sobota, 30 cze 2012, 18:18
Lokalizacja: Opole

Re: Wyroby domowe.

Postautor: dworek » niedziela, 21 wrz 2014, 15:02

winogrona obrodziły w tym roku ...

:D
Załączniki
Zdjęcie1078.jpg
oj będzie ... :)
Zdjęcie1079.jpg
takie dorodne winogrona
To napisałem ja, dworek 8-)

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3857
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » poniedziałek, 22 gru 2014, 22:23

No Mości Panowie(Panie), jak przed każdymi świętami, wczorajszy dzień upłynął pod znakiem zadymy... w wędzarni ;-) Szyneczki pachną, aż miło (foto poniżej). Jutro kolej na karpia, a dziś "sprzedam" Wam przepis przywieziony ze Szwecji (specjaliści od śledzi) na pyyyyysznego śledzika w sosie musztardowym. Podobnego sprzedają w Ikea w słoiczkach, ale za większą kasę hehe.
Ano tak:
Primo, składniki:
1) 4-6 sztuk słonych filetów śledziowych
2) 1 czerwona cebula
3) 4 łyżki słodkiej musztardy
4) 2 łyżki octu 12%
5) 4 łyżki wody
6) 2 łyżki oliwy
7) 8-10 zgniecionych ziaren białego pieprzu
8) świeży-suszony koperek

Drugie primo, przygotowanie:
1) Filety wypłukać i pozostawić chwilę do odcieknięcia, potem pokroić na kawałki ok. 2 x 2 cm.
2) Cebulę obrać i pociąć w cienkie plasterki
3) Wymieszać wszystkie składniki, ALE... koperek dodać na końcu. Jeśli sos będzie za mało słodki, dodać troszkę cukru pudru.
4) Poukładać śledzia w słoiku, innym naczyniu zamkniętym warstwami: śledź - cebula - śledź,,, itd.
5) Zalać sosem i pozostawić w lodówce na 1-2 dni
6) Smacznego ;-)
Załączniki
Szyneczki świąteczne.jpg
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2019
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 10:40
Lokalizacja: PL

Re: Wyroby domowe.

Postautor: DIZZY » poniedziałek, 22 gru 2014, 22:48

Brzmi smakowicie :D
Gdzie kupujesz solone śledzie, bo mnie się wydaje, że już nigdzie nie ma takich śledzi solonych jak kiedyś, w beczkach tylko takie w wiaderkach plastikowych lekko tylko słone i doprawione octem :evil:
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.


Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
Nacia
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1203
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 13:08
Lokalizacja: Sieradz

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Nacia » wtorek, 23 gru 2014, 08:08

TomekN126N pisze: "sprzedam" Wam przepis przywieziony ze Szwecji (specjaliści od śledzi) na pyyyyysznego śledzika w sosie musztardowym.

Na świąteczny stół śledziki już mam ... ale te z musztardą słodką przyrządzę po świętach. Sam przepis brzmi apetycznie więc trzeba go wypróbować. :D Smaczne są też śledzie przyrządzane na słodko, cebulka podsmażona na masełku do tego dodajemy rodzynki, które dusimy razem z cebulką. Po wystygnięciu przekładamy śledzia warstwami - śledź - przyrządzoną zasmażkę - śledź i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki. Jak dla mnie to palce lizać :)
To nie prawda, że tylko żółwie i ślimaki wędrują ze swoimi domkami po świecie.
Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady :)
N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 3857
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Wyroby domowe.

Postautor: TomekN126N » wtorek, 23 gru 2014, 22:05

Śledzie kupuję... w sklepie rybnym, bo... mam za daleko nad morze. Nie da się zatem wybrzydzać. A tych z rodzynkami jeszcze nie jadłem, trza spróbować. Jedynie po karpia i pstrąga jeżdżę od lat na zaprzyjaźnione stawy, a mięso z szyneczki do wędzenia też w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym. Trochę drożej, niż w markecie (ok. 3zł na kilogramie), ale "wiem, co jem" ;-)
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11072
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 24 gru 2014, 07:35

Ja w tym roku wykazać się zbytnio nie mogę, bo wigilia u rodziców ale tradycyjnie karpik w galarecie, pierogi, rybka "po grecku" itp. itd. Jutro za to będę szalał, bo obiad mam u siebie. Na to szaleństwo szykuję gęś faszerowaną kaszą z boczkiem i wątrobą. Parę razy już tak faszerowałem kurczaka, a teraz przyszedł czas na większego ptaka. W sumie raz w życiu jadłem gęś i bardzo mi smakowała. Myślę, że z moim wypróbowanym już wielokrotnie farszem będzie zajefajna. Do tego tradycyjny rosołek, a na dokładkę zraziki (na Śląsku zwane roladami) i może kluski śląskie. A co, żonę też mam ze Śląska :lol: .
Jak nie zapomnę to jutro wrzucę fotki.

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4425
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » środa, 24 gru 2014, 07:43

reflexes pisze: a teraz przyszedł czas na większego ptaka.

Żonka na pewno będzie zadowolona :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 23 / 1222 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11072
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 24 gru 2014, 07:50

Żonka na pewno będzie zadowolona :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mam nadzieję, że w końcu tak będzie :lol:

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » środa, 24 gru 2014, 13:00

Moja działka świąteczna to zrazy wołowe zawijane z boczkiem, papryczką, cebulką i ogórkiem, pierogi z kapustą i grzybami oraz niedoszłe niestety wędliny. Miałem jechać na działkę podwędzić kilka kawałków ale pogoda skutecznie pokrzyżowała plany. Wiatr i ulewy uniemożliwiają rozpalenie paleniska. Mówię sobie że jest plan awaryjny i okopcę wiórkami i będę grzał je na płytce elektrycznej. I tu też klops bo awaria elektryki, drzewo zerwało linię energetyczną więc cały nakład wędruje do pieca.
Obrazek
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości