Jak przerobic niewiadówek
to fakt , drodzy koledzy miałem juz cztery maluszki ( teraz mam piątego ze 1976 roku " zabytek")i w dwóch z nich odpadło mi całe koło z piasty znaczy sie poprostu przy oczkach ze śrub sie łamało i odpadało całe koło a śruby z resztka felgi i śrubami 4 szt trzymało sie dzielnie piast( bebna) .Teraz kupiłe maluszka i pierwsze co mam zamiar zrobic to zrobic porządny przeglad felg i bebnów.Aha sie chwale tymi maluszkami , anie ma czym - mam w sumie 2 maluszki drugi to 82 rok z listopada . kupiłem go zonie oczywiście do remontu z racji tego że ona sie urodziła w tym roku i miesiacu . Bedzie miała pamiatke . Troszke zboczyłem z tematu za co przepraszam bardzo .
życie jak droga, kiedyś się kończy...
stare felgi czy nowe
Jeżdżę na felgach ,,starego typu ,, z dużym rozstawem śrub . Trudności miałem z dokupieniem dwóch zapasowych ale mi się udało . Posiadam nawet kołpaki do tych felg z głębokimi plastikowymi tulejami . Poprzedni właściciel zrobił na tych kółeczkach kilkadziesiąt tysięcy kilometrów po całej Europie . Raz tylko rozsypało mu sie łożysko ! Bez problemu można zmienić piasty ale po co ! Mam drugą przyczepkę z Niewiadowa , malutką towarówkę z przykrywą . Mógłbym piasty przełożyć do campingu ale naprawdę nie widzę w tym sensu .
Pozdrówka
Pozdrówka
popieram słowa "Rysia"(jak moge tak napisać-powiedziec) to co jest seria( orginał) i przetrwało tak długo , to niech zostanie seryjna częścią , tylko w razie potrzeby odnowiona( zregenerowaną- ) a nie zastepowana nowszymi częsciami. Takie jest moje zdanie , w tym temacie .
Ps. w modzie jest (powraca) orginalnosć pojazdów w tym również przyczep. Przykład konkursu Niewiadów na najstarszyi najorginalniejszy model ich produkcji przyczepy.
Pozdrawiam serek
Ps. w modzie jest (powraca) orginalnosć pojazdów w tym również przyczep. Przykład konkursu Niewiadów na najstarszyi najorginalniejszy model ich produkcji przyczepy.
Pozdrawiam serek
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 paź 2007, 12:36 przez serek, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: stare felgi czy nowe
zdaniewicz pisze: Bez problemu można zmienić piasty
Można jak je dostaniesz ,podobno nowe nie pasują do osi niehamowanych i trzeba całą os zmieniać

W mojej Niewiadce typ E z 1980 roku są także felgi o szerokim rozstawie śrub. Ciężko Było dostać nowe takie felgi ale mnie się udało . Stare mam na dwóch zapasach , oczywiście po uprzednim wypiaskowaniu i sprawdzeniu jakości . łożyska można dostać bez problemu , ale wcześniej trzeba sprawdzić typ . Okazuje sie że do tych strych piast stosowano 3 rodzaje łożysk.Mówię o maluchach . Moja cycepka waży już dobrze ponad normatyw i wcale się nie boje o felgi . Zdjąc oponke zobaczyć zgrzew i ewentualnie wzmocnić spawem . Jak już masz zmieniać piastę to zmień całą oś na koła od fiata 125 .
- Fsomaniak
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Re: Jak przerobic niewiadówek
Przy okazji konserwacji ramy wpadłem na pomysł aby wymienić piasty w mojej N-ce na te nowego typu (z rozstawem 4X98). Przyczepa jest z 77 roku i ma tzw cytrnki. Teraz pytanie czy w mojej przyczepie taka przeróbka jest możliwa? co należało by kupić?
Pozdrawiam
Fsomaniak
Fsomaniak
Przy nowym rozstawie śrub pasują felgi F 125 p 13".
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
kotek pisze:Przy nowym rozstawie śrub pasują felgi F 125 p 13".
a napewno pasuja ze seniacza, lub cieniasa...mój teśc takowe ma a cena nie wysoka szt.około 80 zł nowa