Piekarnik
Piekarnik
Wyszukałem przypadkiem tanio piekarnik
jako, że nigdy nie widziałem na żywo piekarnika z przyczepy a tym bardziej jak jest zbudowany, pytanie do was , bo takie pomysły mnie nachodzą, czy dało by się go wykorzystać na części, tzn. palnik, ( piekarnik marki supreme) czy elementy grzewcze jako grzejnik bo niestety piecyk trumy jest drogi chociaż na bieżąco przeglądam net to nie widzę okazji, lodówka też by się przydała na gaz a jeśli znajdę absorpcyjną elektryczną to wystarczy palnik i też by się nadawało, a jako, że piekarnik jest z przyczepy to chyba kwestie bezpieczeństwa są rozwiązane ?
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Re: Odp: Piekarnik
Piekarnik nie zastąpi ci trumy i lodówki. Pamiętaj, że największy problem z gazem to odprowadzenie spalin, sam palnik nie załatwia sprawy.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Re: Piekarnik
Istotą trumy jest to, że cały proces spalania gazu odbywa się na zewnątrz, poza atmosferą przyczepą. W piekarniku pewnie podobnie jak w tradycyjnych piekarnikach domowych jest żywy ogień, a co za tym idzie spalasz tlen którym oddychasz i wytwarzasz spaliny, którymi zaczynasz oddychać. Czy to bezpieczne to na pewno wiesz dobrze.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
fortis pisze:Wyszukałem przypadkiem tanio piekarnikjako, że nigdy nie widziałem na żywo piekarnika z przyczepy a tym bardziej jak jest zbudowany, pytanie do was , bo takie pomysły mnie nachodzą, czy dało by się go wykorzystać na części, tzn. palnik, ( piekarnik marki supreme) czy elementy grzewcze jako grzejnik bo niestety piecyk trumy jest drogi chociaż na bieżąco przeglądam net to nie widzę okazji, lodówka też by się przydała na gaz a jeśli znajdę absorpcyjną elektryczną to wystarczy palnik i też by się nadawało, a jako, że piekarnik jest z przyczepy to chyba kwestie bezpieczeństwa są rozwiązane ?
kup trume jak ci życie miłe , jak nie to od razu trumnę
- CornBlumenBlau
- Fanklubowicz

chris_666 pisze:fortis pisze:Wyszukałem przypadkiem tanio piekarnikjako, że nigdy nie widziałem na żywo piekarnika z przyczepy a tym bardziej jak jest zbudowany, pytanie do was , bo takie pomysły mnie nachodzą, czy dało by się go wykorzystać na części, tzn. palnik, ( piekarnik marki supreme) czy elementy grzewcze jako grzejnik bo niestety piecyk trumy jest drogi chociaż na bieżąco przeglądam net to nie widzę okazji, lodówka też by się przydała na gaz a jeśli znajdę absorpcyjną elektryczną to wystarczy palnik i też by się nadawało, a jako, że piekarnik jest z przyczepy to chyba kwestie bezpieczeństwa są rozwiązane ?
kup trume jak ci życie miłe , jak nie to od razu trumnę
Dziś wyjątkowa data, zupełnie się z Chrisem zgadzam;)
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 67 / 5514 km
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 67 / 5514 km
kooba pisze:Piekarnik nie zastąpi ci trumy i lodówki. Pamiętaj, że największy problem z gazem to odprowadzenie spalin, sam palnik nie załatwia sprawy.
Jasne, że nie chociaż działa jako piec podnosząc temperaturę.... pozostaję kwestia wydajności.Jeśli chodzi o lodówkę to kupując nawet nową MPM absorpcyjną jest to wydatek 500zł a nie 1500 czy 2000zł, a potrzeba tylko właśnie palnika.W sprawie odprowadzania spalin to przecież w tym piekarniku powinno być załatwione w końcu to jest z przyczepy.Pozostaje kwestia adaptacji.Niestety chyba nikt z was nie miał do czynienia z piekarnikiem dlatego się nic nie dowiem.
reflexes pisze:Istotą trumy jest to, że cały proces spalania gazu odbywa się na zewnątrz, poza atmosferą przyczepą. W piekarniku pewnie podobnie jak w tradycyjnych piekarnikach domowych jest żywy ogień, a co za tym idzie spalasz tlen którym oddychasz i wytwarzasz spaliny, którymi zaczynasz oddychać. Czy to bezpieczne to na pewno wiesz dobrze.
jeśli tak jest to mój pomysł kategorycznie odpada.
CornBlumenBlau pisze:Dziś wyjątkowa data, zupełnie się z Chrisem zgadzam;)
fortis pisze:jeśli tak jest to mój pomysł kategorycznie odpada.
tak jest i inaczej nie próbuj
fortis pisze:kooba pisze:.W sprawie odprowadzania spalin to przecież w tym piekarniku powinno być załatwione w końcu to jest z przyczepy.Pozostaje kwestia adaptacji.Niestety chyba nikt z was nie miał do czynienia z piekarnikiem dlatego się nic nie dowiem.
spaliny klasycznie idą przez kominek w niebo , więc tak czy siak kominek musisz zrobić
wydajność do grzania środka nie powala, musiałbyś jakiś wiatraczek wsadzić do mieszania powietrza - pamiętaj , że piekarnik ktoś zaprojektował żeby piec w środku a nie grzać na zewnątrz