Porada komputerowa.

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Porada komputerowa.

Postautor: b.b tulipan » niedziela, 6 lip 2014, 22:37

Witam.
Tą drogą pytam forumowiczów a za razem proszę o pomoc.
Przeglądając strony w internecie a wnuki myszkując w gierkach został mój komputer wyłączony automatycznie.
Kilka prób ponownego włączenia nie powiodło się. Po pewnym czasie udało się uruchomić komputer ponownie.
Na monitorze był napis że zostaną sprawdzone pliki na dysku C. Po sprawdzeniu komputer zadziałał normalnie.
Tak było do momentu włączenia głośników i muzyki. W głośnikach słychać muzykę, natomiast głos np. piosenkarza jest przytłumiony, jakby na dużej sali.
Jako że umie włączyć i wyłączyć komputer :mrgreen: :oops: to nie powiodły się ustawienia w akcesoriach.
Aby dalej nie rozstroić komputera mam pytanie do kolegów obeznanych w temacie.
Jeśli wiecie o co mi chodzi to podpowiedzcie czy to w ustawieniach szukać przyczyny? czy to coś z kartą muzyczną?
Ile takie grzebanie w sprzęcie mnie może teraz kosztować? Czy droga jest taka wymiana karty?

ps. dzisiaj już idę spać a jutro zaglądnę wieczorem.
Za pomoc, serdeczne dzięki.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

naal

Re: Porada komputerowa.

Postautor: naal » poniedziałek, 7 lip 2014, 07:27

Zrobiło się ciepło i sprzęty lubią się przegrzewać, a każdy mądry komputer w takich sytuacjach się wyłącza. Sprawdzanie dysku to standardowa procedura. Jeśli natomiast chodzi o dźwięk to miałem kiedyś podobnie. Balans stereo był ustawiony na jeden głośnik, dlatego części ścieżek nie było po prostu słychać. Zobacz u siebie w odtwarzaczu. Szczerze nie sądzę, że od przegrzania poszła by akurat karta, która w porównaniu do innych podzespołów nie jest tak narażona na przegrzanie.

AAA no i rozkręć obudowę i porządnie odkurz wszystko. Wyeliminujesz w ten sposób problem przegrzewania. ;)

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » poniedziałek, 7 lip 2014, 08:49

Efekt "wyciętego" wokalu często uzyskuje się przez podłączenie do głośników lewego i prawego kanału ale bez styku maskwego. Czyli wygląda to ba brak styku we wtyczce o ile nie włączona jest w systemie. Najprościej na początek jeszcze raz wyciągnąć i włożyć wtyczkę do gniazda audio. Jeśli nic się nie zmieni to zamiast głosników podłącz słuchawki i sprawdź czy będzie zmiana. Jeśli będzie ok na słuchawkach to problem jest po stronie głośników lub samej wtyczki. Poruszaj kabelkiem w miejscu gdzie łączy się z wtyczką czy samą wtyczką. Jeśli to wina systemu to popatrz czy jeśli jest to karta 5.1 to czy nie wpinasz się w gniazdo opisane jako rear speaker/surround speaker/głośniki efektowe. Czasem w ustawieniach są presety do efektów karty muzycznej "reverb" , "big hall" szukaj takich haseł. Jeśli karta sama wykrywa podłączenie wtyczki i pyta "co to za urządzenie" to zmień gniazdo np. na niebieskie i sobacz czy to coś da.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: b.b tulipan » poniedziałek, 7 lip 2014, 22:27

naal pisze:
AAA no i rozkręć obudowę i porządnie odkurz wszystko. Wyeliminujesz w ten sposób problem przegrzewania. ;)

naal, dzięki za radę i pomoc, obudowa zdjęta, odkurzę jutro. :oops:
Na starość zachciało mi się pracy i pracuję od 9oo do 21oo + dojazd i tak przez cały lipiec.
Jutro obiecuję odkurzyć komputer. :thumbup:

vvarrior , i Tobie również dziękuję. Twoje rady też cenne ale po kolei.
Odłączyłem głośniki zewnętrzne i na monitorowych to tak w ogóle bez efektów dźwiękowego.
Na słuchawkach to podobnie jak na zewnętrznych. Poszukałem troszkę w Menadżer dźwięku i odzyskałem głos piosenkarza. Natomiast zmieniła się muzyka.
Słychać ją beż barwy, leci tak jakby z jednego głośnika bez efektu stereo.
Aby nie rozstroić i siebie i komputera pozostawiam w takim stanie do chwili wolnego od pracy.
W tym stanie słyszę i głosy i muzykę, musi na razie wystarczyć.
Jaszcze raz dziękuję obu kolegom a jak wszystko wróci do normy to się odezwie.Na razie przesiadam się na netbooka. :lol:
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

Wróć do „Na każdy temat”