Aspekty klejenia butaprenem

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
bankier

Aspekty klejenia butaprenem

Postautor: bankier » niedziela, 2 lis 2008, 09:48

Witam. Jak wcześniej pisałem kupiłem przyczepkę tydzień temu i miałem tylko podkleić tu i ówdzie obicie ale jak poczytałem forum to już w przyczepce zrobiło się pusto (hehehe) i oczywiście stoi przygotowana do generalnego remontu :-) Sporo się już dowiedziałem ale jeszcze mam kilka pytań:
- jak się ma temperatura na zewnątrz (trzymam przyczepkę pod chmurką) do właściwości klejenia?
- czy kleiliście ściany nakładając klej na całej powierzchni czy też punktowo?
- czy kleić najlepiej ściany z góy na dół czy odwrotnie?
- czy zaraz po klejeniu robiliście jakieś stelaże podtrzymujące przed odklejeniem (stemple) ?
- czy nanosić klej na skorupę i wykładzinę czy wystarcza tylko na jedną powierzchnię?
- czy po naniesieniu odczekujecie chwilę aż kleje podeschnie ?
- jakieś inne pomocne uwagi?
Dużo tego ale będę wdzięczny za odpowiedzi :-)
Pozdrawiam
:)

Brian

Re: Aspekty klejenia butaprenem

Postautor: Brian » niedziela, 2 lis 2008, 18:52

bankier, ja osobiście zrezygnowałem z butaprenu. Kupiłem klej montażowy w tubce. Łączny koszt był większy niż klejenie butaprenem ale niema brzydkich zapachów, tapicerka się nie odkleja i jestem bardzo zadowolony ! Polecam ten klej.

Obrazek
Berlingo 1.9D + N126b
Obrazek

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » niedziela, 2 lis 2008, 21:14

Ja mam klejoną butaprenem, nanosi się na obie powierzchnie, czeka się do przeschnięcia i klei się na dotyk. Nie potrzeba żadnych podpór, w tej metodzie trzyma na dotyk.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

tomuro

Postautor: tomuro » niedziela, 2 lis 2008, 21:46

W moim przypadku był to klej tapicerski nanoszony pistoletowo z pomocą kompresora działa podobnie do butaprenu tylko,że zapach szybciej znika.też nie trzeba stosować żadnych podpórek zużyłem 4 litry kleju na całą oryginalną tapicerkę.Praca na minimum dwie osoby a szczególnie przy klejeniu sufitu.Jedyny minus takich klei jak butapren czy ten,którego opisuję tapicerski to to, że trudno odkleić powierzchnię już doklejoną a w szczególności ma to duże znaczenie w precyzji klejenia i w tapicerce z podklejką gąbkową tj.w oryginalnej tapicerce.życzę powodzenia

bankier

Postautor: bankier » poniedziałek, 3 lis 2008, 22:15

Najbardziej z remontu boję się właśnie tego przeklętego klejenia. Zobaczymy jak mi pójdzie. Dzięki :D

Awatar użytkownika
andrzejdisel

Postautor: andrzejdisel » poniedziałek, 3 lis 2008, 22:28

Witam :D - nie ma czego :D - balem sie jak wiekszosc z was :D - ale jakos poszlo :D
Pozdrawiam andrzejdisel

Volvo V 40 1,9 DI (turbo) 95 KM + Niewiadów N 126 E

Awatar użytkownika
jarek /////+Nka

Postautor: jarek /////+Nka » wtorek, 4 lis 2008, 21:12

Ja mam klejoną butaprenem, nanosi się na obie powierzchnie, czeka się do przeschnięcia i klei się na dotyk. Nie potrzeba żadnych podpór, w tej metodzie trzyma na dotyk.

Polimerowym też można tak kleić ale wymagana jest wyższa temperatura tzn kleiłem w słoneczny dzień - trzyma od samego początku - nie ma możliwości poprawek, może przy odpowiedniej temperaturze (oby nie za niskiej bo potrafi i tydzień schnąć jak jest zimno) udało by się oderwać i poprawić ale słońce na moim niebie grzeje jak jemu się podoba:)
Dach trzeba bardzo ostrożnie kleić, aby sie nie przesuneło bo będzie cięcie. W książce klimka natrafiłem na informacię"kleić od wywietrznika..." i to chyba nie jest głupie.
Klej można nakładac tylko na jedną powierzchnię - skorupę ( u mnie w większości styropian zatem butapren odpada)
Kleić w czapce:)
Jarek+Eliza+Piotruś+Julcia
ObrazekObrazekZDJĘCIA NASZEGO DOMKU.

Brian

Postautor: Brian » wtorek, 4 lis 2008, 21:33

jarek /////+Nka pisze:

Dach trzeba bardzo ostrożnie kleić, aby sie nie przesuneło bo będzie cięcie. W książce klimka natrafiłem na informacię"kleić od wywietrznika..." i to chyba nie jest głupie.

Kolego polecam Ci panele plastikowe na dach. Mały koszt i fajny efekt. Ja mam białe panele na dachu a kolega Gogi123 ma pod kolor mebli. Taki montaż paneli jest bardzo prosty. Gorąco polecam !
Berlingo 1.9D + N126b
Obrazek

bankier

Postautor: bankier » wtorek, 4 lis 2008, 22:32

Co człowiek to inny pomysł :-) Przez łepetynę też mi przez chwilę przeszedł sufit z korka. Co o tym myślicie?

Brian

Postautor: Brian » wtorek, 4 lis 2008, 23:03

Kolega Konrad ma sufit wyłożony korkiem. Myślę że jak odwiedzi forum to na pewno wrzuci fotki. Ja widziałem ten sufit ale jednak to jest duży wydatek a białe panele bardzo mi się spodobały. Panele kładłem 1-2 godzin. Udało się pistoletem tapicerskim ale jednak postanowiłem wzmocnić również śrubkami. Zakupiłem białe czapeczki na śrubki ale jednak przed urlopem ich nie założyłem a po urlopie dość szybko przyczepka pojechała "zimować"
Obrazek
Berlingo 1.9D + N126b
Obrazek

bankier

Postautor: bankier » sobota, 29 lis 2008, 21:15

Właśnie przykleiłem wykładzinę podłogową i zastanawiam się czy oklejać ściany w tej temperaturze czy czekać do wiosny. Kleję butaprenem i tak sobie myślę, że pewnie też sklei ale czas schnięcia będzie dłuższy. Jak myślicie?

jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: jacek45 » sobota, 29 lis 2008, 21:41

Cześć!
Uważam,że lepiej poczekać do wiosny.Teraz i niska temperatura i duża wilgotność
więc ten proces podeschnięcia kleju zdecydowanie się wydłuży i klej może
nie "chycić " od razu.W Wyższej temp.(ok.+18 )będzie wiele szybciej ten
proces przebiegał.Zresztą w "zastosowaniu kleju" podana jest optymalna
temp.klejenia 18-25 stopni.Ja wszystkie takie prace robiłem w ciepłe dni.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » sobota, 29 lis 2008, 21:44

Lepiej kleić jak będzie cieplej, chociaż około 15 stopni. Lepiej układa się materiał i nie marzną ręce.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
Ewcia

Postautor: Ewcia » sobota, 29 lis 2008, 21:55

Zgadzam się z kolegami lepiej poczekać do wiosny,razem z mężem kleiliśmy butaprenem łóżko i wcale go nie czuć,natomiast ściany były klejone klejem montażowym i trochę zjeżdżały trzeba było podpierać żeby nie uciekało ale jak narzazie trzyma bardzo dobrze nic nie odstaje.
Nutria+N126N

bankier

Postautor: bankier » sobota, 29 lis 2008, 21:57

Hm, szkoda, bo chyba nie wytrzymam do wiosny, haha. Ale co racja to racja. W takim razie zajmę się odnawianiem mebelków, żeby na wiosnę je tylko wnieść i przytwierdzić. Dzięki :-)

Wróć do „Pozostałe”