Chciałbym zakupić przyczepkę kempingową ale w przeszłości bywało że od długiej jady samochodem po nierównej drodze miałem kłopoty z kręgosłupem szyjnym (zawroty głowy). Wymieniłem samochód na wygodniejszy i bardziej miękki (Ford Fusion --> Renault Laguna) i mimo że w dalszym ciągu pokonuję codziennie 50 km do pracy i 50 z pracy to mogę powiedzieć że jest zdecydowanie lepiej.
Przeczytałem wszystko co udało mi się znaleźć w internecie na temat bezpieczeństwa i komfortu jazdy z przyczepkami i zamierzam to uwzględnić:
- - jak najmniejsza masa przyczepki względem samochodu – dlatego wybrałem niewiadów n126e, najlepiej taki bez wyposażenia – przyczepka ma służyć głównie do przewożenia lżejszych rzeczy i jako wygodna (mam nadzieję

- częste przerwy w podróży, dobre drogi (w miarę możliwości autostrady)
- zamierzam zamontować amortyzatory
- zamierzam zamontować hamulec najazdowy (to bardziej bezpieczeństwo niż komfort - chyba że psychiczny

- przejrzę się dokładnie felgom i oponom w przyczepce – jeśli felgi krzywe a opony nierówne, zużyte to wszystko wymienię na nowe – ciśnienie w oponach obniżę do dolnej granicy
- zaczep ze stabilizatorem? - niektórzy twierdzą, że oprócz zapobiegania wężykowaniu poprawia komfort jazdy – inni piszą że to nieprawda – sama stabilizacja chyba nie będzie mi potrzebna bo nawet bez przyczepy jeżdżę raczej wolno. Czy więc warto?