Homologacja z Niewiadowa

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
steve
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Homologacja z Niewiadowa

Postautor: steve » wtorek, 12 lis 2013, 11:48

Witam serdecznie. Mam pytanie do osób które w ostatnim czasie kontaktowały się z firmą Niewiadów w celu uzyskania wyciągu z homologacji.
Czy kontaktowaliście się telefonicznie , czy pisząc maila na adres podany na stronie w/w firmy.
Pytam bo ok dwa tygodnie temu wysłałem maila do p. Andrzeja (osoba od homologacji według strony Niewiadowa ) i do dnia dzisiejszego brak jakiegikolwiek odzewu. Może jednak muszę zadzwonić ? :?: :?:

Proszę o podpowiedz , jak najpewniej rozwiązać ten problem , bo chcę zarejestrować przyczepkę ,a w dowodzie standartowo tylko pięć ostatnich znaków z nr. vin i poste pola do uzupełnienia. :( :(
Ford focus mk2 + n126e

Awatar użytkownika
leper
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Homologacja z Niewiadowa

Postautor: leper » wtorek, 12 lis 2013, 13:02

Z tego co pamiętam to dzwoniłem i osobiście z nim rozmawiałem.

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 12 lis 2013, 13:23

takie poważne sprawy wyłącznie pismem ( analogowym - nie mailem ) i wyłącznie POLECONYM PRIORYTETOWYM

mailem , czy telefonicznie to można się zapytać o samopoczucie albo o pogodę.

Awatar użytkownika
zoja

Postautor: zoja » wtorek, 12 lis 2013, 19:47

Z tego co wiem produkcję przyczep kempingowych przejął nowy właściciel. Nowa firma nie ma jeszcze strony internetowej, a strona "NIEWIADÓW" S.A., który już nie zajmuje się produkcją przyczep, nie jest niestety aktualizowana (działu technicznego już tam nie ma). W tej sytuacji jedynym wyjściem wydaje się pismo. Sama jestem ciekawa kto będzie się poczuwał do załatwienia takich spraw: stary czy nowy właściciel.

Awatar użytkownika
pawlo fiona n126e
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: pawlo fiona n126e » wtorek, 12 lis 2013, 20:03

Witam kontaktowałem się we wrześniu e-mailem z Pełnomocnikim ds.Zarządzania Jakością Panią Barbarą Pająk i dostałem takie pismo.Mi akurat chodziło o potwierdzenie wagi,ale jest tam również cały vin. Adresu szukaj na stronie Niewiadowa z stamtąd go wziąłem,całą korespondecje już wykasowałem.Pozdrawiam i powodzenia.Prawdopodonie to jest ten b.pajak@niewiadow.pl" target="_blank"

Awatar użytkownika
steve
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: steve » wtorek, 12 lis 2013, 22:19

Będę musiał rano zadzwonić do Niewiadowa, może coś powiedzą.
Kolego Paczek ,jeden mailem pyta o pogodę a drugi zamawia części do maszyn na kilka tysi. euro. :D :D
To zależy kto jest po drugiej stronie kabla. :wave:
Oczywiście jak coś się dowiem to podzielę się z wami.
Ford focus mk2 + n126e

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ruciak76 » wtorek, 12 lis 2013, 22:36

Jak by Ci nie wyszło z tą homologacją to spróbuj tak jak ja (pod warunkiem że na ramie masz pełny VIN i zgodną tabliczkę znamionową). Podjechałem na OSKP z homologacją od tego samego modelu przyczepy, by diagnosta miał wszelkie dane zgodne z CEPiK-em (akurat pasowała do mojej tabliczki i modelu ta homologacja ze strony fanklubu), pogadałem z diagnostą, wpłaciłem należne 60PLN i wydano mi kpl zaświadczenie badania technicznego na podstawie tej homologacji oczywiście z moim VIN-em tzw "uzupełnienie danych na prośbę właściciela") i dziś odebrałem już sztywny dowodzik z wyprostowanymi wszelkimi sprawami od mas,nacisków na oś po pełny VIN.
Czasami warto spróbować, może diagnosta okaże "normalnym człowiekiem"
Skoda Octavia 3FL 1.6TDI 115KM 250Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2025 - 4 nocki 615 km
2024 - 28 nocek, 2932 km
2008-2023 - 294 nocki, 33592 km

Awatar użytkownika
steve
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: steve » środa, 13 lis 2013, 00:50

Niestety. Numer jest cały :clap: , ale tabliczkę za*******li znaczy się zaginęła :thumbdown: :thumbdown:
Nic to, będę próbował jakoś to wyrwać z Niewiadowa. Za dużo czasu i chęci włożyłem w przyczepkę by zrezygnować.
Zresztą syn by mi nie darował.
Ford focus mk2 + n126e

Awatar użytkownika
cuubbee

Postautor: cuubbee » środa, 13 lis 2013, 11:22

steve pisze:Będę musiał rano zadzwonić do Niewiadowa..

dodzwonić się tam to cud, a doczekać się odpowiedzi mailowej to już istny cud :oops:
próbowałem ostatnio coś się dowiedzieć ws części
N126n

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 13 lis 2013, 13:37

Ja ju po problemie , choć powiem szczerze , też miałem obawy , bo tablica była jeszcze czarna .

Ale przy okazji przerejestrowania powiem Wam co się dowiedziałem w temacie homologacji i w ogóle przerejestrowania .

Jeśli numer ramy zaczyna się od "SWNN ... " czyli jest to pełny numer VIN , nie powinno bć żandego problemu z przrejestrowaniem.

Nie powinni Was ( nas ) odsyłać do diagnosty , czy żadać świadectwa homologacji.

Po prostu figuruje już w systemie i ..... zero problemu.

Jakieś 10 minut przy okienku + 15 na korytarzu + oczywiście 121,50 PLN i jestem już HAPPY :D , czego i Wam szczerze życzę !!!!
Załączniki
- 088.jpg
a teraz już biała i nowy dowód
- 087.jpg
jeszcze dziś rano była czarna blacha i stary dowód rejestracyjny

Awatar użytkownika
steve
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: steve » środa, 13 lis 2013, 13:47

Paczku, na ramie mam szczęśliwie cały numer , ale w dowodzie tylko pięć ostatnich cyfr. Nie wiem czy pani z okienka będzie chciała pofatygować się na parking . :lol: :lol: :lol: Dzięki informacją od "pawlo fiona n126e" udało mi się skontaktować z w/w panią Pająk. Jutro będę wiedział czy moje maleństwo mają jeszcze w swoich zapiskach. :?: Jak nie, to wzorem kolegi Paczka udam się do WK i zobaczymy co tam powiedzą. Mam nadzieję że sprawa zakończy się pozytywnie. :thumbup: :clap: :thumbup: :clap:
Ford focus mk2 + n126e

Awatar użytkownika
steve
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: steve » czwartek, 14 lis 2013, 16:47

Z dzisiejszych wiadomości :
dobra to taka ,że rocznik 84 mają jeszcze w rejestrach i moja przyczepka widnieje w nich więc po niedzieli mam wyglądać listonosza :clap: :thumbup:
zła natomiast to na mojej ramie w numerze vin po SWW126 są dwa puste pola i dopiero dalszy ciąg liczb, a w dowodzie mam 126E ; w w/w rejestrze mają ją jako 126ES i taki "kwit" mogą mi wypisać :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:
Będę parę kilo w plecy...
Ciekawe czy po zakończeniu remontu zmieszczę się w tych 450 kg "na sucho"
Lodówkę i całą resztę będę musiał wozić w bagażniku :evil: :evil: :evil:
Ford focus mk2 + n126e

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » piątek, 15 lis 2013, 03:29

Również mam w starym dowodzie (od czarnych tablic) N126E. Ale w nowym (jeszcze "miękkim") mam już ES. Nie wiem dlaczego kiedyś pisali tylko E, a to przecież dwa całkiem inne modele przyczep. W każdym razie ja swoją historię zacząłem od diagnosty, na podstawie tabliczki oraz katalogu ITS'u wystawił mi zaświadczenie, z tym udałem się do WK i mam już tablicę. Czekam tylko na normalny dowód jeszcze i mam nadzieję moją historię z przerejestrowaniem zakończyć pozytywnie.
Nie wspominając oczywiście o panach diagnostach, którzy to nie potrafią interpretować pojęcia przyczep lekkich i usiłowali mi wmówić że moja przyczepa musi przechodzić coroczne badania techniczne. Całe szczęście znalazł się diagnosta z może niekoniecznie obszerniejszą wiedzą, ale trzeźwo myślący...
Ciągnik: VOLVO S60 II D3 (do sprzedania)
Ciągnik: Skoda Superb 2 Combi 2.0TDi
Przyczepa: N126ES

Awatar użytkownika
steve
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: steve » sobota, 30 lis 2013, 04:13

Witka.
Ponieważ listonosz nie zamierzał mnie odwiedzić , zadzwoniłem do Niewiadowa do pani Pająk i okazało się że wszystkie dane dla mnie przekazała już do działu obsługi klienta. Kolejny telefon wyjaśnił sprawę ,że "moje" papiery leżą i czekają bo cytując "się pan nie oddzywa".
Okazało się że koszt takiego zaświadczenia to 100 zł, czego nikt wcześniej nie mówił.

Dziś o godz 16.00 kurier UPS dostarczył kopertę z zaświadczeniem że firma Niewiadów wyprodukowała moją przyczepę i posiada zgodność z ówczesnym świadectwem homologacji.

Wreszcie mogę wybrać się do starostwa do wydziału WK. :thumbup:
Ford focus mk2 + n126e

Wróć do „Pozostałe”