Jak przerobic niewiadówek
Jak przerobic niewiadówek
Witam!
Posiadam niewiadówek na starym typie felg maluchowskich o kosmicznie wielkim rozstawie.
Czy ktos z was przerabiał moze na zwykłe fele fiatowskie o rozstawie 4x98?
Jaki koszt i czy pasuja jakies inne elementy jak oryginał z Niewiadowa?
Dzieki za info
Pozdrawiam Sebastian
Posiadam niewiadówek na starym typie felg maluchowskich o kosmicznie wielkim rozstawie.
Czy ktos z was przerabiał moze na zwykłe fele fiatowskie o rozstawie 4x98?
Jaki koszt i czy pasuja jakies inne elementy jak oryginał z Niewiadowa?
Dzieki za info
Pozdrawiam Sebastian
Hmmm raczej mit niesłyszłem o takim przypadku, w końcu to jest tylko inny rozstaw śrub wszytko kwestia dbania o stan łożysk. A przeróbka hmm najlepiej by było dorwac oryginalna niewiadowsska ale czy warto ładowac sie w dodatkowe koszty......
Kiedyś N126 1980r, potem N127 1979r, N126n z 1996r. obecnie Sprite Alpine ^89 + Lew 406
Mi też się tak wydawało, że to jest kwestia regulacji luzu i wymiany smaru, ale naprawdę kilka razy słyszałem coś takiego, więc zaczęło mnie to zastanawiać i też przez chwilę myślałem o zmianie piast.
Mi się wydaję że od malucha powinny podejść, ale nie sprawdzałem tego, więc to może być fałszywy trop.
Mi się wydaję że od malucha powinny podejść, ale nie sprawdzałem tego, więc to może być fałszywy trop.
sławek79 pisze:Mi też się tak wydawało, że to jest kwestia regulacji luzu i wymiany smaru, ale naprawdę kilka razy słyszałem coś takiego, więc zaczęło mnie to zastanawiać i też przez chwilę myślałem o zmianie piast.
, ale co od malucha powinno pasować...??????????
życie jak droga, kiedyś się kończy...
nie wiem jak tam piasty ,ale ja jadac nad morze w tym roku miałem niezły beret-otóż wjezdzajac w zakret 90 stopni felga starego typu (2 elementowa) poszła na pół -na osce została tylko ta czesc ktora skreca sie srubami,reszta była na ziemi.
Dobrze ze sie przyczepa nie wywrociał-podobnie jak samochod.
Ponadto zmieniajac na ludzki rozstaw koncza sie kłopoty z dostaniem koła zapasowego-ponadto mozna alufelge załozyc
Dobrze ze sie przyczepa nie wywrociał-podobnie jak samochod.
Ponadto zmieniajac na ludzki rozstaw koncza sie kłopoty z dostaniem koła zapasowego-ponadto mozna alufelge załozyc

serek1 pisze:sławek79 pisze:Mi też się tak wydawało, że to jest kwestia regulacji luzu i wymiany smaru, ale naprawdę kilka razy słyszałem coś takiego, więc zaczęło mnie to zastanawiać i też przez chwilę myślałem o zmianie piast.
, ale co od malucha powinno pasować...??????????
Chodziło mi o piasty oczywiście.
Ja za wczasu zmieniałem felgi w swoje niewiadówce. Wizualnie felgi wyglądały ok, ale jak zacząłem je odczyszczać do malowania.... o zgrozo (rdza)
Felga podczas zdejmowania opony u wylkanizatora normalnie została zmiażdżona! Dobrze, że udało mi się na tych kołach dociągnąć przyczepkę po kupnie
Co prawda miałem już felgi od nowszego malucha z normalnym rozstawem śrób, ale na nie też trzeba uważać

Co prawda miałem już felgi od nowszego malucha z normalnym rozstawem śrób, ale na nie też trzeba uważać