Krótkie pytanie: Kiedy mogą zatrzymać dowód??

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
malinoispl

Krótkie pytanie: Kiedy mogą zatrzymać dowód??

Postautor: malinoispl » wtorek, 16 lip 2013, 19:53

Ponieważ odpowiedzi sa niejednoznaczne przepraszam jeśli powielam jakiś wątek, ale chciałbym mieć jasną odpowiedź:

- Do jakiej wagi mogę ciągnąć przyczepę bez hamulca? (nie chodzi mi o dowód samochodowy, bo tam widnieje z reguły rubryczka mówiąca o 50% wagi auta) ale w ogóle. Czy są jeszcze jakieś inne ograniczenia?

- Jeśli mam błędnie wpisaną wagę przyczepy, to co powinienem zrobić, aby uniknąć problemów z ITD?

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Krótkie pytanie: Kiedy mogą zatrzymać dowód??

Postautor: TomekN126N » wtorek, 16 lip 2013, 20:20

- Do jakiej wagi mogę ciągnąć przyczepę bez hamulca? (nie chodzi mi o dowód samochodowy, bo tam widnieje z reguły rubryczka mówiąca o 50% wagi auta) ale w ogóle. Czy są jeszcze jakieś inne ograniczenia?

- Jeśli mam błędnie wpisaną wagę przyczepy, to co powinienem zrobić, aby uniknąć problemów z ITD?

Ad 1.
Nie ma innych ograniczeń, jak w dowodzie samochodu. Rubryki Q1 i Q2 tzn. z hamulcem, i bez. Przyczepa z hamulcem nie może przekraczać MASY WŁASNEJ (nie DMC) holownika, a bez hamulca z reguły jest to ok. połowy tej masy.
Np. moja asterka waży 985kg (DMC 1475kg) i tak: przyczepa z hamulcem max 950kg DMC, a bez hamulca max 450kg DMC, czyli ok. połowy masy własnej holownika. No i zestaw nie może przekraczac 3,5 tony DMC, ale to chyba wiesz (bo wtedy prawko trzeba wzbogacic o kat "E" i płacić viatoll ).

Ad. 2
Co to znaczy,że masz błednie wpisana masę cepki? inaczej w dowodzie i inaczej na tabliczce znamionowej, czy jeszcze inaczej na wadze rzeczywistej?
Jeżeli dowód i tabliczka się nie zgadzaja, to tylko do diagnosty - ważenie i odpowiednie zaświadczenie = wydział komunikacji i poprawka w dowodzie + nowa tabliczka. Gdzieś było o kosztach. Jesli dowód i tabliczka mają tę samą wartość masy własnej i DMC, a cepka inaczej waży rzeczywiście (ważyłeś na pusto?), to woź ze sobą świadectwo homologacji (można ze strony pobrać), ale nie wiem, czy to pomoże na wadze ITD. Albo tez diagnosta, waga i....
Omnibusem nie jestem, więc jesli coś źle, to niech mnie ktoś poprawi. :wink:
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » wtorek, 16 lip 2013, 23:17

TomekN126N pisze:Ad 1.
Nie ma innych ograniczeń, jak w dowodzie samochodu. Rubryki Q1 i Q2 tzn. z hamulcem, i bez. Przyczepa z hamulcem nie może przekraczać MASY WŁASNEJ (nie DMC) holownika, a bez hamulca z reguły jest to ok. połowy tej masy.

Błąd!
Jest przepis mówiący o tym, że DMC przyczepy bez hamulca nie może przekraczać 750kg, jest to tzw. przyczepa lekka.
TomekN126N pisze:Np. moja asterka waży 985kg (DMC 1475kg) i tak: przyczepa z hamulcem max 950kg DMC, a bez hamulca max 450kg DMC, czyli ok. połowy masy własnej holownika. No i zestaw nie może przekraczac 3,5 tony DMC, ale to chyba wiesz (bo wtedy prawko trzeba wzbogacic o kat "E" i płacić viatoll ).

Nie należy dopatrywać się w tych masach większego sensu i jakiejś reguły. Wszystko zależy od producenta auta i tego co pokażą testy .
Dla przykładu moje auta,
VW Sharan masa własna 1897kg, DMC 2470kg, DMC przyczepy bez hamulca (O.2) 700kg, DMC przyczepy z hamulcem (O.1) 2000kg
Ford Ranger masa własna 1775kg, DMC 2985kg, DMC przyczepy bez hamulca (O.2) 750kg, DMC przyczepy z hamulcem (O.1) 3000kg

malinoispl

Postautor: malinoispl » wtorek, 16 lip 2013, 23:25

No dobra a jeśli na tabliczce jest 320 kg, w papierach tak samo, a nawet wg. instrukcji zawartej na stronie fankubu przyczepa ma ważyć 480kg, i wg oryginalnej również. To co należy zrobić? zgłosić to podczas rejestracji? Jakie są koszty, czy to łatwa procedura? czy lepiej nie ryzykować konfrontacji z Polską machiną urzędniczą?

Awatar użytkownika
Wodnik Szuwarek

Postautor: Wodnik Szuwarek » środa, 17 lip 2013, 06:48

kooba pisze:...
Dla przykładu moje auta,
VW Sharan masa własna 1897kg, DMC 2470kg, DMC przyczepy bez hamulca (O.2) 700kg, DMC przyczepy z hamulcem (O.1) 2000kg
Ford Ranger masa własna 1775kg, DMC 2985kg, DMC przyczepy bez hamulca (O.2) 750kg, DMC przyczepy z hamulcem (O.1) 3000kg

Nie patrz na to co masz w dowodzie tylko co w homologacji / tabliczce znamionowej :wink: papier wszystko przyjmie - co można wykorzystać np przy pierwszej rejestracji w kraju :shh: :shh: :shh: :mrgreen:

Na szczęście w czasie kontroli sprawdzane jest to co w dowodzie :wink:

Awatar użytkownika
Adziastar
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Adziastar » środa, 17 lip 2013, 12:27

Wytłumaczcie mi bo już zgłupiałem. :oops: Posiadam Volvo 1,9TD. W dowodzie rejestracyjnym samochodu dmc przyczepy bez hamulca wynosi 500kg a z hamulcem 1200kg. Moja Niewiadka bez hamulca w dowodzie dmc ma 510kg. Czy te 10kg zaważy, że mnie będzie ganiać Policja. Rozmawiałem z diagnostą, wg niego nie ważne co jest wpisane w rubryce Q2 (bez hamulca), ważne aby dmc przyczepy nie przekroczyło 750kg (dotyczy przyczepy lekkiej). Samochody sprowadzone m.in. z Włoch, Holandii mają zaniżone dmc. Według tabliczki znamionowej i programiku ze strony Polskiej Izby Stacji Kontroli Pojazdu do wyliczania dmc przyczepy: http://www.piskp.pl/rozmaitosci/pozostae" target="_blank dmc wyszło mi o wiele wyższe niż te 500kg. Na co w końcu zwrócić uwagę dowód czy tabliczka? Z drugiej strony jak maluszkami ciągnęli i ciągnął nadal swoje Cepki i ich się nie czepiają to chyba należy przyjąć te 750kg.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » środa, 17 lip 2013, 12:38

Policjant niestety za te 10kg każe ci odpiąć budę i poszukać innego (spełniającego warunki) holownika.

Awatar użytkownika
Adziastar
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Adziastar » środa, 17 lip 2013, 12:51

No to d...., a jak było z dowodami w maluszkach, co tam wpisywali?

malinoispl

Postautor: malinoispl » środa, 17 lip 2013, 13:00

Ponawiam Pytanie.
Jeśli w papierach mam 320, na tabliczce też, a waga rzeczywista jest taka jak wg. instrukcji (czyli 480 ) DMC 580 kg to co należy zrobić (lub czego nie robić) aby spokonie jechać dalej.

Nadmienię, że mam i tak dowód do wymiany, bo przyczepę niedawno zakupiłem

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » środa, 17 lip 2013, 14:15

malinoispl pisze:Ponawiam Pytanie.
Jeśli w papierach mam 320, na tabliczce też, a waga rzeczywista jest taka jak wg. instrukcji (czyli 480 ) DMC 580 kg to co należy zrobić (lub czego nie robić) aby spokonie jechać dalej.

Należy zamontować CB Radio i omijać szerokim łukiem patrole IDT :)
A tak poważnie to zajedź do stacji diagnostycznej i pogadaj z diagnostą, on ci powie czy i jak można zmienić masy na tabliczce i w dowodzie.

malinoispl

Postautor: malinoispl » środa, 17 lip 2013, 16:46

kooba pisze:

Należy zamontować CB Radio i omijać szerokim łukiem patrole IDT :)
A tak poważnie to zajedź do stacji diagnostycznej i pogadaj z diagnostą, on ci powie czy i jak można zmienić masy na tabliczce i w dowodzie.

Radiu już mam, ale raczej ze względów informacyjnych - gdzie są korki, a gdzie Pały "strzelają" do kierowców. :D - fakt przydaje się czasem.

No i włąśnie u diagnosty byłem, on powiedział tylko, ze jest nadwaga i nie wie co z tym można zrobić.

Awatar użytkownika
Wodnik Szuwarek

Postautor: Wodnik Szuwarek » czwartek, 18 lip 2013, 08:46

Jeśli w dowodzie jest taka wartość i na tabliczce taka wartość to nic nie zrobisz - wsiadać i jechać niczym się nie przejmować. Nikt nie waży przyczep i nie sprawdza ich mas a szczególnie krokodylki których taka biała, leciwa niewiadówka nawet nie zainteresuje. Niebiescy jeśli nawet Cie kiedyś zatrzymają to patrza na to co jest w papierach a jak im coś nie pasi to wtedy patrzą na tabliczkę znamionową - to co jest na niej wyryte jest dla nich święte a gdy jeszcze zgadza się to z tym co w dowodzie to już świętość nie do podważenia :wink:

Dane masz takie wpisane w dowodzie,ponieważ twoja niewiadówka w ten sposób była "przystosowana" do holownika o nazwie Fiacior 126p. A kiedyś robiono to w niewiadowie tak, że wpisywano zaniżoną masę w papierach i tabliczce by mogła być ciągnięta przez maluszka.

malinoispl

Postautor: malinoispl » czwartek, 18 lip 2013, 14:21

To już ustaliłem i nawet znalazłem rozwiązanie. Odwiedzając odpowiedni urząd:
(być może pomoże to innym także):

- Należy pojechać do OSKP i poprosić o weryfikację warunków technicznych
(wtedy otrzymuje się papier, z wagą VINem i innymi duperelami).

Następnie: idziemy do WK i skłądamy papiery o nowy dowód wraz z danymi z tabliczki i papierem od SKP. I wyrabiamy nowy dowód.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » czwartek, 18 lip 2013, 14:26

Ale nową tabliczkę też dostaniesz czy tylko nowy dowód?

malinoispl

Postautor: malinoispl » czwartek, 18 lip 2013, 17:56

kooba pisze:Ale nową tabliczkę też dostaniesz czy tylko nowy dowód?

Tylko nowy dowód, ponieważ na tabliczce też jest błąd, ale taki, który nie przesądza sprawy.

Wróć do „Pozostałe”