Jak odchudzić niewiada??

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
chris_666

Re: Jak odchudzić niewiada??

Postautor: chris_666 » czwartek, 11 lip 2013, 08:02

malinoispl pisze: wprowadzenie aluminiowej ośki... No i usunięcie koszy na koła zapasowe w podwoziu wraz ze starymi kołami. To winno dać jakieś 30-40 kg

widzę, że wierzysz a aluminium jak babcia w proboszcza - niestety zawiedziesz się , bo alu nie jest lżejsze od stali przy tej samej wytrzymałości :lol:

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » czwartek, 11 lip 2013, 08:19

malinoispl pisze:Zresztą, czytając wpisy niektórych forumowiczów mam zamiar poprawić komfort jazdy z nią na haku. Między innymi poprzez usunięcie resorów, wprowadzenie aluminiowej ośki... No i usunięcie koszy na koła zapasowe w podwoziu wraz ze starymi kołami. To winno dać jakieś 30-40 kg

Resorów nie usuwaj, bo więcej stracisz niż zyskasz. Tak jak pisałem wcześniej, dobierz takie żeby była niższa.
Kosz na koło zapasowe parę kilo waży, ale tak się zastanawiam. Jak będziesz woził koło bez kosza? Masz zamiar po prostu wrzucić je do środka? Ja chyba jednak wolę kilka dodatkowych kilogramów zamiast wolno latającego koła po całej przyczepie i obijającego wszystkie szafki.
A poza tym czym, że jest 30-40 kg skoro przyczepa waży 600 kg.

Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Karolus » czwartek, 11 lip 2013, 09:30

kooba pisze:
malinoispl pisze:Zresztą, czytając wpisy niektórych forumowiczów mam zamiar poprawić komfort jazdy z nią na haku. Między innymi poprzez usunięcie resorów, wprowadzenie aluminiowej ośki... No i usunięcie koszy na koła zapasowe w podwoziu wraz ze starymi kołami. To winno dać jakieś 30-40 kg

Resorów nie usuwaj, bo więcej stracisz niż zyskasz. Tak jak pisałem wcześniej, dobierz takie żeby była niższa.
Kosz na koło zapasowe parę kilo waży, ale tak się zastanawiam. Jak będziesz woził koło bez kosza? Masz zamiar po prostu wrzucić je do środka? Ja chyba jednak wolę kilka dodatkowych kilogramów zamiast wolno latającego koła po całej przyczepie i obijającego wszystkie szafki.

Panowie, z tym koszem, zapasówką itp...

Nie lepiej szukać właśnie w takich rzeczach kg? W końcu nie dość że miejsce zabiera (jak kosza nie ma i też waży) to i nie wiadomo kiedy się przyda i czy w ogóle.
Ja objechałem całą Polskę teraz i uważam że koło zapasowe w spreyu jest dla nas najlepszym rozwiązaniem pod względem miejsca, wagi i częstości używania...
To moje zdanie - kto chce niech wozi nawet 2 zapasówki...
http://allegro.pl/k2-tire-doctor-doktor ... 26135.html
Niewiadko-noce
2024 - 3200km i 14 nocy "nową" N126NT

Mój remont N126N "nr.1" i "nr. 2"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3072

N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

Awatar użytkownika
yourij

Postautor: yourij » czwartek, 11 lip 2013, 09:44

malinoispl pisze:
yourij pisze:kurcze, to już drugi przypadek zaniżonej w papierach wagi, sam się będe musiał wybrać ze swoją po złożeniu.

Raczej sugerowałbym przed remontem, Bo jak się okaże że jest czymś napakowana, to lepiej to sprzedać, niż inwestować.

za późno, styropian w połowie wyklejony, meble pomalowane i czekam na odbiór ramy z piaskowania. Piaskowanie zesztą i tak usunie zbędny balast :D
rapid '89 / n250 '79 / n126a '76 / +48 505 230 876

Awatar użytkownika
Wodnik Szuwarek

Postautor: Wodnik Szuwarek » czwartek, 11 lip 2013, 10:02

Karolus pisze:
kooba pisze:

Panowie, z tym koszem, zapasówką itp...

Nie lepiej szukać właśnie w takich rzeczach kg? W końcu nie dość że miejsce zabiera (jak kosza nie ma i też waży) to i nie wiadomo kiedy się przyda i czy w ogóle.
Ja objechałem całą Polskę teraz i uważam że koło zapasowe w spreyu jest dla nas najlepszym rozwiązaniem pod względem miejsca, wagi i częstości używania...
To moje zdanie - kto chce niech wozi nawet 2 zapasówki...
http://allegro.pl/k2-tire-doctor-doktor ... 26135.html" target="_blank

sądzę dokładnie to samo dojazdówka w spray-u x2 i nic więcej nie potrzeba :D

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » czwartek, 11 lip 2013, 10:06

Też zakupiłem i chyba wywalę zapas, bo faktycznie zbędne kilogramy się zbierają. Mebelki do przedsionka też wymieniam na lżejsze, bo posiadany komplet stolik + 4 stołki waży chyba z 50 kg. Wczoraj zakupiłem 4 krzesełka składane i jeszcze stolik muszę kupić.

Awatar użytkownika
zoja

Postautor: zoja » czwartek, 11 lip 2013, 11:10

Dla przyczepy najlepsze rozwiązanie to: oś na wałkach skrętnych, amortyzatory i hamulec najazdowy, dobrze zapakować (bagaże muszą być tak rozłożone, żeby nacisk na hak był około 50kg) no i nie jechać zbyt prędko. A 320 kg to niespotykanie mało. Ważyłeś ją?

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » czwartek, 11 lip 2013, 11:17

Miałem kiedyś auto z butlą LPG w kole i kołem zapasowym w sprayu.
Jak złapałem kapcia to wartko pobiegłem do bagażnika, wyjąłem buteleczkę i zabrałem się za "zmianę koła". Zgodnie z instrukcją wpuściłem całą zawartość i dopompowałem kompresorem do oczekiwanego ciśnienia. Po przejechaniu 15 m musiałem się zatrzymać i zadzwonić do ojca żeby podjechał i pożyczył mi swoje tradycyjne koło zapasowe (miał takie samo auto tylko bez gazu).
Od tamtej pory zawsze mam we wszystkich moich pojazdach tradycyjne koła zapasowe, a nie jakieś tam wynalazki.

naal

Postautor: naal » czwartek, 11 lip 2013, 11:24

A wziąłeś pod uwagę fakt, że w większości naszych cepek w kołach są dętki? ;]

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » czwartek, 11 lip 2013, 11:35

naal pisze:A wziąłeś pod uwagę fakt, że w większości naszych cepek w kołach są dętki? ;]

Ja akurat nie mam. Ale dętka całkiem dyskwalifikuje spray.

Awatar użytkownika
Wodnik Szuwarek

Postautor: Wodnik Szuwarek » czwartek, 11 lip 2013, 12:07

kooba pisze:Miałem kiedyś auto z butlą LPG w kole i kołem zapasowym w sprayu.
Jak złapałem kapcia to wartko pobiegłem do bagażnika, wyjąłem buteleczkę i zabrałem się za "zmianę koła". Zgodnie z instrukcją wpuściłem całą zawartość i dopompowałem kompresorem do oczekiwanego ciśnienia. Od tamtej pory zawsze mam we wszystkich moich pojazdach tradycyjne koła zapasowe, a nie jakieś tam wynalazki.

pierwsze słyszę, że po wpuszczeniu trzeba koło dopompowywać :shock: - na-pewno tak było w instrukcji :wink: Dojazdówka pozwala dobić koło 14" do ciśnienia 1,8 bara i nic nie trzeba pompować. Po prostu ładujesz połowę opakowania w wentyl - przejeżdzasz parę metrów, żeby rozeszła się równomiernie po kole. A po odczekaniu chwili ładujesz resztę. PS - ważne żeby ładować dojazdówkę w wentyl "opakowaniem do góry nogami" , żeby leciał silikon a nie samo powietrze - na pewno użyłeś dojazdówki w ten sposób :wink: zużyłem w swoim życiu koło 5 dojazdówek i nigdy nie było problemu - nigdy (mam pecha do łapania kapcia). Raz skrzywiłem felgę dobiłem ją młotkiem władowałem dojazdówkę i było ok.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » czwartek, 11 lip 2013, 13:40

No ja przeprowadzałem operację na 16" i na pewno postępowałem zgodnie z instrukcją. Na szczęście natura nie poskąpiła mi czytania ze zrozumieniem :)

malinoispl

Postautor: malinoispl » poniedziałek, 15 lip 2013, 11:02

Tak czy inaczej policzyłem. przy jeździe 110km/h niestety silnik się grzeje, zaczyna niewydalać (jako przegrzany traci moc) i pali ok 9l/100 km (sprawdzone na autostradzie)

przy 90km/h udało mi się zejść do spalania 6,6, ale niestety wtedy też silnik się grzeje.... hmmm choć wywaliłem już koło zapasowe, bo.... strzeliła mi guma i tak wykrzywiła felgę, że całość poszła do kosza. :P

Pytanie mam do was. Do ilu atmosfer nabijacie koła w kurniku ??
Bo są różne opinie jedni mówią, ze jak do malucha 2.2 , inni, że waga tak jak maluch na 4 a tu są 2 wiec minimum 2,5 (tylko ja się obawiam czy w ogóle te kółka wytrzymają takie ciśnienie).

acha no i pytanie - Bo po sezonie resory idą do usunięcia (są tak miękkie, że buda mi się w zakrętach wychyla niebezpiecznie, a na drodze, gdy mijam się z innymi użytkownikami ruchu buja się jak wańka wstańka. Zatem decyzja podjęta - przy okazji trochę ją odchudzę, trochę obniżę (jakieś 20 cm).

Jak sądzicie czy dobre efekty da wymiana opon na węższe ?? np. takie od cienkiego?? zamiast malczanowych?

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ruciak76 » poniedziałek, 15 lip 2013, 11:32

Odnośnie opon, raczej nic Ci to nie zmieni w prowadzeniu przyczepy, opony od malucha masz 12''/80/135 a od ciniasa 13''/75czy 70/135 a więc szerokość ta sama a jeśli chodzi o średnicę to też się nie zmieni bo koła te zewnętrznie mają bardzo zbliżoną średnicę. Fakt że mając 13'' od cieniasa masz łatwiejszy dostęp do opon z większym wskaźnikiem nośności i większy wybór w rozmiarach (tzn w szerokości balonu). W twoim przypadku największą rolę odgrywa opór powietrza i myślę że jeśli odchudzisz ją z resorów (skoro na nich ci ona lata jak wańka stańka) by ją obniżyć to już bedziesz miał pozytywny efekt.
Swoją drogą to rzadko kto jeździ z p-ką 110 km/h, w przypadku strzelenia opony nie masz najmniejszych szans na wyprowadzenie. Wg mnie bezpieczna prędkość to max 90km/h i myślę że większość forumowiczów jej nie przekracza.
Skoda Octavia 3FL 1.6TDI 115KM 250Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2025 - 4 nocki 615 km
2024 - 28 nocek, 2932 km
2008-2023 - 294 nocki, 33592 km

Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: b.b tulipan » poniedziałek, 15 lip 2013, 11:51

Nie doszukałem się w temacie jakie zadanie ma przed sobą przyczepa, do czego ma służyć?
Jeśli np. na ryby to może wywalić wszystkie meble,półki i wstawić materac dmuchany lub same gąbki na podłogę?
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

Wróć do „Pozostałe”