Rejestracja niewiadowka 126 p

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
pogus

Rejestracja niewiadowka 126 p

Postautor: pogus » niedziela, 7 kwie 2013, 15:55

Witam
Sprawa jak w temacie chce zarejestrować przyczepę 126p jednak papiery jakie posiadam to :
- dowód rejestracyjny 1979 r orginalny
-Ubezpieczenie które skończyło sie w 2006 roku

może ktoś wie co potrzebuje jeszcze żeby iść do wydzialu komunikacji i po prostu to zarejestrowac?

jakies oplaty poniose ?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wodnik Szuwarek

Re: Rejestracja niewiadowka 126 p

Postautor: Wodnik Szuwarek » niedziela, 7 kwie 2013, 16:23

1 - umowa kupna sprzedaży pomiędzy właścicielem z dowodu rejestracyjnego a tobą, bądź ciąg umów jeśli było kilku właścicieli
2 - aktualna polisa OC - jeśli nie masz to udaj się do PZU i ubezpiecz przyczepkę na siebie - potrzebny dowód rejestracyjny i chyba umowa kupna-sprzedaży

Jeśli nie masz umowy kupna sprzedaży, a poprzedni właściciel nie zgłosił zbycia pojazdu to nie zarejestrujesz legalnie przyczepki na siebie - chyba, że jako SAM- potrzebna modyfikacja ramy. (koszt ok 500zł-same papiery) chociaż teraz coś się pozmieniało w kwestii sam-ów - najlepiej dowiedzieć się na Okręgowej stacji + urzędzie miasta.

3cia opcja sprzedaj budę z ramą dołóż parę stówek i kup przyczepę z kompletem papierów - z urzędasami się nie wygra

pogus

Postautor: pogus » niedziela, 7 kwie 2013, 16:37

Umowę mam podpisana z właścicielem i ja posiadam.
Problem w tym czy muszę mieć homologacje bo tabliczkę znamionowa ponoć mam dostać a czy pani przy rejestracji nie będzie chciała przeprowadzić kolejnego badania technicznego?

Awatar użytkownika
Wodnik Szuwarek

Postautor: Wodnik Szuwarek » niedziela, 7 kwie 2013, 17:14

jeśli przyczepa jest zarejestrowana, powinna mieć nabity Vin na ramie i tabliczkę znamionową. Nie są potrzebne żadne przeglądy, homologacje czy tabliczki znamionowe. Jak masz umowę kupna sprzedaży między właścicielem z dowodu a sobą to wystarczy wykupić polisę OC i iść z papierami do urzędu w celu rejestracji - płaci się ok 130zł z tego co pamiętam 70zł tablice 40zł dowód + jakieś tam opłaty skarbowe. Jeśli umowa kupna sprzedaży jest na kwotę większą niż 1000zł to będziesz potrzebował jeszcze kwitek z urzędu skarbowego, że opłaciłeś podatek 2% z kwoty na umowie. Tyle.

Przegląd jest bezterminowy i taką też pozycję będziesz miał najpierw w dowodzie tymczasowym a później twardym.

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » niedziela, 7 kwie 2013, 17:23

viewtopic.php?f=4&t=1244&hilit=rejestracja+przyczepy

viewtopic.php?f=29&t=820

viewtopic.php?f=4&t=2131&hilit=rejestracja+przyczepy

Witaj , trzeba trochę poczytać.. a znajdziesz odpowiedz...nie jesteś pierwszy który ten temat wakuje ...
najważniejsze jest wykupić OC w dniu zakupu....
pani w okienku potrzebuje dowód rejestracyjny , umowę kupna sprzedaży ,wniosek o zarejestrowanie pojazdu , tablica rejestracyjna...
jeśli w dowodzie nasz masę pojazdu i ładowność - to obejdzie się bez przeglądu który ma ustalić masę pojazdu ,ładowność to 50 kg [koszt 70pare zł]

pogus

Postautor: pogus » niedziela, 7 kwie 2013, 17:24

To pięknie.
To ubezpieczam to i jazda ;-)
tabliczki znamionowej nie ma z tego co wiem numer vin nie wiem gdzie może być...
Umowa jest na 900zl wiec podatek odpada ;-)
Więc biorę dowód rejestracyjny co mam od 1 właściciela umowę kupno/sprzedaż załatwiam ubezpieczenie i idę?
Może spróbować bez ubezpieczenia najpierw ??

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » niedziela, 7 kwie 2013, 17:33

umowa ma być na Ciebie :!: :!: :!: win jest na dyszlu przed kufrem może być 4ro cyfrowy na poziomej powierzchni

Awatar użytkownika
marek
Administrator
Administrator

Postautor: marek » niedziela, 7 kwie 2013, 18:42

Najważniejsze jest OC żeby się poruszać :wink:( w tym przypadku najlepsze oc przez internet )Co prawda jak będzie stłuczka kiedy przyczepa jest przypięta do holownika to i tak z OC holownika lecą zniżki .OC przyczepy jest ważne gdy przyczepa stoi i to jeśli dobrze pamiętam obowiązuje przy załadunku i rozładunku taka paranoja naszego kraju

Awatar użytkownika
marcinkrakow

Postautor: marcinkrakow » niedziela, 7 kwie 2013, 23:27

Jeśli przyczepka posiada czarne tablice to przed pójściem do urzędu(żebyś potem nie musiał tego robić), jedz na stacie okręgową i zrób przegląd tz. uzupełnienie danych gdyż stare dowody nie miały wpisane wszystkich potrzebnych danych które są wymagane w nowych dowodach koszt 60zł, jeśli nie masz tabliczki znamionowej to prawdopodobnie będzie trzeba wykonać zastępcza , ale to wszystko się dowiesz na stacji diagnostycznej.
niewiadów n-250 rok 1989
niewiadów n-250 rok 1983
niewiadów n-126e rok 1986 (kamping)
niewiadów GK-100 rok 1979 (namiotowa)
niewiadów n-126 rok 1974 (kamping)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 8 kwie 2013, 09:50

Jeśli przyczepka posiada czarne tablice to przed pójściem do urzędu(żebyś potem nie musiał tego robić), jedz na stacie okręgową i zrób przegląd tz. uzupełnienie danych gdyż stare dowody nie miały wpisane wszystkich potrzebnych danych które są wymagane w nowych dowodach koszt 60zł, jeśli nie masz tabliczki znamionowej to prawdopodobnie będzie trzeba wykonać zastępcza , ale to wszystko się dowiesz na stacji diagnostycznej.

Dokładnie tak. Przerabiałem to na początku marca. Badanie było konieczne, bo w starym dowodzie nie były uzupełnione masy i numer był 4 znakowy.

wacek901

Postautor: wacek901 » poniedziałek, 8 kwie 2013, 17:59

Na dobrą sprawe nie musisz jej rejestrować na siebie .Istnieje taki obowiązek ale niema konsekwencji jeśli tego niezrobisz .Jeśli jednak jest to dla ciebie konieczne upewnij sie że masz czytelny i niekombinowany vin . Gdyby okazało się jednak że ktoś tam X lat temu majstrował czeka cie masa nieprzyjemności z sądami i zatrzymaniem przyczepki włącznie .Wiem co mówie sam miałem taki problem

Awatar użytkownika
stico80
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: stico80 » poniedziałek, 8 kwie 2013, 19:17

Hey chłopaki i dziewczęta słyszał ktoś z Was, żeby naszego niewiadowa aż tak kontrolowali? :D
"dzyń, dzyń, dzyń"

Awatar użytkownika
marek
Administrator
Administrator

Postautor: marek » wtorek, 9 kwie 2013, 11:37

Czasami drogówka sprawdza masy ,czy holownik może ciągnąć.Ale powiem szczerze mało jest miejsc na drodze gdzie można skontrolować bezpiecznie nasze zestawy :wink:

pogus

Postautor: pogus » poniedziałek, 15 kwie 2013, 17:45

Wiec dałem rade zarejestrować i ubezpieczyć ;-) PZ 391CL (ubezpieczenie na mnie z zwyżka 50% wyszło mnie 52 zl)
Teraz wyremontować i jazda:D

mam 2 tygodnie popołudniami pierwsze to umyć co się da i myśleć co dalej:D

jedno okno kleje bo myślę ze się nadaje do klejenia 2 natomiast wymieniam ;-) (udało się okazyjnie kupić 160 zl z wysyłką ;-)))) )

Jeżeli chodzi o załatwienie sprawy rejestracji to;

- okazałem 3 umowy pani zatwierdziła je bez problemów
-okazałem dowód rejestracyjny no i się zaczęło ( brak masy całkowitej brak nacisku na osie itd itp) STARE DOWODY!!!
Wysłała mnie na stacje żeby wypełnili zrobiłem to wróciłem odrazu 121,50 opłaciłem oddałem umowy żeby podbiła trochę biurokracji jak zwykle no i wyszedłem tym razem szczęśliwy ;-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
marcinkrakow

Postautor: marcinkrakow » poniedziałek, 15 kwie 2013, 21:09

pogus pisze:okazałem dowód rejestracyjny no i się zaczęło ( brak masy całkowitej brak nacisku na osie itd itp) STARE DOWODY!!!
Wysłała mnie na stacje żeby wypełnili zrobiłem to wróciłem odrazu 121,50 opłaciłem oddałem umowy żeby podbiła trochę biurokracji jak zwykle no i wyszedłem tym razem szczęśliwy ;-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jak byś mnie posłuchał to byś nie musiał na stacje gonić w trakcie przerejestrowania :wink:
niewiadów n-250 rok 1989
niewiadów n-250 rok 1983
niewiadów n-126e rok 1986 (kamping)
niewiadów GK-100 rok 1979 (namiotowa)
niewiadów n-126 rok 1974 (kamping)

Wróć do „Pozostałe”