samochod + przyczepa ... a rower gdzie???

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

samochod + przyczepa ... a rower gdzie???

Postautor: gogi123 » poniedziałek, 21 lip 2008, 20:00

po 1 wyjezdzie przyczepka zaszla potrzeba zabrania rowera. Bylo kilka tematow, wiele konkretnego nie wyczytalem. Moje przemyslenia:

pomysl 1 - Zaladowanie rowera na rozlozone duze łozko. Pomysl szybko odrzucony ze wzgledu na problematyczny zaladunek, mozliwosc uszkodzenia przyczepy, zniszczenie materacy itp.

pomysl 2 - uchwyt wewnatrz przyczepy od osi do tylnego stolika. Wzasadzie totalny nie wypal, ani wniesc rower, ani zalozyc uchwyt bo do czego go przykrecic jedynie do podlogi potem zdejmowac i zostawiac dziury. Do tego wiecej balaganu jak to warte.

pomysl 3 - przerobienie bagaznika od busa i mozntaz na tylnym oknie. Co prawda ladnie wyglada, nie zaslania swiatel. Minusy to duza przeciwwaga, problem z wywazeniem. Obciazenia laminatu jakos sie nie boje. Zrezygnowalem ze wzgledu na to ze przyczepa stoi na zewnatrz a zacieki z rdzy szybko sie pojawia do tego okno slabo sie otwiera z takim bagaznikiem a aluminiowy wiadomo max $

pomysl 4 - przedluzenie ramy do tylu przyczepi i rowery z tylu. Wyglada toto nieciekawie moim zdaniem, tez odciaza mocno dyszel, zwieksza dlugosc zestawu. Trzeba dokladac lampy itp. Ciezko o dostep do kola zapasowego

pomysl 5. bagaznik na dyszlu. z 1 rowerem moge manewrowac jak bez niego. Trzeba zdejmowac bagaznik zeby otworzyc kufer do butli, Na minus dociazenie haka. No i caly syf z drogi leci w mechanizmy i obija lakier ;/ ;/ Pokrowiec drogi.

pomysl 6. Montaz rowerow nad kufrem gazowym. Z wykonaniem klopotu by nie bylo ale trzea dziurawic przyczepe. Zrezygnowalem z powodu rdzy.

pomysl 7. Bagaznik dachowy na auto - ten samochod konczy wspolprace ze mna wiec 200zl za baze +uchwyty tez swoje kosztuje do tego 3 drzwiowy wywalanie zaslepek itp. Zrezygnowalem

pomysl 8 - no i ostatni. Postanowilem kupic bagaznik na tylna klape samochodu ale taki wysoki zeby rowery nie zaslanialy swiatel, tablicy i nie chaczyly o dyszel rame i zaczep przyczepki. Zawsze mozna jechac z rowerem bez przyczepki.

Mysle ze ostatni pomysl najlepszy aczkolwiek ciekaw jestem waszego zdania bo mam jeszcze 2tyg czasu
N-126N 88' + Citroen Berlingo 1.9d

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: samochod + przyczepa ... a rower gdzie???

Postautor: serek » poniedziałek, 21 lip 2008, 21:28

pomysł 7. ok nie wart , ale pomysł 8 tez nie bardzo bo ten typ bagaznika moze nie pasowac do kolejnego auta które kupisz po tym i co wtedy...???

ja mam na dachu i przejechałem z nimi tegoroczne wakacje 1500 km i sobie chwale.

baze można zawsze zmienić..a bagażniki do rowerów kosztuja ok. 50 zł szt.

Pozdrawiam
życie jak droga, kiedyś się kończy...

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » poniedziałek, 21 lip 2008, 21:46

teraz sie okazalo za cala tylna klapa to poprostu szyba i nie mam za co pasow zaczepic wiec albo przyczepa albo dach

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » poniedziałek, 21 lip 2008, 21:48

gogi123 pisze:teraz sie okazalo za cala tylna klapa to poprostu szyba i nie mam za co pasow zaczepic wiec albo przyczepa albo dach

polecam dach ...zawsze możesz wyskoczyć samym autem z rowwrami , a na przyczepie jest kaplica...tylko z nia mozesz zabrać rowery...

byłem kilka tygodni temu przed tym samym dylematem....

wybrałem dach auta

Ps.
ja miałem jeszcze taki pomysł żeby zrobic relingi na dach przyczepy ( podpatrzone z camperów)i tam na leżąca kłaść rowery...ale to wymusza montaż drabinki , lub transport rozkładanej domowej drabinki aluminiowej... i tak pomysł upałd

szymon79
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: szymon79 » poniedziałek, 21 lip 2008, 22:34

a mnie interesuje cos takiego ale nie w tym roku... :?

http://moto.allegro.pl/item400837637_no ... od_ss.html
szymon79
N 132t + N250 + VW T4 multivan 2.5 LPG
Obrazek

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » poniedziałek, 21 lip 2008, 22:48

U mnie rowery jeżdżą na dachu. Z poprzedniego auta do bazy dokupiłem same uchwyty , koszt 50 zł.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » wtorek, 22 lip 2008, 10:38

ad1 - wewnątrz można wrzucić jakiś jeden/dwa małe rowerki dla malucha, ew jakiś składaczek
tak woziliśmy i nie było problemów - zawsze można podłożyć jakiś koc/szmatę i docisnąć gumami
ja w tym roku wiozłem tak wózek dziecięcy i było OK

ale IMO najlepszym rozwiązaniem jest już wspomniane załadowanie na dach - nie dociążamy przyczepy - ładowność 100kg !
mamy dostęp do wszystkiego - koła, kufra, bagażnika w aucie i wnętrza przyczepy, możemy korzystać gdy nie ciągniemy przyczepy
a dodatkowe opory i obciążenie dachu przy jeździe z przyczepką nie mają praktycznie znaczenia
Bagażnik najlepiej do relingów, wtedy pasuje do każdego auta z relingami :)
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » wtorek, 22 lip 2008, 10:44

szymon79 pisze:a mnie interesuje cos takiego ale nie w tym roku... :?

http://moto.allegro.pl/item400837637_no ... od_ss.html

wlasnie taki chcialem kupic ale jak pisalem u mnie tylna klapa to poprostu szyba i nie ma za co zapiac paskow.

Wsumie bede musial przetransportowac 1 rower "goral" dla doroslej osoby i mysle nad zaladunkiem do przyczepy tzn na luzku w kocu

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » wtorek, 22 lip 2008, 14:51

bagażnik na klapę jest dobry, dopóki nie trzeba się dostać do bagażnika
np po kanapki lub picie z lodóweczki ;)

w TVN Turbo babka mówiła też że na naszych dziurawych drogach różnie to bywa
- klapa może nie wytrzymać dodatkowego obciążenia, a sam bagażnik może porysować lakier
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

matse

Postautor: matse » wtorek, 22 lip 2008, 19:50

U mni też rowery jeżdżą na dachu. Uchwyty rowerowe "obsługują" już chyba czwarty samochód, a uchwyty bazowe jakoś mi się zawsze udawało odsprzedać za jakąś niewygórowaną cenę, a względnie atrakcyjną dla mnie.

Pozdrawiam matse

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » środa, 23 lip 2008, 11:34

Dzis udalo mi sie kupic bagaznik Fapa dedykowany do mojego auta za 70zl na allegro. Wyglada ladnie na zdjeciach http://allegro.pl/show_item.php?item=405687938

Bagaznik zawsze sie przyda :)

Teraz musze kupic uchwyty zeby zalozyc "gorala" Myslalem o kolarskich za widelec ale sam nie wiem :idea:

sporo osob kupuje polskie bagazniki AMOS http://allegro.pl/item398003760_solidny ... ratis.html
wiec mysle ze powinny byc ok. To nie Thule za 150zl ;/ ale bede go uzywal ze 3 razy w roku i z przyczepka wiec predkosc do 80km/h. Czy kupic cos innego??

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » środa, 23 lip 2008, 12:31

mam bardzo podobna baze , a co do mocować rowerów to taki w zupełnosci wystarczy ...a tez mam takie ( troszke inne mocowanie ramy roweu) i spisuje sie dobrze . Dla zwiększenia bezpieczeństwa rowerki ( 2 szt) łapie jeszcze dwoma pasami transportowymi ...

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » sobota, 2 sie 2008, 22:04

Bagaznik zalozony na dach 2 uchwyty sa nawet rower sobie kupilem :)

Wróć do „Pozostałe”