robert pisze:Drako pisze:Unimog jest bez sensu - wolny , klocowaty zbyt szeroki na 90% ciekawych tras. Na wiekszosci europejskich szlakow unimog jest bezuzyteczny.
Tak sobie teoretyzujesz czy piszesz opierając się na doświadczeniu?
Zaliczylem pare fajnych wypraw min. 2 mieiseczna po syberii i mongoli (iles tam razy ruymunia, wegry, ukraina ,bialorus- wszystko w ramach wluczegi 4x4) .
Jezdzilem na rozne zloty podroznikow, na targi do bad kissingen itd Wiec sie tych potworow troche naaogladalem
Ogolnie Unimogi , Many, Bremachy, Duze mercedesy sprawdzaja sie tylko i wylacznie na takich wyprawach, ktore moznaby nazwac juz expedycjami: przejazd przez afryke, miesiac w mongolii .
Na nasze "bliskie "szlaki taki wielki pojazd sie nie nadaje - po rumuni nie pojezdzisz, po albanii tez nie, gruzja , czy bialorus tez odpada (chyba ze glowne szlaki)- ale po co wtedy super mocny naped. Juz moja toyota ( hdj80) jest zbyt krowiasta w wiele miejsc.
Jeszcze jedna wazna kwestia przy zakupie ciezarowki - mam paru znajomuych posiadajacych takie ( stoja jak pomniki )
Ile czlowiek ma czasu zeby jezdzic na "expedycje" ? wiekszosc naszych wyjazdow to mx 2 tyg wycieczki .
Bedac normalnym smiertelnikiem ( z rodzina, praca, zobowiazaniami) Unimogiem nigdzie sie nie zajedzuie, dlatego lepiej za te pieniadze kupic sobie jakiegos luksusowego drogowego campera.
Lub jezeli ma sie wiekszy budzet mozna pomyslec nad iveco 4x4 , sprinterze 4x4 ( co w wiekszosc przypadkow wystarczy zeby np. dojechac nad jezioro)
dla mnie idealem wyprawowki 4x4 jest auto (a raczej bylo

i jeszcze jedno
Expedycyjne ciezarowki sa dla ludzi baaaardzo bogatych lub dla ludzi posiadajacych odpowiednie zaplecze np. prowadza firme spedycyjna.
Co z tego ze np. za 100tys zbudujesz amatorsko calkiem ladnego unimoga ( nie licz ze wyjdzie taniej kupujac baze za 30-40 tys) jak pozniejsza exploatacja zabija: paliwo, ubezpieczenia, oplaty przejazdy przez drogi, miejsca parkingowe, exploatacja itd. Jest pare "garazowych " zmot ale te auta nigdzie nie jezdza ( np. gaz 66 z nalozonym campingiem itd)
Ogolnie jest to kosmos.