Remont Niewiadówki by Brian

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Re: Remont Niewiadówki by Brian

Postautor: jedrek101 » wtorek, 1 lip 2008, 15:11

Dzięki Brian,już wiem jaką prowadnicę kupić,a z czego są fronty? z jakiejś płyty?

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » wtorek, 1 lip 2008, 16:00

mi to wyglada na zwykla listwe narozna do plytek. Do mebli najlepsze sa listwy na rolkach takie do szaf przesownych. Ale wazne ze dziala poprawnie i ladnie wyglada wkoncu tych mebli pzez 10 lat nie uzyjesz tyle co w rok domowych :)
N-126N 88' + Citroen Berlingo 1.9d

Brian

Postautor: Brian » wtorek, 1 lip 2008, 16:41

jedrek101 pisze:Dzięki Brian,już wiem jaką prowadnicę kupić,a z czego są fronty? z jakiejś płyty?

Białe płyty pilśniowe, prowadnice, klamki i konstrukcja z śrubek i listewek. No i oczywiście blat na górę. Oto cała tajemnica tej szafki. Prosta do zrobienia a ładnie wygląda. Jakbyś jeszcze miał pytania to służę pomocą :) :)
Berlingo 1.9D + N126b
Obrazek

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » czwartek, 3 lip 2008, 09:45

Brian pisze:
jedrek101 pisze:Dzięki Brian,już wiem jaką prowadnicę kupić,a z czego są fronty? z jakiejś płyty?

Białe płyty pilśniowe, prowadnice, klamki i konstrukcja z śrubek i listewek. No i oczywiście blat na górę. Oto cała tajemnica tej szafki. Prosta do zrobienia a ładnie wygląda. Jakbyś jeszcze miał pytania to służę pomocą :) :)

po pierwsze primo : muszę poprosić małżonke o zarejestrowanie się w fanklubie lub podpisywanie się pod postami... :wink:
po drugie primo : Brian dzięki za wyczerpujące odpowiedzi bez% 4u :wink: :lol:

Brian

Postautor: Brian » wtorek, 15 lip 2008, 22:28

Kolega gogi123 mówił o nowych zasłonkach. Ja odpowiedziałem że będą, no i już są u mnie w domku. Teraz jeszcze tylko powiesić. Ale to już za kilka dni. Dziś odkręciłem kufer ponieważ chce koło zapasowe umieścić pod kufrem. Kufer będzie przykręcony, do koła zapasowego. Zrobię zdjęcia może komuś się przydać. A może będzie to na tyle ciekawe rozwiązanie że Bartek może da je na stronę do działy technika > zrób to sam. Przed wyjazdem będę też wymieniał jeszcze żarówkę od podświetlania tablicy rejestracyjnej i mam pytanie związane z żarówką. Chciałbym kupić żaróweczkę niebieską aby podświetlanie było efektowne. Ale czy to jest zgodne z przepisami?
Berlingo 1.9D + N126b
Obrazek

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » wtorek, 15 lip 2008, 22:38

jeśli chodzi o przepisy to nie mam pojęcia...
w 100licy widziałem sporo aut z niebieskim podświetleniem tablic....
jak było by cos nie tak to pan w niebieskim mundurze wyjaśni Ci wszystko przy kontroli...
ale myślę że jak spełni swoje zadanie(będzie podświetlać) to nikt się nie przyczepi...
p.s. jest ryzyko - jest zabawa.... :wink:

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » środa, 16 lip 2008, 20:21

Jeżeli chodzi o przepisy dotyczące oświetlenia, to patrz strona http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
Poniżej fragment przepisu.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
5 Oświetlające tylną tablicę rejestracyjną liczba taka, aby zapewniała dobre oświetlenie tablicy rejestracyjnej biała - - - w sposób zapewniający oświetlenie miejsca umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej dopuszcza się, z tym że funkcje tę powinien spełniać sygnał przewidziany dla świateł pozycyjnych
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Brian

Postautor: Brian » poniedziałek, 21 lip 2008, 13:44

Kilka dni temu zamontowałem moje koło zapasowe może i w dziwnym miejscu ale koło nie przeszkadza w niczym a koszt takiego zamontowania koła jest minimalny. Około 20 zł. Więcej informacji jak zamontować tak koło myślę ze będzie na stronie. Gadałem o tym z Bartkiem mówił że jesli będą fotki i opis to miejsce powinno być na stronie.

Obrazek
Berlingo 1.9D + N126b
Obrazek

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » poniedziałek, 21 lip 2008, 16:39

sposób nie jest taki zły , ale odpada w modelu N z racji wysokiego kufra..który może uniemozliwić otwarcie szyby...ale to wszystko jest do przeskoczenia...
życie jak droga, kiedyś się kończy...

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » poniedziałek, 21 lip 2008, 16:53

ja do N pospawalem kosz z katownika 20mm. Tez sie sprawdzil bardzo dobrze - o kole zapomnialem wogole. Zobacz tylko jak z wywazeniem przyczepy bo u mnie zapas bardzo odciazyl zaczep

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » poniedziałek, 21 lip 2008, 16:58

gogi123 pisze:ja do N pospawalem kosz z katownika 20mm. Tez sie sprawdzil bardzo dobrze - o kole zapomnialem wogole. Zobacz tylko jak z wywazeniem przyczepy bo u mnie zapas bardzo odciazyl zaczep

jak mozesz wrzuc fotki...
życie jak droga, kiedyś się kończy...

Awatar użytkownika
jarek /////+Nka

Postautor: jarek /////+Nka » środa, 27 sie 2008, 11:30

Jak wyjmuje sie o koło? mam nadzieję że się jakoś wysuwa i nie trzeba kuferka zdejmować.
serek pisze:sposób nie jest taki zły , ale odpada w modelu N z racji wysokiego kufra..który może uniemozliwić otwarcie szyby...ale to wszystko jest do przeskoczenia...

Może by jednak wlazło i nie przeszkadzało?
Obrazek
gogi123 pisze:...tylko jak z wywazeniem przyczepy bo u mnie zapas bardzo odciazyl zaczep
Tylko jak inaczej, jak między osią a dyszlem jest pręt od najazdu.
Pomyślałem, jak by tak kuferek był na zawiasach umozliwiających odchylenie go do przodu a pod nim kółko w koszu? tylko te cięgno od najazdu raczej zepsuje sprawę.Miejsce całkiem dobre ne odciąży zaczepu, dobry dostęp. A może odsunać kufer do przodu i między nim a przyczepą nieco skośnie koło, a może dojazdówkę fiatowską za 40 zł? tak kombinuję co by się nie naobić a dobrze zrobić.
Jarek+Eliza+Piotruś+Julcia
ObrazekObrazekZDJĘCIA NASZEGO DOMKU.

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » środa, 27 sie 2008, 11:41

z tym tylem to nawet dobrze ze zaczep odciazony. Przedsionek mam w kufrze z przodu w 2 przednim torby z ciuchami. Pod przednim stolikiem lezak, krzeselka i stolik. Z tylu w kuferkach jakies pierdoly. Przy drzwiach wioze kibelek. Na srodku stawiam skrzynke z garnkami i talerzami i wlasnie nia reguluje sobie wywazenie albo blizej przodu albo tylu i nie mam problemu.

Jadac teraz mialem tylko namiot z przodu + stolik i krzeselka. Nacisk byl oki a gdybym nie mial z tylu zapasu trzeba by kombinowac z rozlozeniem ciezaru do tylu.

Polecam kolo z tylu przyczepy

Brian

Postautor: Brian » środa, 27 sie 2008, 11:43

jarek /////+Nka pisze:Jak wyjmuje sie o koło? mam nadzieję że się jakoś wysuwa i nie trzeba kuferka zdejmować.

Jarek koło zdejmuje się odkręcając kufer. Cała operacja wymiany koło to 15-20 minut. Podczas pierwszego wyjazdu na urlop z przyczepą 17 km przed miejscem docelowym złapałem "kapcia". Więc miałem okazję sprawdzić ile wymiana zajmuje czasu.
Berlingo 1.9D + N126b
Obrazek

Awatar użytkownika
jarek /////+Nka

Postautor: jarek /////+Nka » środa, 27 sie 2008, 22:46

Jednak trzeba go zdjąć :( W Twojej kuferek jest mniejszy, to może łatwiej. Bo w mojej mieszczą się podłączone butla z gazem, baniak na wodę(często z wodą) a reszte można wyładowć, przecież w aucie też trzeba opróżnic bagaznik - chyba w Twoim nie trzeba - kufer też swoje waży, sam bym tego kółka wie wyciągnął. Do eNki nie podejdzie bez przeróbek ale coś w tym stylu by było bardzo dobre.
Jarek+Eliza+Piotruś+Julcia
ObrazekObrazekZDJĘCIA NASZEGO DOMKU.

Wróć do „Pozostałe”