Piękna pogoda, zlot zbliża się wielkimi krokami a ja w końcu dostałem urlop. Zabrałem sie więc za wyklejanie tapicerki i remoncik lodówki zakupionej od Paczka. Dziś z żoną zakupiliśmy wykładzinę. Początkowo mysłałem o remontówce potem o oryginale ale w końcu kupiłem dywanówke na filcu (przypuszczam że nawet jak zmienimy przyczepke na większą z czasem to n126e pozostanie w rodzinie). Ja chciałem remontówkę ale żona stwierdziła że remontówka się jej nie podoba (mi trochę też). Zjedziliśmy cały Radom a okazało się że najtańsza dywanówka, która nam odpowiada i remontówka jest w Nomi u mnie na osiedlu. Rozpiętość cen remontówki jest ogromna: Nomi 7,99 m2, Komfort 8,99 m2 , sklep z dywanami 11,99 m2. Z dywanowymi wykładznami ta sama rozpiętość cen mimo że towar jest identyczny. Wykładzina już kupiona, jutro zaczynamy wycinanki i tu pytanie do Was. Nie do końca wiem jak kleić wykładzinę, na styk czy z zakładką? Wykładzina jest dość gruba więc nie wiem co będzie lepsze.
A wracając do lodówki. Wyjszło całkiem nieżle ale jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego. Rozebrałem lodówę. Najpierw ściągnąłem drzwi i rozebrałem je na elementy pierwsze. Doczyściłem rdzę, wyczyściłem uszczelkę i wymyłem wszystkie elementy (samą uszczelkę czyściłem ze 4h) Potem malowanie podkładem, szpachla i malowanie na biało. No i szpachlowanie drzwi mnie troche przerosło. Wyszło gorzej niż bez szpachli. Jutro przeszlifuję drzwi jeszcze raz albo wykleję oklieiną. Boki których nie widać wyszły idealnie (4 warstwy białego sprayu pokryły super) a drzwi do poprawki.
Pozdrowienia dla Paczka i jego ekipy.
P.S. Chyba nie uda mi się zakonczyć remontu do zlotu ale przyjadę najwyżej bez mebelków i wyposarzenia. Mam duży dmuchany materac więc jakś damy radę.
Jak najlepiej wykleić wykładzinę na filcu?
Jak najlepiej wykleić wykładzinę na filcu?
N 126e + Chrysler Dodge Grand Caravan 3.3 LPG, Seicento 900 LPG
-
piotr05
- Fanklubowicz

Re: Jak najlepiej wykleić wykładzinę na filcu?
jesli masz wykładzine na filcu jak piszesz to klej do czoła ewentualnie lekki naddatek po to zeby nozem ( czytaj tapeciak) dotnij wzdłoz krawedzi aby jedna z druga sie zeszły wtedy nie bedzie widac łączeń
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Re: Jak najlepiej wykleić wykładzinę na filcu?
piotr05 pisze:jesli masz wykładzine na filcu jak piszesz to klej do czoła ewentualnie lekki naddatek po to zeby nozem ( czytaj tapeciak) dotnij wzdłoz krawedzi aby jedna z druga sie zeszły wtedy nie bedzie widac łączeń
dokładnie tak - zakładka i po niej tniesz (czyli tniesz "do żywego laminatu" , potem wywalasz pasek odcięty z wierzchu i wydłubujesz pasek odcięty z pod spodu , składasz to ładnie i nie ma śladu
tylko musisz pamiętać żeby pozostawić po 5-6 cm bez kleju na brzegach , bo jak wysmarujesz całość klejem to będzie wydać syf - potem po docięciu dopiero kleisz miejsce łączenia