Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Jak się mierzy rozstaw śrub?
Wydawało mi się że jest to odległość między środkami przeciwległych otworów.
Czyli fiat 98, opel itp 100 a ile jest w felgach ze starego malucha? Jeśli dobrze mówię o tym mierzeniu to w starych felgach z malucha taka odległość wynosi około 20 cm. Czyli wychodziłoby że jest tam rozstaw 4x200?
Proszę niech ktoś mi to wyjasni łopatologicznie.
4x130 na 4x100
Re: 4x130 na 4x100
Rozstaw śrub mierzy się ilość śrub na okręgu o średnicy X, czyli w przypadku niewiadówek 4 śruby na okręgu w przypadku cytrynek 130 mm lub nowsze na średnicy 98 mm. To jest średnica koła opisanego na środkach tych śrub.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
No zgadza się tylko jak w sobotę mierzyłem odległość przeciwległych otworów od siebie na feldze to wychodzi mniej wiecej 200mm. Tak jak piszesz w nowszym jest 98 czyli powinno być 98 mm między środkami przeciwległych otworów. Raczej teraz w tygodniu nie dam rady zrobić foto ale w sobotę machnę fotkę wtedy będzie widać o co mi chodzi.
zapytanie odnośnie tych przeróbek ze zmianą rozstawu czy ktoś przerobił to w końcu czy nie przetestowane czy może dało by rade przełożyć piaste z kaszlaczka ???
małe sprostowanie tu się przyda z mojej strony jako że od jakiś pięciu lat na co dzień użytkuję skodę z rozstawem 4x130 i od niedawna mam dwie przyczepki z cytrynkami. To są zupełnie inne rozstawy otworów w obu przypadkach.
Wszystkie skody, począwszy od skody 100 (być może 1000MB też) aż do skód 130/135/136 (w tym rapid i garde) miały jeden rozstaw śrub - wspomniane 4x130 (koła 14" a później 13"). Odległość mierzona "po ukosie". Taki sam rozstaw wg moich informacji był również w garbusach (koła 15" i być może 14"). Rozstaw zmienił się na inny w skodzie favorit/forman.
Felgi cytrynki mają rozstaw 4x190, tylko przypadkiem wychodzi odległość 130mm między sąsiadującymi otworami. W żadnym wypadku nie da się tych dwóch kół ze sobą zamienić.
I tyle jeśli chodzi o sprostowania... niech dla potomnych z googla to zostanie, samemu tego szukałem niedawno.
Aha.. ciekawostka. Felgi cytrynki przykręca się śrubami, w skodach używa się nakrętek - szpilki są na stałe nabite na piastę.
Wszystkie skody, począwszy od skody 100 (być może 1000MB też) aż do skód 130/135/136 (w tym rapid i garde) miały jeden rozstaw śrub - wspomniane 4x130 (koła 14" a później 13"). Odległość mierzona "po ukosie". Taki sam rozstaw wg moich informacji był również w garbusach (koła 15" i być może 14"). Rozstaw zmienił się na inny w skodzie favorit/forman.
Felgi cytrynki mają rozstaw 4x190, tylko przypadkiem wychodzi odległość 130mm między sąsiadującymi otworami. W żadnym wypadku nie da się tych dwóch kół ze sobą zamienić.
I tyle jeśli chodzi o sprostowania... niech dla potomnych z googla to zostanie, samemu tego szukałem niedawno.
Aha.. ciekawostka. Felgi cytrynki przykręca się śrubami, w skodach używa się nakrętek - szpilki są na stałe nabite na piastę.
rapid '89 / n250 '79 / n126a '76 / +48 505 230 876