rejestracja przyczepy

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: rejestracja przyczepy

Postautor: konrad » czwartek, 27 paź 2011, 11:07

tomus261 pisze:Aby nie zaśmiecać forum napiszę w tym wątku -jeżeli to źle to poproszę admina o przeniesienie postu.

Jestem jak juz pisałem na etapie poszukiwań. Obecnie umówiłem się po Wszystkich Świętych na oględziny przyczepki.
Telefonicznie dowiedziałem się iż:

1.Przyczepa nie została przerejestrowana po zakupie na obecnego właściciela- czyli potrzebna umowa między nimi ? (orginał czy kopia)

z tego co pamiętam to pisze się "w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach"
czyli gość ma oryginał i oddaje tobie ? ... ew robi kopię dla siebie :roll:

2.Brak kontynuacji OC- czyli opłacenie nowego na mnie konieczne w dniu zakupu? Co zrobić jeśli to wekend i czy dokonywać adnotacji na umowie o braku polisy?

w sobotę masz otwarte agencje, być może da się wypisać umowę np w piątek, ale z terminem rozpoczęcia od soboty ?
to już trza by popytać agenta :roll:
ew umówić się na spisywanie umowy w dniu roboczym

w umowie bym zaznaczył że nie ma OC :roll: ... zawsze to jakieś potwierdzenie stanu faktycznego :roll:

I jeszcze podpowiedzcie abym za chwilę nie pytał ponownie : rejestracje mogę zrobić na Łódź ewentualnie na "prowincję" jak obecnie mam z autem - czy są duże różnice w OC czy są to stałe stawki bo w samochodach jest różnica i to czasem duża.

zależy ile masz zniżek, ja po 60% płacę koło 20zł ... więc zysk będzie groszowy
rejestruj tam gdzie łatwiej - godziny pracy, kolejki itp ... mniej się czepiają :mrgreen:
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Bartosz93

Postautor: Bartosz93 » czwartek, 27 paź 2011, 21:39

Ja mialem podobny problem z masami w dowodzie którejś nie miałem nie pamietam której dostałem skierowanie na badania techniczne i diagnosta miał problem dochodził po jakis katalogach itd bo wersja a,b,n itd miały inne masy ja mam a i jest najlżejsza ale wpisał poszło chyba 6 czy 7 dyszek i jakoś po 2 dniach latania i męczarni w poczekalniach naszych kochanych użedach mam zarejestrowaną moją 126a ;)

Awatar użytkownika
Kopi

Postautor: Kopi » piątek, 28 paź 2011, 09:09

Ja tam nie wiem. U mnie przy rejestracji i tak sprawdzała babeczka w takiej księdze czy się zgadza waga z typem. Wysiliłem oko i zajrzałem do książeczki i były typy niewiadóweczek z rocznikami przy tyma waga i coś tam jeszcze.
Citroen Xsara Picasso + N-126N

diky

Postautor: diky » czwartek, 19 sty 2012, 22:26

Dzisiaj wpadłem do Wydziału Komunikacji w Łodzi aby zapytać jak wygląda sprawa z przerejestrowaniem na siebie niewiadówki.
Kupiłem N126 z 1986 roku od pierwszego właściciela i w związku z tym posiadam stary dowód rejestracyjny przyczepy w którym oczywiście brakuje masy własnej, DMC, ładowności i nacisku na oś. W Urzędzie stwierdzili, że NIE skierują mnie na BADANIE TECHNICZNE W CELU OKREŚLENIA PARAMETRÓW TECHNICZNYCH PRZYCZEPY ponieważ wszystkie owe brakujące dane mają w swoim katalogu ITS. I tak po przewertowaniu swojego komputera Urzędnik ustalił parametry mojej przyczepy:
!. Rok produkcji - 1986r
2. Masa własna - 370kg
3. Dopuszczalna ładowność - 50kg
4. DMC - 420kg
5. Największy nacisk osi - 4.0 KN

Po powrocie do domu podchodzę do przyczepki i oczytuje dane z tabliczki znamionowej mojej n126 (cyferki są już słabo widoczne):
!. Rok produkcji - 1986
2. Masa własna - 450kg
3. Dopuszczalna ładowność - 60kg
4. DMC - 510kg
5. Największy nacisk osi - ? nie ma na tabliczce tej danej
jest za to jeszcze prędkość dopuszczalna - 70km/h

Sumując... Mogę zarejestrować przyczepkę bez badania techn. określającego parametry techniczne przyczepy.
Co o tym myślicie? Czy dać wpisać w nowy dowód zaproponowane przez urząd dane (które mają w swoim katologu ITS dla tego rocznika) ? Jeśli tak to czy podczas bardzo szczegółowej kontroli drogowej mógłby mi zostać zatrzymany dowód rej. przyczepy (z powodu tych różnic)?
Czy ktoś ma pojęcie z czego mogą wynikać takie różnice mas w danych które posiada Urząd Komunikacyjny z tymi z tabliczki znamionowej?

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 20 sty 2012, 05:42

Różnice wynikają zapewne z katalogu :crazy: . Ja bym robił tak jak na tabliczce, u nas problemów raczej nie będzie (choć można spotkać nadgorliwców), ale na zachodzie mogą się przyczepić. Zajdź jeszcze do WK i powiedz aby ci wpisali tak jak masz na tabliczce - pościeniaj że masz inne wyposażenie niż standard ( np. lodówka, otwierane okna ) i stąd te rozbieżności. Myślę że nie powinni robić problemów.
Obrazek

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » piątek, 20 sty 2012, 07:16

Z drugiej strony patrząc ,jeśli się nie wyjeżdża za granicę - można zostawić wpisy proponowane przez wydział komunikacji....
łatwiej później odsprzedać przyczepę , np. jeśli nie ma najazdu - to moim polonezem już nie pociągnę z tymi wpisami z tabliczki ....
poldek ma 500 bez hamulca i 1000 z hamulcem....
jak sprzedawałem ostatnio przyczepę to wszyscy pytali ile ma DMC ... szukali do małych holowników

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 20 sty 2012, 08:00

jedrek101 pisze:Z drugiej strony patrząc ,jeśli się nie wyjeżdża za granicę - można zostawić wpisy proponowane przez wydział komunikacji....
łatwiej później odsprzedać przyczepę , np. jeśli nie ma najazdu - to moim polonezem już nie pociągnę z tymi wpisami z tabliczki ....
poldek ma 500 bez hamulca i 1000 z hamulcem....
jak sprzedawałem ostatnio przyczepę to wszyscy pytali ile ma DMC ... szukali do małych holowników

właśnie Jędruś nie wiem czy tak jest dobrze zostawić :roll:
zatrzymuje cie niebieski czy zielony i co, patrzy na DR masz 450kg, sprawdza z tabliczką a tam 510kg
czyli które dane ma wziąć ?, zakładając że holownik ma np 500kg MMC przyczepy bez hamulca ?
to co wtedy ? pozwoli dalej jechać czy każde ściągnąć inne auto ?

ja po różnych dziwnych przypadkach jestem za trzymaniem w papierach porządku
czyli jeśli zarejestruje tak jak proponuje WK (na 450kg) to trza zmienić tabliczkę ...
oczywiście pozostaje kwestia realnej wagi, dzisiaj nie jest to problem, ale za 2-3lata ?
słyszałem już o ważeniu przyczep :?

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » piątek, 20 sty 2012, 08:24

spoko za 2-3 lata to paliwo będzie po 18-20 zł za litr i nikt nie będzie jeździł.... jak tak dalej będziemy rządzić w tym kraju...

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 20 sty 2012, 08:47

jedrek101 pisze:spoko za 2-3 lata to paliwo będzie po 18-20 zł za litr i nikt nie będzie jeździł.... jak tak dalej będziemy rządzić w tym kraju...

Co Ty taki pesymista ... mamy podobno gaz i rope z łupków (a może głupków :lol: ) ...
to będzie jak w Kuwejcie - woda droższa od benzyny i to nie dlatego że woda podrożeje ;)

gazik na szczęście trzyma się w miarę OK :wink:

a co do tematu, niech każdy oceni sam, mnie raz na SK granicy chcieli lawetą ściągać z brak w DR
więc wole pilnować papierów ;)
jako ciekawostkę napiszę że teraz zrobiłem 4000km po EU, jeżdżę 3rok autem i okazało się że brakuje tabliczki znamionowej :lol:
zakup, przeglądy, granice i to takie z kontrolami ... nikt się nie kapnął :roll:
pewnie jak będę wracał z roboty to mnie przydybią kilometr od domu :mrgreen:

diky

Postautor: diky » piątek, 20 sty 2012, 09:29

Mój holownik ma w dowodzie max 1250kg DMC przyczepy z hamulcem najazdowym i max 545kg bez hamulca. Czyli nie ma u mnie zagrożenia w podaci przekroczenia masy ciągniętej przyczepki bo moja przyczepa jest bez hamulca i na tabliczce ma 510kg. Tzn z tego powodu akurat nie mogą mi zabronić dalszej z nią jazdy. Ale te różnice w danych mogłyby być "lekko" niepokojące... ale czy na tyle aby mogliby zatrzymać dowód z powodu niespójności danych. W sumie tabliczka jest oryginalna bo fabryczna, a wpis w dowodzie z Urzędu też nie byłby podrobiony.
Chyba faktycznie spróbuję poprosić w urządzie o wpisanie takich danych jak mam na tabliczce. Zrobię zdjęcia lub jak się uprą to podwiozę przyczepkę pod urząd aby zczytali masy z tej tabliczki. Tylko, że urzędnicy jak to urzędnicy... obawiam się tego że "nosa nie wyściubią" zza biórka aby to sprawdzić bo wygodniej im wtedy będzie skierować mnie na płatne i realnie zbędne badanie potwierdzające parametry techniczne przyczepy, na którym to zostanie wystawiony dokument z danymi wczytanymi właśnie z tej tabliczki...
Jeżeli chodzi o czas w jakim trzeba przerejestrować przyczepkę po zakupie to ustawowo 30 dni od daty zakupu. Jeśli przekroczymy 30 dni to niezależnie od tego o ile, nie będą wyciągane żadne konsekwencje z tytułu przekroczenia tego terminu. W informacji w urzędzie pani potwierdziła, że jeśli nawet przerejestruję przyczepkę za pół roku to nic się nie stanie bo "nie ma żadnych kar i głowy mi nie utną" :P
Zastanawię się nad odłożeniem tego przerejestrowania do póki bardziej nie "zgłebię" problemu mas. Poza tym podoba mi się ta czarna "retro" tablica rej. z tyłu na przyczepie:)
P.S. 121.50zł - tyle aktualnie kosztuje rejestracja przyczepy (dowód + nowa tablica).

Awatar użytkownika
zyga49

Postautor: zyga49 » piątek, 20 sty 2012, 10:32

Jeżeli chodzi o czas w jakim trzeba przerejestrować przyczepkę po zakupie to ustawowo 30 dni od daty zakupu. Jeśli przekroczymy 30 dni to niezależnie od tego o ile, nie będą wyciągane żadne konsekwencje z tytułu przekroczenia tego terminu. W informacji w urzędzie pani potwierdziła, że jeśli nawet przerejestruję przyczepkę za pół roku to nic się nie stanie bo "nie ma żadnych kar i głowy mi nie utną"

To się zgadza -ja kiedyś kupiłem Golfa II w listopadzie a rejestrowałem dopiero w maju i wszystko było ok /oczywiście polisa OC była opłacona/.
Honda CRV + N126e + Hobby 420 Clasicc

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 20 sty 2012, 12:05

zyga49 pisze:Jeżeli chodzi o czas w jakim trzeba przerejestrować przyczepkę po zakupie to ustawowo 30 dni od daty zakupu. Jeśli przekroczymy 30 dni to niezależnie od tego o ile, nie będą wyciągane żadne konsekwencje z tytułu przekroczenia tego terminu. W informacji w urzędzie pani potwierdziła, że jeśli nawet przerejestruję przyczepkę za pół roku to nic się nie stanie bo "nie ma żadnych kar i głowy mi nie utną"
To się zgadza -ja kiedyś kupiłem Golfa II w listopadzie a rejestrowałem dopiero w maju i wszystko było ok /oczywiście polisa OC była opłacona/.

wiesz wszystko jest dobrze jak jest dobrze, o ile budka stoi pod domem to OK, ale auto które jeździ :roll:
wujek miał taki przypadek że prawie stracił samochód, chyba ostatecznie sprzedał go na części
jeździł właśnie nieprzerejestrowanym, doszło do kolizji i nie szło odkręcić papierów
nie wiem dokładnie czy WK nie chciał wydać DR, czy coś innego
poprzedni właściciel zniknął z PL, kontakt się z nim urwał i sprawa utknęła :(

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » piątek, 20 sty 2012, 20:52

Lepiej wpisać w dowód to co jest na tabliczce. Na ponad trzydzieści lat jeżdżenia z przyczepami zarówno kempingowymi jak i towarowymi, raz tylko byłem tylko kontrolowany i właśnie porównywano wpisy w dowodzie z tabliczką, nawet światła ich nie interesowały czy świecą. Było to we Włocławku w drodze nad morze.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
sikor32
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: sikor32 » sobota, 21 sty 2012, 19:27

A co by było, gdyby nie było tabliczki wcale???
sikor
N126 kurołapka ex
N126e ex
N126n
GK 110 namiotówka
FSM 126p 650 E
FSO 125p 1,5 ME 1990
Polonez Caro 1,6 GLE 1992 ZŁOMBOLOWÓZ
Polonez Caro 1,6 GLE 1994 STRAŻACKI
Polonez Caro 1,6 GLE 1994
Junak M-10 500 1964

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » sobota, 21 sty 2012, 21:13

Będą kazali wyrobić i co wtedy diagności wstukają na tabliczkę? tabliczka znamionowa zgodnie z przepisami musi być.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Wróć do „Pozostałe”