N126-Czy da radę dorobić łazienkę??

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Marcinosik

N126-Czy da radę dorobić łazienkę??

Postautor: Marcinosik » czwartek, 2 cze 2011, 19:22

Witam,
Ostatnio przymierzam się do zakupu przyczepy kempingowej typu n126.
Wszystko fajnie tylko pytanie jest takie, czy jak kupię takową to dam radę tam wstawić łazienkę nawet taką małą.
Założenia są takie:
-przyczepa ma pozostać 2 osobowa, remont ma być tani i zrobiony własnymi siłami.
-Łazienka powinna mieć prysznic oraz WC.
-Kuchenka wraz z lodówką ma nadal być.
-Jak najmniej przeróbek bo w te wakacje chce jej używać.
Da radę czy zapomnieć i sobie dać spokój??
Ile najmniej trzeba dać za bazę by dało się ją przystosować do użytkowania w 2 tygodnie ciągłej pracy po 8h dziennie??

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Re: N126-Czy da radę dorobić łazienkę??

Postautor: robert » czwartek, 2 cze 2011, 19:30

Da się - vide nowe n126 produkowane na eksport.
Jednak zalecam N132 - szczególnie odmiana T.
Poczytaj na forum - jest kilka wątków na ten temat.
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

chris_666

Postautor: chris_666 » czwartek, 2 cze 2011, 20:02

Marcinosik pisze:Witam,

da się tylko po co i co zrobisz w wodą czystą i szarą - w sensie skąd weźmiesz i dokąd wylejesz

i czy uda ci się kupić jakiegoś "gotowca" czy będziesz strugał jakąś amatorszczyznę

a 2 tygodnie po 8 godzin starczy ci na zrobienie wszystkiego od zera , chyba że masz obie lewe ręce - to wtedy nie da rady zrobić nic

ja u siebie kończę remont środka i nowa podłoga (sklejka, wykładzina i kilka beleczek pod spodem) , odnowienie i reperacja mebelków, dorobienie szafki ubraniowej zamiast kuchennej, cała elektryka (światła , oświetlanie wewnątrz 12 i 220 V , gniazdka ), częściowe wyklejenie - zajęły mi narazie trzy pełne dni pracy

Marcinosik

Postautor: Marcinosik » czwartek, 2 cze 2011, 20:15

Rozważałem zakup N132T tyle, że problem jest taki, iż na polowanie na przyczepę przez kilka miechów to ja nie mam czasu i pieniędzy. Nie jestem fanem niewiadówek, jedynie szukam taniego sposobu na wygodny biwak...
To ma być na 2 połowę lipca gotowe na odjazd, a w tyle to nie sądzę bym 132 jakiekolwiek upolował nie mówiąc o zabudowie łazienki...
Takie pytanie do znawców czy każda n126 przyjmie do siebie łazienkę czy to musi być jakaś konkretna odmiana?
Czy po tej operacji mając 190cm wzrostu wyśpię się w takowej przyczepie czy będę klął w żywy kamień?

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » czwartek, 2 cze 2011, 20:18

Skoro nie jesteś fanem Niewiadówek to daj sobie spokój z remontem.
Lepiej wypożycz jakiegoś Knaufa czy Hobby na te 2-3 tyg w roku - taniej wyjdzie.
Robert
502 43 46 44
Wątek remontowy

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 2 cze 2011, 20:19

Moim zdaniem lepiej już szukaj budki zachodniej. Możemy dywagować na ten temat ale wszystko się sprowadza do ostatecznego wykonania i kosztów. Do łazienki są potrzebne tez zbiorniki na czystą i szarą wodę (oryginalne zawieszenie może być za słabe),brodzik i w miarę szczelne ściany - ja na przykład walczę juz 3 sezon z odkręcającą się szafą i o szczelności łazienki nawet nie chcę myśleć. Jako prysznica mam "solarny" czarny baniak 30l na wodę oraz słuchawkę prysznicową z pompką 12v, do całości kupię jeszcze parasol http://allegro.pl/wedkarski-parasol-z-n ... 29777.html i to będzie łazienka. Niewiadów jest super, ale to kompromis na każdym kroku :D
Obrazek

NIL

Postautor: NIL » czwartek, 2 cze 2011, 20:43

Nie tak dawno na alle...była n126N w wersji z łazienką i dużym spaniem
łatwiej upolować taką lub kupić i przebudować na łazienkową choćby ze względu na wysokość
przy twoim wzroście to prysznic na kolanach bo 185 cm sufit
myślę ze w małych 126 prysznic bardzo "męczący"
generalnie tak jak piszą koledzy trzeba mieć jakąś pasje i nastawienie
dla mnie niewiadówki są super mogę pomarzyć co jeszcze wbudować ,
na nasze wyjazdy wygody wystarcza
tania w utrzymaniu i co najważniejsze nie przecieka korniki nie zaatakują

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » czwartek, 2 cze 2011, 20:57

Chyba rzeczywiście, żeby chcieć zrobić remont niewiadówki, trzeba w niej widzieć "to coś". Bo z kalkulacji ekonomicznej nie wynika, że to opłacalne.

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » czwartek, 2 cze 2011, 21:02

Z kalkulacji ekonomicznej wynika, że to szaleństwo ;]
Robert
502 43 46 44
Wątek remontowy

Marcinosik

Postautor: Marcinosik » czwartek, 2 cze 2011, 21:35

Szaleniec to ja mam na drugie imię... :lol:
Lubię spać we własnym łóżku i być poganianym przez wypożyczalnie, wiem może to i nie opłacalne ale dla mnie kalkulacja ekonomiczna jest trochę inna niż dla reszty, bo wolę dopłacić za spokojny urlop i dobre spanie, którego wypożyczona przyczepa mi nie zapewni bo mam trochę, przy tym wzroście, wrażliwy kręgosłup. Łazienka jest dla płci pięknej, mi wystarczy wiadro lub jezioro by się umyć...
A to, że pozasuwam z młotkiem, kluczem i postawię 0,5L za wspawanie jakiegoś detalu to nic nie szkodzi... Jedynie satysfakcja większa... :lol:

Awatar użytkownika
NIL2
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: NIL2 » czwartek, 2 cze 2011, 22:09

Kolego jeśli Niewiadów to tylko N126NT , 2 osoby + łazienka lub 132 ale jeśli nie jesteś pozytywnie zakręcony do Niewiadówek to raczej sobie odpuść bo jak widzisz tu są sami nienormalni którzy za Niewiadówkę dadzą się pokroić w talary :lol: mimo wielu niedogodności tych przyczepek to one dla nas mają same plusy i dają wiele radości a wygód niekoniecznie ; ja np. mam już 3-cią i nawet jak bym miał mieć 4-tą to też będzie Niewiadów :lol: pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach a jeśli się zdecydujesz na N-kę to zapraszamy do klubu :D

chris_666

Postautor: chris_666 » czwartek, 2 cze 2011, 22:21

robert pisze:Z kalkulacji ekonomicznej wynika, że to szaleństwo ;]

w zasadzie każde hobby :lol:

Nativol

Postautor: Nativol » czwartek, 2 cze 2011, 22:58

robert pisze:Z kalkulacji ekonomicznej wynika, że to szaleństwo ;]

Czy ja wiem ???

Szalenstwem jest zakup przyczepy za 20-30 tys zł. po to by spedzac w niej 2 tygodnie roku.

Mnie przyczepa wyniesie jakies 5tys.
2,5 tys zakup, drugie tyle remont,ktorym doprowadze ja do stanu umozliwiajacego miłe i wygodne uzytkowanie.

Zakladając ,ze w ciagu nastepnych kilku lat wydam jeszcze ze 2 tys na fanaberie typu ogrzewanie gazowe nowy kibelek i lodowka, jakis telewizorek itd. ,koszt calkowity zamknie sie w 7-8tys.zl.

Czy to duzo za wyremontowana, dopieszczoną 3,5 metrową przyczepę, zbudowaną z niezniszczalnego materiału ???

Kazdy musi sam sobie odpowiedziec.

Moim zdaniem jesli wielkosć nie jest priorytetem to raczej ciezko o lepszy pod wzgledem ekonomicznym zakup !!!

Zreszta, pieniadze to nie wszystko. Satysfakcji z własnorecznie wykonanego remontu nie da sie kupic :wink:
VECTRA + N132L

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » piątek, 3 cze 2011, 06:31

Nativol pisze:Zreszta, pieniadze to nie wszystko. Satysfakcji z własnorecznie wykonanego remontu nie da sie kupic

Bezcenne :]
Robert
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 3 cze 2011, 08:27

Marcinosik pisze:Szaleniec to ja mam na drugie imię... :lol:
Lubię spać we własnym łóżku i być poganianym przez wypożyczalnie, wiem może to i nie opłacalne ale dla mnie kalkulacja ekonomiczna jest trochę inna niż dla reszty, bo wolę dopłacić za spokojny urlop i dobre spanie, którego wypożyczona przyczepa mi nie zapewni bo mam trochę, przy tym wzroście, wrażliwy kręgosłup. Łazienka jest dla płci pięknej, mi wystarczy wiadro lub jezioro by się umyć...
A to, że pozasuwam z młotkiem, kluczem i postawię 0,5L za wspawanie jakiegoś detalu to nic nie szkodzi... Jedynie satysfakcja większa... :lol:

jesteś na dobrej drodze do zarażenia się karawaningiem ;)

pamiętaj że na kręgosłup noszenie wody dobrze nie wpływa ;)

niewiadówka (mniejsza) jest stosunkowo niska, ja mam niecałe 180cm i nie stanę w niej wyprostowany bez otwierania dachu
więc prysznic na kolanach :lol:

może jakaś zach budka ? to co władujesz w eNkę wyjdzie pewnie podobnie jak jakiś sandwicz
może angielka, tzw salonka ? będziesz miał już prysznic z podgrzewaczem gazowym, instalacje wodną itd
i kupę innych udogodnień

jak chcesz podgrzewać wodę do prysznica ?
policz ile wyniesie takie ustrojstwo - baniak na zimną, baniak na ciepłą, pompka, kran prysznicowy, brodzik ...

jeśli zakładasz korzystanie na kempingach to naprawdę prościej iść się wykąpać do publicznego
a jeśli planujesz na pół dziko to zostaje gaz - wtedy sama terma gazowa to tyś zł trza dać ...

ew jak koledzy podpowiadają - prysznic na zewnątrz w namiocie, odpada temat brodzika i uszczelniania
a wodę zagrzejesz w czajniku na butli jak braknie słońca ;)
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Wróć do „Pozostałe”