Nasze Holowniki

Samochody którymi podróżujecie ciągnąc swoje domki na kółkach
szymon79
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Nasze Holowniki

Postautor: szymon79 » poniedziałek, 4 kwie 2011, 22:41

zundapp600 pisze:
szymon79 pisze:
:shock: :shock: :shock: 16 ??? to moj multivan 2.5 pali 16-18 l/100km jadac autostrada z predkoscia 150-160km/h

Nie można tak porównać !
Bo mój Jeep o pojemności 5,9 jak go delikatnie traktować to też w 20 l się zmieści

chyba źle mnie zrozumiałeś... albo teraz ja źle odebrałem :wink:
nie miałem zamiaru się śmiać - tylko troszke zszokowało mnie to spalanie - może porównanie nie najlepsze ale jakie różnice - jeżdże również felicja 1.3 i spala od 7 l/LPG do 10litrów
szymon79
N 132t + N250 + VW T4 multivan 2.5 LPG
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » wtorek, 5 kwie 2011, 07:22

szymon79 pisze:
zundapp600 pisze:
szymon79 pisze:
:shock: :shock: :shock: 16 ??? to moj multivan 2.5 pali 16-18 l/100km jadac autostrada z predkoscia 150-160km/h

Nie można tak porównać !
Bo mój Jeep o pojemności 5,9 jak go delikatnie traktować to też w 20 l się zmieści

chyba źle mnie zrozumiałeś... albo teraz ja źle odebrałem :wink:
nie miałem zamiaru się śmiać - tylko troszke zszokowało mnie to spalanie - może porównanie nie najlepsze ale jakie różnice - jeżdże również felicja 1.3 i spala od 7 l/LPG do 10litrów

tyle że felka to już bardziej współczesne auto :roll: kształt - opory, napęd na przód a nie pędzenie RWD
faktem jest że 16 to sporo, może jest ustawiony na bogato
mnie ford 1.8L po krk spala 10L LPG, ale czy to można porównywać ?
technologia prawie kosmiczna do tej stosowanej w poldku

z tego co pamiętam to nasz poldek, jeszcze gaźnikowy mieścił się spokojnie w 10L benzyny,
na trasie udawało się zejść poniżej 8L :roll:

a wczoraj oglądałem przygotowania do rajdu o kropelce, ludzie budują "auta" które na litrze robią 600km :shock:
a celem tegorocznego pojazdu jest 1000km na 1L :D
nad morze z Krk na jednym litrze :lol: to jest przyszłość moto, a nie jakieś wydumane hybrydy :mrgreen:
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

BIGL

Postautor: BIGL » wtorek, 19 kwie 2011, 11:00

Po ciężkim tygodniu muszę coś napisać o mojej Ladzie :D, auto jako holownik w ciężkich warunkach terenowych spisywało się wręcz znakomicie. Stan jednej stodoły pozostawiał wiele do życzenia więc przyszła pora na wielką demolke i opanowanie tej kryzysowej sytuacji Obrazek Obrazek . W miejscu starej stodoły udało mi się wybudować wiatę na deski i całość prezentuje sie tak Obrazek , porcja nowych desek jedzie do wiatyObrazek. Jako że pracowałem tylko z Nivą to było raczej ciężko (w sumie to już po zdjęciu dachu miałem kryzys :D ), ale to pozwoliło nam dotrzeć nasze trudne charaktery :roll:. Po ciężkiej pracy trzeba było umyć zestaw Obrazek - aż lśni :D
Jeszcze nie zapinałem Niewiadki, ale to tylko kwestia czasu bo na razie budka stoi jeszcze na kołkach :| .

To nasz najnowszy rodzinny nabytek - ta sama myśl techniczna co Niva i zapewne wykonany z tego samego "czegoś" :wink: , za to najwieksza frajda dla dzieci Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 19 kwie 2011, 12:13

BIGL pisze:...
To nasz najnowszy rodzinny nabytek - ta sama myśl techniczna co Niva i zapewne wykonany z tego samego "czegoś" :wink: , ...

No ten to na pewno poradzi sobie z Niewiadką w każdym terenie :thumbup: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 19 kwie 2011, 12:19

konrad pisze:.....
nad morze z Krk na jednym litrze :lol: to jest przyszłość moto, a nie jakieś wydumane hybrydy :mrgreen:

:lol: :lol: :lol:

Na ogonie 2 tonowa przyczepa, na dachu 4 rowery i jeszcze z 500kg bagażu i ................ spalił 1,5 l benzyny .

No to LPG spali ze 2, 5

BIGL

Postautor: BIGL » wtorek, 19 kwie 2011, 12:52

Już dawno są baardzo ekonomiczne auta tak jak i alternatywne paliwa, problem jest w tym że w interesie państwa (podatki, akcyzy i wiele innych) jak i wszelakich koncernów jest utrzymanie takiej tendencji jaka jest teraz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 19 kwie 2011, 22:56

BIGL pisze:Już dawno są baardzo ekonomiczne auta tak jak i alternatywne paliwa, problem jest w tym że w interesie państwa (podatki, akcyzy i wiele innych) jak i wszelakich koncernów jest utrzymanie takiej tendencji jaka jest teraz.

Oczywiście .

Napęd wodorowy i inne. Wszystko to jak na razie nie ma szansy ujrzeć światła dziennego , a przynajmniej nie ma co liczyć na masową produkcję .

Co by poczęli szejkowie ze swoją ropą , gdy byśmy zaczęli zasilać nasze autka .... np. słonkiem :D

BIGL

Postautor: BIGL » poniedziałek, 25 kwie 2011, 09:00

No i stało się , buda upomniała się o swoje i musiałem ja wyciągnąć ze stodoły :D . Zajechaliśmy w piatek na wies i jako że jest jeszcze chłodnawo Justyna rozpaliła w piecach - po 5 minutach okazało się że w domu jest pełno dymu i w kominie nie ma cugu, mysleliśmy że sadza się opsypała lub też jakiś ptaszek zrobił gniazdko. Po naradzie aby nie gonić 100km na darmo (w 2 strony) postanowiliśmy postawić budkę na koła, wyciągnąć ze stodoły i otworzyć tegoroczny sezon 8) . Obrazek Obrazek
Nivkowy hak jest trochę za wysoko więc i budka zwiesiła ogon, jako holownik do Niewiadówki zdecydowanie wygrywa Berlingo.

Po nocy w przyczepie ze Staśkiem nie daliśmy rady wstać (tak dobrze się spało) i dopiero o 9 rano dziewczyny wytargały nas z budy - takie te materace wygodne :D . Po południu sprawdziłem cug w kominie i okazało się że można normalnie rozpalić piece ...
Obrazek

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » wtorek, 26 kwie 2011, 21:10

Dość ciekawą miałeś przygodę a ja dziś przeciągłem nkę do mnie pod nowy dom do poprawek .I stwierdziłem że nivą lepiej się chatkę ciągnie niż samarą , w sumie parę koni więcej .A nawet nie wlekła enka po ziemi tyłkiem jest pochyło tyle samo jak w tamtej ładzie.A Bigl powiedz czy w Twojej nivie jak jest ciepło też czuć paliwem bo nie mogę temu za bardzo dać rady...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

BIGL

Postautor: BIGL » wtorek, 26 kwie 2011, 23:45

U mnie też waniajet ale ja to lubię :D - wszystkiemu winne są odpowietrzniki zbiornika (pewnie przewód spadł lub jest nadłamany). Trzeba położyć tylną kanapę (pod nią jest pokrywa zbiornika), odkręcasz to ustrojstwo i masz zbiornik z odpowietrznikami na wierzchu - zbadaj te przewody i same odpowietrzniki bo lubią się przełamać. Gdyby ułamał ci się kruciec z baku to możesz go przylutować lub przykleić poxiliną itp.. Ja dałem sobie spokój bo bym musiał butle z sankami wyciągać, ale ty smiało możesz powalczyć. Z lenistwa możesz sprawdzić korek wlewu - może jest szczelny i nie puszcza powietrza - spróbuj pojeżdzić na niedokręconym i zobacz czy wtedy też waniajet :?:

Dzisiaj przetestowałem lekko dokręcony korek wlewu - zero aromatu w środku :D
Obrazek

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » środa, 27 kwie 2011, 20:04

A no spróbuję bo może i tak być a rurki muszę sprawdzić .Mój mechanik doradził mi jakby i to nie pomogło okleić matą zagrzejnikową płytę nad zbiornikiem i za podłokietnikiem muszę coś zrobić bo zaczyna przeszkadzać.
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 27 kwie 2011, 21:16

Za takie rady to zmień mechanika. Zbiornik w nivie jest zamontowany nad podłogą tzn. jest obudowany szczelnie z każdej strony i mamy dostęp do niego tylko od wewnątrz auta po odkręceniu tej magicznej pokrywy. Bardziej logicznym rozwiązaniem jest wywiercenie jaskiegoś otworu od spodu auta (w podłodze ,a nie w zbiorniku) tak aby te opary se uchodziły. Sprawdż jak będzie z poluzowanym nie zamocno dociśniętym korkiem, wcześniej odkręć takie małe wieczko pod kanapą co osłania pompę paliwa - może się rozszczelniła itp. , jeżeli dalej będą problemy to zwalaj płytę i zbadaj odpowietrzniki, przewody i ich drożność. Nie pal w aucie bo się zajmiesz :D :wink: :!:
Obrazek

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » czwartek, 28 kwie 2011, 21:22

O wywierceniu dziury pod autem mechanik też wspominał ale nie zrobię tego w 5 letnim aucie bo czasem wjeżdżam w rzekę i zacznie się kłopot .Z oklejeniem niestety chłop ma po części rację bo węże i separator jest za prawym podłokietnikiem a tam szczelności nie ma bo kiedyś była tam cieniutka gąbka ale w kawałkach i jak rozbierałem auto do konserwacji to reszta odpadła ... Więc tam na pewno okleję ale nie blachę tylko podłokietnik a za węże wezmę się w długi weekend. Tak zrobię bo o tym uszczelnianiu wiem nie tylko od majstra ale też od paru innych byłych i obecnych właścicieli tych aut ( w robocie mam 5 delikwentów i każdy ten problem przerabiał ) a ja niestety w dłuższych trasach palę ale nie papierosy tylko fajkę( ok. godziny kopcenia).

c-kozi
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: c-kozi » niedziela, 1 maja 2011, 20:20

Wracajac do tematu z hakiem. Hak mam juz zainstalowany, dokonalem tego samemu. Hak kupilem orginalny jaki montują w passatach firmy THULE, oczywiście używany. Całóśc z drobną renowacją i wbiciem w dowod zamkneła sie w 210 zł. Jak juz pisalem zainstalowałem go sam. Było to banalnie prostę dodając fakt że hak kupiłem z orginalną wjązką pod mojego pasia. Tak wiec czekam na sezon. W tym roku jak pisałem BIAŁA MEWA w Dźwirzynie w sierpniu.

Pozdrowienia, do zobaczenia na szlaku :D :D :D :D :D :D
HOLOWNIKI:
VW PASSAT B5 FL 2004r 2.0 BENZ 115 KM LPG BRC
Obrazek
BUDKA:
Niewiadów N-126 N 1991

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » poniedziałek, 2 maja 2011, 08:40

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zmiana holownika

Zganicie jaki mi się ostatnio spodobał ?

https://picasaweb.google.com/bartek.vw/Nieborow2011#

A przy okazji mini konkurs - kto na fotkach odnajdzie moj holownik na najbliższym zlocie otrzyma ode mnie ..... uścisk dłoni :wink:

Wróć do „Samochody Niewiadówek”