Ogrzewanie

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
BIGL

Re: Ogrzewanie

Postautor: BIGL » piątek, 13 sie 2010, 05:20

Ja profilaktycznie dolny otwór obrobiłem blachą tzn. założyłem 4 ceowniki . Co do średnicy komina to musisz sam to sprawdzić - z tego co wiem to są 2 rodzaje w zależności od modelu i rury spiro. .
Obrazek

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » sobota, 14 sie 2010, 19:27

Post usuniety
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2013, 22:51 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtus

Postautor: wojtus » sobota, 14 sie 2010, 20:45

zundapp600 pisze:Obiecane foto palnika od dołu . Dorobiona została ta osłona ( blacha ) w kształcie litery Z . Chciałem aby w czasie deszczu chroniła palnik przed woda którą ,,ciągnie" po podłodze i rzuca spod kół . Ten drugi żółty detal to oryginalna osłona palnika .
Na jednej z fotek oś zasłania osłonę . Linia przerywana czerwona zaznacza jej kształt :lol:

Dzięki! Coś wymyślę, obudowę palnika mam dużo mniejszą - wkleję fotkę.

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » sobota, 14 sie 2010, 21:29

Post usuniety
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2013, 22:52 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

BIGL

Postautor: BIGL » niedziela, 15 sie 2010, 15:56

wojtus pisze:
zundapp600 pisze:Obiecane foto palnika od dołu . Dorobiona została ta osłona ( blacha ) w kształcie litery Z . Chciałem aby w czasie deszczu chroniła palnik przed woda którą ,,ciągnie" po podłodze i rzuca spod kół . Ten drugi żółty detal to oryginalna osłona palnika .
Na jednej z fotek oś zasłania osłonę . Linia przerywana czerwona zaznacza jej kształt :lol:

Dzięki! Coś wymyślę, obudowę palnika mam dużo mniejszą - wkleję fotkę.

Zapewne masz taką jak moja :D , ja obrobiłem wycięty otwór tylko zapobiegawczo co by żadne szkodniki i brud nie dostawały się między warstwy podłogi. Samego palnika nie zasłaniałem i jest on schowanay w standardowej osłonie
Obrazek

wojtus

Postautor: wojtus » poniedziałek, 16 sie 2010, 20:16

Tak to wygląda, na fotcje jest mało widoczna osłona z blachy - równo z laminatem.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » poniedziałek, 16 sie 2010, 21:11

Post usuniety
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2013, 22:52 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtus

Postautor: wojtus » poniedziałek, 16 sie 2010, 22:20

zundapp600 pisze:Musisz coś z tym zrobić bo woda będzie zaciekać pomiędzy laminat a płytę .

Uszczelniacz - czerwony silikon i kątowniki, powinno robić... jutro powalczę.

Awatar użytkownika
marek
Administrator
Administrator

Postautor: marek » środa, 25 sie 2010, 08:12

Czy ktoś z was miał do czynienia z tym typem grzejnika http://allegro.pl/piecyk-piec-grzejnik- ... 95464.html

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » piątek, 27 sie 2010, 12:04

Coś podobnego do Trumy, ale dość duże, gdzie go zamontować, czy za bardzo się nie nagrzewa od strony ściany.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 27 sie 2010, 13:17

Tylko do budynku - przyczepa odpada. Ja z kolei obawiam się o odprowadzenie skroplin, podłączenia butli oraz sieci 220v (nie wiem czy wymagane).
Obrazek

Awatar użytkownika
Luca
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Luca » piątek, 17 wrz 2010, 12:26

Po przeczytaniu tego tematu wiem jedno, że przy remoncie nie będe oszczędzał na izolacji przyczepki. :)

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 17 wrz 2010, 14:33

Skąd takie wnioski ? Nigdy nie spałem w niewiadówce z izolacją (styropian czy filc lub też inne ustrojstwo) więc nie mam zbytnio porównania, ale sądząc po ilości izolacji i sposobach jej robienia to myślę że temat jest rozdmuchany. Nigdy nie spotkałem się z tym aby ściany latem były gorące od wewnątrz (od słońca) - zresztą w tą stronę izolacja też zbytnio nic by nie dała, co do chłodnych nocy to tu najwięcej ma do powiedzenia ogrzewanie i domyślam się że izolacja też da raczej znikomy efekt.
Wielokrotnie pytałem się na łamach forum o różnice po montażu izolacji - nikt jednak nie udzielił konkretnej odpowiedzi. Lepiej jest zainwestować w konkretne ogrzewanie (najlepsza jest Truma - wiem bo też myślałem o wszystkim" naokoło") niż w 2 czy 5 mm styropianu z 600 mostkami termicznymi i wmawiać sobie że jest ciepło. Na tak małej powierzchni najwięcej mają do powiedzenia wszelakie kratki, okna i inne otwory których i tak nie zakleisz., a na konkretną i działającą izolacje nie ma miejsca - no chyba że z zewnątrz :D (co proponujesz siding czy tynk).
Ja swoją przyczepkę jakieś 4 lata temu wykleiłem najtańszą wykładziną bez żadnej izolacji i po tych 4 latach eksploatacji utwierdzam się że zrobiłem dobrze :roll:.
Obrazek

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » piątek, 17 wrz 2010, 17:55

Ja mam oryginalny laminat, czyli materiał na gąbce i specjalnie nie narzekam. Przyczepa służy jako sypialnia, reszta życia odbywa się w przedsionku i dostawce. W dzień gorąco mi nie przeszkadza, natomiast w przypadku chłodnych nocy mam ogrzewanie listwowe sterowane termostatem.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 17 wrz 2010, 19:46

Od gorąca w dzień to mam przycziemnione szyby i zamontowany taki obrotowy wiatraczek na 12-24v ( jest na 24 ale na 12 też daje radę tylko troszkę wolniej), w tegoroczne upały to wystarczało i wchodząc do przyczepy dało się odczuć przyjemny chłodek 8). Co do ogrzewania to każde dobre da radę, jak się jednak chce być całkowicie niezależnym od 220V to Truma tu rządzi. Wcześniej (ze względu na dzieci) dogrzewałem się grzejniczkiem konwektorowym 500W ale mimo tego że w przyczepie było w miarę ciepło to i tak wszystko było wilgotne po nocy (ubrania itp) - teraz tego nie ma :D . W zeszły weekend przesuszałem troszkę przyczepę bo stała przez miesiąc pod chmurką u teścia na działce, pootwierałem wszystkie schowki i szafki i odpaliłem piecyk -po jakiejś godzince (wcześniej nie zachodziłem) wszystko było suchiutkie i ciepłe, a pościel w szafie wręcz pachniała maglem :D .
Nie piszę tego aby się chwalić ale chcę pokazać drogę do pełnej satysfakcji którą sam musiałem przejść troszkę naokoło szukając alternatywy dla piecyka gazowego. Można szukać na allegro czy też innych okazji - ja za swój zestaw (wszystko oprócz komina) zapłaciłem 300zł + przesyłka, a niektórzy nabyli takie coś nawet za 1/2 tej kwoty :wink: .
Obrazek

Wróć do „Pozostałe”