konrad pisze:szary11 pisze:Ale to nie opla 2.5 tds... to z BMW z tego co się orientuję

dokładnie
faktem jest, że opel nie miał dobrych silników na ON

najlpesze to te Isuzu, a obecnie fiata
co do benzyny, jak spali gazu 18L to 36zł/100km, diesel 12L

, to grubo ponad 50zł/100km
więc jaki sens kupowania diesla (w kwestii finansowej) ?
a silnik 2.0 montowany w frotce to udana konstrukcja i gaz znosi dzielnie,
z serwisem też nie powinno być problemów, bo silnik montowany od astry po omegę
W oplu sa 2rodzaje 2,5td (jeden 2,3td ze starej omegi A totalna porazka) jeden to konstrukcja opla a drugi bmw i jeden i drugi ma problemy z glowica szczegolnie ten bmw peka głowica miedzy 3,4 cylindrem(zwlaszcza jak dlugo dostaje po tylku) zgadzam sie rowniez ze tankowanie na stacji diesla wyjdzie drozej,sam omijam stacje i kupuje od tirowcow po DUZO lepszej cenie niz proponuja stacje,ON moge ze soba zabrac tyle ile mi sie zmiesci...DIESEL ma jeszcze jedna zalete ON jest na kazdej stacji,ciezarowce,maszynie rolniczej itd a gaz?? Kiedy zaczolem latac do chorwacji bylo tam 10(słownie DZIESIEC) stacji z gazem. Kazde paliwo ma swoich zwolennikow i przeciwników,wole diesla bo mniej w nim rzeczy serwisowych. BENZYNA-swiece,kable(szczegolnie latajac na naszym watpliwej jakosci gazie),kopółka,palec rozdzielacza,W 2,0i przeplywka,silniczek krokowy... diesel tego nie ma,jedyne co u mnie musialem wymienic to swiece zarowe 4szt po 15zł(3,1tdi i tylko 4 cylindry) w 2,5td cylindrow jest 6. a co do 2,0 we fronterze/rodeo to wiekszosc opinji jest ze jest po prostu slaby. jesli ktos twierdzi ze to przeciez 2,0 115km to powinien wziac pod uwage ze frontera wazy ok 1800kg czyli pol tony wiecej co kazdy inny opel z tym silnikiem,oplywowy jest raczej srednio,wszystko sie sumuje niestety,ma tylko 170Nm(a to ta wartosc jest najwazniejsza,zwlaszcza podczas targania kempingu) moja astra 1,7tds ma 160Nm. 2,5TDS oplowski ma 260Nm czyli tyle co moje 3,1tdi DIESEL TYLKO DIESEL

Diesel tylko diesel... astra 1,7tds/trooper 3,1tdi