czerwona butla gazowa 2kg

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

czerwona butla gazowa 2kg

Postautor: stef » niedziela, 16 maja 2010, 23:31

Witam.
Jakoś nie mogłem znaleźć informacji na moje pytanie.
Otóż - posiadam 2 butle na propan-butan, turystyczne 2kg. Są to stare butle ale w bardzo dobrym stanie. Ale sa koloru czerwonego i oczywiście legalizacja już dawno minęła.
I tu moje pytanie - czy mogę je jakoś napełnić?? A jeśli tak to gdzieś??
Oczywiście ewentualnie można na stacji LPG (to znaczy nie można ale... da się :)
Stefan
T4 EuroSky 550
było
Xsara picasso 1.8B+G + N126 + KIP 42 TTZ

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: czerwona butla gazowa 2kg

Postautor: konrad » poniedziałek, 17 maja 2010, 07:40

stef pisze:Witam.
Jakoś nie mogłem znaleźć informacji na moje pytanie.
Otóż - posiadam 2 butle na propan-butan, turystyczne 2kg. Są to stare butle ale w bardzo dobrym stanie. Ale sa koloru czerwonego i oczywiście legalizacja już dawno minęła.
I tu moje pytanie - czy mogę je jakoś napełnić?? A jeśli tak to gdzieś??
Oczywiście ewentualnie można na stacji LPG (to znaczy nie można ale... da się :)

specjalne punkty wymienią na pełnie i w odpowiednim kolorze, z ważnym badaniem, ale też za stosowną opłatą
a napełnić możesz jak pisałeś - na stacji (ciężko, przynajmniej u nas), albo w punktach wymiany dużych butli
mnie tak gość przelewał z 11kg
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » poniedziałek, 17 maja 2010, 07:41

pytaj na stacjach LPG.

Nie każda chce nabijać ( bo to niby niedozwolone ). Ale na szczęście są jeszcze rozsądni ludzie.

BIGL

Postautor: BIGL » poniedziałek, 17 maja 2010, 08:02

Spokojnie napełnisz na ul.Dolistowskiej w GK - tam jest punkt napelniania butli http://www.lpg.gk.bialystok.pl/ , nie wiem tylko czy wcześniej nie będziesz musial prysnąć butli na inny kolor (co by nie pomylić z gaśnicą :lol: ). Jutro podjadę do nich i zapytam czy można wymieniać butle turystyczne na nowe z dopłatą.
Obrazek

Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: stef » poniedziałek, 17 maja 2010, 10:32

super, dzięki za info !!
BIGL, daj znać jak się dowiesz :)

Jeszcze raz dzięki.
Stefan
T4 EuroSky 550
było

Awatar użytkownika
ernest_k

Postautor: ernest_k » poniedziałek, 17 maja 2010, 10:48

cześć, ja właśnie wczoraj przerabiałem ten sam problem, na pewno na jakiejś małej stacji ci napełnią, ale ja dla pewności i spokoju też postanowiłem swoją legalizować. U mnie (koło poznania) coś takiego kosztuje 20 zł plus 15 zł napełnienie i śpisz spokojnie :D dostajesz inną , z wybitą datą legalizacji i w innym kolorze,
n126a 76`+ peugeot 605 2.0

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » poniedziałek, 17 maja 2010, 13:06

Ja bylem na normalnej stacji w zeszlym roku. Doplacilem 18zl i dostalem butle z legalizacja na 10 lat! ta moja zabrali a oplata to tzw remontowa. Lepiej wymienic bo i tak duzoo taniej jak kupno nowej, a wiesz ze masz sprawne zawory etc.
N-126N 88' + Citroen Berlingo 1.9d

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » poniedziałek, 17 maja 2010, 17:37

Ze mnie może się ktoś śmiać a inny mnie ganić ale ja to robię sam przede wszystkim na zewnątrz na wzniesieniu po za zabudowaniami żeby nie było możliwości iskrzenia .Niestety u mnie w Nowym Sączu nikt takich butli nie wymienia ani nie napełnia ,i niestety muszę sobie radzić sam .Też miałem butle czerwone a są już niebieskie .Zawory sprawdziłem na stacji napraw LPG penetrantem do sprawdzania szczelności i mam sprawne .Na przyszłość pomyślę o wymianie tak jak tu klubowicze pisali .
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: stef » poniedziałek, 17 maja 2010, 20:03

eee jeśli taka legalizacja ma kosztować 20zł to nie ma sensu kombinować na stacjach gazu.
Jutro udam się do gazowni w Białymstoku i zobaczymy co mi powiedzą.

bo takie kombinacje z napełnianiem, proszeniem itd to odbija się potem na wyjazdach, jak gazu zabraknie i trzeba potem szukać.

jutro napisze jak to wygląda w Białymstoku :)
Stefan
T4 EuroSky 550
było

Konrad_wawa

Postautor: Konrad_wawa » poniedziałek, 17 maja 2010, 20:20

Niedaleko mnie ( w Górze Kalwarii ) na jednej ze stacji gazowych ( dla zainteresowanych przy wyjeździe na Konstancin ) można bez problemu wymienić butlę czerwoną na butlę z legalizacją napełnianą w profesjonalnych rozlewniach ( z zafoliowanym zaworem ). Koszt wymiany butli 20 zł + jednorazowy koszt legalizacji 10 zł.
N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka :)

BIGL

Postautor: BIGL » poniedziałek, 17 maja 2010, 20:24

Konrad_wawa pisze:Niedaleko mnie ( w Górze Kalwarii ) na jednej ze stacji gazowych ( dla zainteresowanych przy wyjeździe na Konstancin ) można bez problemu wymienić butlę czerwoną na butlę z legalizacją napełnianą w profesjonalnych rozlewniach ( z zafoliowanym zaworem ). Koszt wymiany butli 20 zł + jednorazowy koszt legalizacji 10 zł.
Butle 2-4kg też?
Nie wiem czy dobrze pamiętam ,ale chyba się pytałem jakieś 3 lata temu u siebie to nie było takiej opcji. Jutro pojadę z 2 pustymi butlami to się dokładnie dowiem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 maja 2010, 20:30 przez BIGL, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » poniedziałek, 17 maja 2010, 20:29

Wszystkie butle mozesz wymienic ze starych na nowe. Ta co mam to sam przyznaje ze napelniam, ale uzywam do lutowania instalacji CO wiec zuzywam sporo gazu. Mam jeszcze jedna bez pokretla nawet i wymienie tez.

Ja wymienialem na dzwonnik gaz
N-126N 88' + Citroen Berlingo 1.9d

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » wtorek, 18 maja 2010, 06:58

Konrad_wawa pisze:Niedaleko mnie ( w Górze Kalwarii ) na jednej ze stacji gazowych ( dla zainteresowanych przy wyjeździe na Konstancin ) można bez problemu wymienić butlę czerwoną na butlę z legalizacją napełnianą w profesjonalnych rozlewniach ( z zafoliowanym zaworem ). Koszt wymiany butli 20 zł + jednorazowy koszt legalizacji 10 zł.

o świetna info dla mnie :)- trzeba będzie sobie zrobić wycieczkę do Góry Kalwarii

BIGL

Postautor: BIGL » wtorek, 18 maja 2010, 13:57

A więc sprawa w drogim Białymstoku ma się tak: legalizacja=wymiana butli=60zł :shock: . Jako że miałem 2 stare butle 2kg (jedną szarą nabijam co roku od 5 lat, a druga była stara czerwona i dostałem ją w spadku z przyczepą), w tym 1 czerwona i miała uszkodzony zawór to pozwoliłem sobie ją wymienić na nowszą większą :D , oczywiście cena ta sama (60zł). I oto mam super sprawne butelki gotowe do jazdy :D Obrazek
Cena prawie nowej :( , ale co robić....
Na okienku jest napisane że nie napełniają czerwonych, więc lepiej chyba prysnąć wcześniej jakimś kolorkiem :wink:
Obrazek

Konrad_wawa

Postautor: Konrad_wawa » wtorek, 18 maja 2010, 21:05

jedrek101 pisze:o świetna info dla mnie :)- trzeba będzie sobie zrobić wycieczkę do Góry Kalwarii

Zaczekaj. W tym tygodniu podjadę na tą stację i ustalę ile mają butli i jakiej wielkości. Te małe 2 kg to mieli na pewno, bo taką wymieniałem w zeszłym roku. Jak nie będą mieli tych 4 kg, to poproszę, żeby kilka sprowadzili ( sam mam do wymiany i zalegalizowania dwie ). Jak już butle będą dostępne to dam znać.
N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka :)

Wróć do „Pozostałe”