Remoncik..Niewiadów 126e

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
krisio

Remoncik..Niewiadów 126e

Postautor: krisio » czwartek, 6 maja 2010, 19:58

Witam. Zaczynam remoncik Niewiadówek 126e. W planie:
-wymiana instalacji elektrycznej
- dołożenie instalacji 230V
-wymiana tapicerki
- docieplenie (styropian lub mata za-grzejnikowa)
-pewnie jeszcze coś wyniknie..:)

Malowanie budki pozostawię na przyszły rok..( w sumie to nie wiem czy to dobra kolejność,ponieważ jak już wymienię tapicerke i wszystko poprzyklejam to jak mi jakiś zong wyjdzie np z przeciekaniem lub z wymianą listwy aluminiowej...;( )

Część zakupów już zrobiona w sklepie Pamer polecam go ponieważ mają wszystko do naszych Niewiadówek!

Bardzo dużo czytałem To wspaniałe forum i wiem że damy rade!! ( Pomagać mi będzie moja kochana żonka) Jak tylko będe miał zdjęcia i czas żeby je podesłać to zrobię to ..:) zaczynam w Sobote...

Odnośnie tego mam pytanko: będe kleił ocieplenie i tapicerke klejem polimerowym czy na całość wystarczy go 8 butelek litrowych?? ktoś chyba pisał że trzeba go rozcieńczyć denaturatem (albo mi sie wydawało - za dużo informacji na raz;) )
Bądźcie cierpliwi do mnie bo pewnie będe Was męczył nie jednym pytaniem ;) (Liczę troszku na Wasze doświadczenie i rady)

Pozdrawiam WAS wszystkich Krisio
Kris + Aga = Iga i Szymon
Nubira kombi 1,6 LPG + N-126e + Adria Optima 485B

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Remoncik..Niewiadów 126e

Postautor: kotek » piątek, 7 maja 2010, 18:36

Pytaj śmiało, każdy z nas przechodził przez to w większym lub mniejszym stopniu. Pozdrowienia dla żonki, najlepsza pomoc przy remoncie. Moja też miała wiele pomysłów, ale też się napracowała.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » niedziela, 9 maja 2010, 12:41

Pomocy nigdy nie za wiele. Pytasz-odpowiadamy, doradzamy i ......... jeździmy :D
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...

Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)

9tomek9

Postautor: 9tomek9 » wtorek, 11 maja 2010, 10:45

Cześc jestem na podobnym etapie remontu N-ki, zastanawiam się czy zamiast standardowo wyklejac wnętrze wykładziną lub ekranami zagrzejnikowymi nie zastosowac karimat ?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
krisio

Postautor: krisio » czwartek, 13 maja 2010, 08:57

Witam.
Prace się posuwają do przodu. Przyczepkę dociepliłem taką matą pod panele ona ma taki ekran jak ta za-grzejnikowa a kosztuje 78złza 25m2 jest gruba na 3mm. szczerze powiem że nie jestem zadowolony z Kleju polimerowego..(Może tez przez temp. przy której kleiłem bo robiłem to wieczorem i ten klej jakoś nie za bardzo trzymał). Nie wiem czy będę teraz mógł kleić klejem tapicerem na tą piankę tapicerkę.Może ktoś mi podpowie?
Z większych rzeczy to jeszcze wymienić pół podłogi bo przy kuchni jest troszku zgniata a reszta jest w nie naruszonym stanie więc jej pewnie nawet nie będę ruszał. Musze poczytać jeszcze o elektryce, bo będę musiał chyba sobie sam ją zrobić..:)
Mam jeszcze pytania odnośnie:
- jak dobrze sprawdzić resory? Pewnie najlepiej będzie jechać do mechanika na kanał tak?? (może macie jakieś inne metody)
- przesmarowanie układu jezdnego pewnie też trzeba jechać do mechanika?? Czy ktoś robił sam? (może jakieś sugestie?)
-czy klejem tapicerem mogę teraz na ta piankę kleić wykładzinę?
-Czym najlepiej wyczyścić tą listwę aluminiową co jest po długości przyczepki???

Pytanie wybiegające w przyszłość (ciekawość)- jak poziomujecie przyczepkę na kempingu?? wozicie ze sobą poziomice?? :) ;)

Kolejny etap prac dopiero za dwa tyg. czyli klejenie tapicerki.prądy,wnoszenie mebli (troszku je trzeba wzmocnić),wymiana zaczepu,wymiana felg,opon...doszorowanie przyczepki.. i pewnie w czerwcu gdzieś ruszymy na jakieś manewry...;)

Pozdrawiam Wszystkich Krisio!

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 13 maja 2010, 10:07

Jeżeli masz resory (większość przyczepek ma oś skrętną) to z łątwością sprawdzi je zwykły mechanik, a przy okazji zerknie do łożysk itp. Listwę aluminiową możesz z powodzeniem przeczyścić drobnym papierkiem ściernym, pastą polerską lub zwykłym Cifem.
Obrazek

nikos83

Postautor: nikos83 » piątek, 14 maja 2010, 13:39

Też nie byłem zadowolony z kleju polimerowego. Kupiłem dla próby butapren i zauważyłem zdecydowaną poprawę. Czytałem na jakimś forum, że butapren butaprenowi nierówny, a najlepszą opinią cieszy się firmy DRAGON - taki też użyłem. Być może nieumiejętnie ten klej polimerowy nakładałem (też firmy DRAGON), trudniej mi się go rozprowadzało - gęstrzy od butaprenu. Co do podłogi to przedewszystkim znajdź i wyeliminuj przyczynę powstania zgnilizny.

Pozdrawiam,
Nikos

Awatar użytkownika
krisio

Postautor: krisio » sobota, 15 maja 2010, 09:18

Witam. Woda się wlewała przez przednie lampy. Wszystkie zostały uszczelnione uszczelniaczem dekarskim. Skorupę w pewnych miejscach też tym uszczelniłem poprawiłem od zewnątrz bo większy remont zewnątrz dopiero może w przyszłym roku..:) Na razie skupiłem się na wnętrzu..Jestem tylko ciekaw czy nie odpadło to ocieplenie które przykleiliśmy..:D sprawdzę dopiero za dwa tyg. :) (po co się denerwować )

Pozdrawiam Wszystkich!

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » niedziela, 16 maja 2010, 06:48

nikos83 pisze:Też nie byłem zadowolony z kleju polimerowego. Kupiłem dla próby butapren i zauważyłem zdecydowaną poprawę. Czytałem na jakimś forum, że butapren butaprenowi nierówny, a najlepszą opinią cieszy się firmy DRAGON - taki też użyłem. Być może nieumiejętnie ten klej polimerowy nakładałem (też firmy DRAGON), trudniej mi się go rozprowadzało - gęstrzy od butaprenu. Co do podłogi to przedewszystkim znajdź i wyeliminuj przyczynę powstania zgnilizny.

Pozdrawiam,
Nikos

można go rozcieńczać denaturatem

Awatar użytkownika
krisio

Postautor: krisio » piątek, 21 maja 2010, 23:04

Witam.
Mam prośbę z innej beczki...Czy jest możliwe umówienie sie z kimś z okolic Krakowa/Tarnowa na zobaczenie jak macie zrobione prądy w przyczepce ?? Cały czas sie zastanawiam jak to wszytko zrobić żeby dobrze działało i było funkcjonalne.. (mam mętlik z tym 230 i 12V każdy mi mówi co innego...)

Jeżeli tak to proszę o zostawienie namiarów lub jakieś info na krisio(małpa)interia.pl.

Pozdrawiam.

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » sobota, 22 maja 2010, 08:26

Post usuniety
Ostatnio zmieniony piątek, 8 mar 2013, 12:02 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

grzegorz128

Postautor: grzegorz128 » niedziela, 22 sie 2010, 23:10

Witam wszystkich serdecznie.
pisze ten post trochę z opóźnienie ale dziś przypadkowo zawitałem na to forum jestem posiadaczem niewiadówki 126e ;) którą w zeszłym roku kupiłem (mam nadzieję że moja informacja będzie przydatna) była ona w opłakanym stanie przeszła remont lakierowanie wymiana tapicerki. materiał na ściany zakupiłem w niewiadowie gotowy pocięty na wymiar jest dostępny z tego co pamiętam w 2 kolorach jeden bordowy a drugi jakiś jasny wydaje mi się że bordowy praktyczniejszy klejony był butaprenem też mi go wysłali w puszcze 10l butapren ma jedna zaletę zawsze po wyschnięciu jest elastyczny. jeżeli chodzi o lakier to była specjalna farba do tego typu sprzętu stosowana też do lakierowania łodzi, czy armatury łazienkowej wanny, brodziki nazwy jej nie pamiętam jak sobie przypomnę to napisze.
pozdrawiam wszystkich
grzesiek

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » poniedziałek, 23 sie 2010, 18:44

KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Wróć do „Pozostałe”