nowa instalacja 220v w niewiadówce...
Re: nowa instalacja 220v w niewiadówce...
Ja zmieniłem na 10-cio amperowe esy i jak dotąd nie miałem problemów , z tym, że nie używam energochłonnych urządzeń typu czajnik, kuchenka czy grill jednocześnie.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
i oto panowie polska walczyła
Dzięki Rafale,c(_) c(_) przy najbliższym spotkaniu

Ja akurat mam wszystki egniazda pod 1 bezpiecznik ale mam grzejnik taki maly, czasem odpalam grzejnik 500W wiec nie pobieram duzo energi.
Zawsze mozna skorzystac z porad typu zenio elektryk czyli:
Wykrec bezpieczniki, wcisnic 2 kawalki gwozdzi i spokoj na lata
Zawsze mozna skorzystac z porad typu zenio elektryk czyli:
Wykrec bezpieczniki, wcisnic 2 kawalki gwozdzi i spokoj na lata

N-126N 88' + Citroen Berlingo 1.9d
- rafał
- Fanklubowicz
...
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 sty 2013, 19:12 przez rafał, łącznie zmieniany 1 raz.
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .
kotek pisze:Ja zmieniłem na 10-cio amperowe esy i jak dotąd nie miałem problemów , z tym, że nie używam energochłonnych urządzeń typu czajnik, kuchenka czy grill jednocześnie.
dokładnie u mnie też był 10A i dawał radę (czajnik, grzejnik itp)
ale czajnik mam poniżej 1kW (chyba 800W), a piecyk ma dwa obwody po 1kW
staram się nie przekraczać ok 2.5kW, bo moja instalacja wytrzyma, ale jak Jędrek pisał - na słupku klęknie
a szukanie pana Kazia o północy to średnia atrakcja

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
rafał pisze:Słuchaj , najpierw musimy wiedzieć jakie masz gniazdo .Stare gniazda , które montowali w wytwórni miały bezpieczniki wkręcane szklane 6A na oba bieguny tj faza i 0 .Przy zastosowaniu esów możesz zastosować takie samo rozwiązanie tylko pomyśl jakie mniej więcej urządzenia będziesz podpinał w przyczepie .Jeżeli mowa o rzeczach typu telewizor, lodówka ,jakieś radio i zasilacz z kompa do zasilania oświetlenia to 6 Amperowe esy wystarczą .Jeżeli myślisz o czajniku bezprzewodowym zwróć uwagę jaką ma mocną grzałkę .Czajniki typowo mają grzałki od 800W do nawet 2200 Watów więc to musisz wiedzieć .Esy wiadomo umieszczasz w skrzyneczce typowej dla esów , za esami zamontuj sobie puszkę natynkową w której to rozdzielisz sobie kable do gniazdek .Gniazdka koniecznie z bolcem i żebyś nie wpiął esa w obwód bolca ( jeżeli miałbyś na czymś przebicie to zabezpieczenie na przyłączu tj różnicówka może nie zadziałać i cię trzepnie ) .Prąd pobierany przez urządzenie obliczysz : moc urządzenia dzielone przez napięcie i wynik masz w amperach np . 2200Watt dzielone przez 230 Volt wychodzi Ci około 9,53 Ampera . Tak sobie oblicz .Już prościej nie umiem wytłumaczyć
właśnie takiej odpowiedzi szukałem, dzieki, jutro zaczynam pracę...