Panele słoneczne - poradniczek ;)
- Mobil-Zasada
Re: Panele słoneczne - poradniczek ;)
Tak, rzeczywiście.
Wcześniej trochę przeoczyłem że ta seria SmartSolar ma już w sobie Bluetooth.
Ale ta aukcja to kolejny obraz na to jaka patologia jest na rynku. Ten sam regulator kosztuje ponad 500zl u dystrybutora u którego planowałem zakupy. A tu na allegro 360.
W każdym razie dzięki, jeszcze decyzja nie zatwierdzona, całe dnie grzebie w przyczepie robiąc różne przeróbki i naprawy. Ale w ciągu kilku dni myślę że coś uda się zamówić.
Napisałem też do wspomnianego kolegi, ale na razie jest nieosiągalny.
Pozdrawiam.
Wcześniej trochę przeoczyłem że ta seria SmartSolar ma już w sobie Bluetooth.
Ale ta aukcja to kolejny obraz na to jaka patologia jest na rynku. Ten sam regulator kosztuje ponad 500zl u dystrybutora u którego planowałem zakupy. A tu na allegro 360.
W każdym razie dzięki, jeszcze decyzja nie zatwierdzona, całe dnie grzebie w przyczepie robiąc różne przeróbki i naprawy. Ale w ciągu kilku dni myślę że coś uda się zamówić.
Napisałem też do wspomnianego kolegi, ale na razie jest nieosiągalny.
Pozdrawiam.
Mobil-Zasada pisze:Ten sam regulator kosztuje ponad 500zl u dystrybutora u którego planowałem zakupy. A tu na allegro 360.
To jest efekt polityki Victrona. Dobrze to wyjaśnił Robert Mazurek w tym filmie: https://youtu.be/fZZ7AyGIu4Y?si=8h2s66yEQOnxyYhI
OCZY
Team
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93

Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
- Mobil-Zasada
Faktycznie. Znam Roberta ale nie jest na bieżąco. Nie widziałem wcześniej tego filmu.
W każdym razie wybrałem zestaw. Jest zamówiony regulator mppt Victrona podlinkowane wcześniej czyli SmartSolar 100/20 z Bluetoothem.
Kabelki 4mm², przelotka i dwa panele jak się dziś okazało będą to 70W, bo zmieniła się partia. Zresztą też od innego sprzedawcy bo tamte 75W znikają z rynku. Trudno, nie chce mi się szukać ma siłę dla. tych kilku W. Te będą 1cm krótsze niż miały być, z grubsza mi to obojętne bo i tak się mieszczą w tylnej części dachu.
Ale montaż nieprędko bo chcemy wyjechać na kilka dni, także pierwsze recenzje może bliżej jesieni.
W każdym razie wybrałem zestaw. Jest zamówiony regulator mppt Victrona podlinkowane wcześniej czyli SmartSolar 100/20 z Bluetoothem.
Kabelki 4mm², przelotka i dwa panele jak się dziś okazało będą to 70W, bo zmieniła się partia. Zresztą też od innego sprzedawcy bo tamte 75W znikają z rynku. Trudno, nie chce mi się szukać ma siłę dla. tych kilku W. Te będą 1cm krótsze niż miały być, z grubsza mi to obojętne bo i tak się mieszczą w tylnej części dachu.
Ale montaż nieprędko bo chcemy wyjechać na kilka dni, także pierwsze recenzje może bliżej jesieni.
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
No i elegansio, a te 10W to faktycznie nie robi różnicy.
- Mobil-Zasada
No jeszcze tylko mam rozkminkę, bo tak popatrzyłem na ceny i okazuje się że Aku głębokiego rozładowania typu jenox hobby i podobne wcale nie są takie drogie. Mówię tu o stosunku ceny tych Aku do zwykłych rozruchowych kwasiakow. Więc prawdopodobnie kupię coś takiego, przypuszczam że lepiej taka bateria zniesie rozładowywanie. Coś okolice 100-105, może 110Ah jak coś się trafi.
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Jak myślisz o czymś do głębokiego rozładowania to przemyśl temat połączenia szeregowo dwóch akumulatorów trakcyjnych 6V. Te trakcyjne przynajmniej teoretycznie są bardziej przystosowane do głębokiego rozładowania.
Ale na początek to dobrze przemyśl czy jest sens dopłacać do głębokiego rozładowania. Przy tej mocy co będziesz miał na dachu to nawet zimą ciężko będzie wypompować aku, które ma coś koło 100Ah.
Ale na początek to dobrze przemyśl czy jest sens dopłacać do głębokiego rozładowania. Przy tej mocy co będziesz miał na dachu to nawet zimą ciężko będzie wypompować aku, które ma coś koło 100Ah.
- Mobil-Zasada
Na dzień dzisiejszy jestem w stanie kupić Jenoxa Hobby 100Ah w cenie 400zl. W sklepie pod moim domem (znalezione przez internet). Jest to śmiesznie niska cena. Jest to mniej niż podobne akumulatory "klasyczne". Więc zabawna sytuacja.
Co prawda nie cenię sobie firmy Jenox tak bardzo jak kiedyś, ale cena czyni cuda i za te pieniądze wziąłbym go. Aku trakcyjne to zupełnie inna liga cenowa i ciężko znaleźć mniejsze pojemności, więc tematu nie podejmuje.
Ale dzięki za podpowiedzi.
Myślę że ta cena jest tak kusząca że kupię go na dniach, chociaż planowałem zakup trochę później jak nie w ogóle ma wiosnę.
Co prawda nie cenię sobie firmy Jenox tak bardzo jak kiedyś, ale cena czyni cuda i za te pieniądze wziąłbym go. Aku trakcyjne to zupełnie inna liga cenowa i ciężko znaleźć mniejsze pojemności, więc tematu nie podejmuje.
Ale dzięki za podpowiedzi.
Myślę że ta cena jest tak kusząca że kupię go na dniach, chociaż planowałem zakup trochę później jak nie w ogóle ma wiosnę.
- __ArroW__
- Fanklubowicz
Muszę odgrzać kotleta 
Szukam panela z niestety niestandardowym wymiarem, maksymalnie 1600x1300 o mocy najlepiej między 350W a 400W czy to jest realne?
Opcjonalnie znalazłem panel 200W, który podwójnie wyjdzie mi 1485x670+670, ale tutaj wychodzi zabójczo cena razy dwa...
Ma ktoś jakieś zasięgi w temacie?

Szukam panela z niestety niestandardowym wymiarem, maksymalnie 1600x1300 o mocy najlepiej między 350W a 400W czy to jest realne?
Opcjonalnie znalazłem panel 200W, który podwójnie wyjdzie mi 1485x670+670, ale tutaj wychodzi zabójczo cena razy dwa...
Ma ktoś jakieś zasięgi w temacie?
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach