Trinio kontra Wieloryb
Re: Trinio kontra Wieloryb
Na wifamie jest cynkowania galwaniczna. Mi robili podpory za około 40 zł. Najlepsza będzie powłoka cynk-nikiel.
Tyle jeszcze wygrzebię, zabezpieczyłeś gwinty i czy śruby też poszły do ocynku?
Śruby zostały bez ocynku. Generalnie całe podpory porozbierałem.
Firma się nazywa Ankor, Piłsudskiego 141, ocynk galwaniczny. Cena niższa niż w Rawie 3,5 za kg więc bardzo spoko, dzięki za podpowiedź śrubę natomiast wezmę zobaczymy co powiedzą.
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Jak zalejesz śrubę ocynkiem to zmieni wymiary i nie wkręcisz w nakrętkę.
Ok, śruby zostaną w domu a czy wkręcaliście śrubę techniczną w podporę tak aby nie zalać (nazwijmy tak) nakrętki w podporze tej obrotowej?
Tylko weź pod uwagę fakt że cynk galwaniczny nie jest kładziony w tak grubej warstwie jak ogniowy, a co za tym idzie jest raczej warstwą dekoracyjną, a nie zabezpieczającą. Zrób cynk-nikiel. Nie świeci się tak jak cynk, ale zabezpieczy na lata.
Naal-u a zabezpieczyłeś nakrętki w podporze?
Wszystkie nowe wjechały. Co do samego pręta z gwintem trapezowym to tylko wyczyszczony.
Nawiązując do wpisów odnośnie pękania wypełnień po pajączkach; czy "żelkot" to, to samo co "topkot" i czym ewentualnie się różnią. Na pewno kosztują więcej niż tradycyjna szpachla ale może lepiej taką uzupełnić ubytki w spodzie przyczepy niż później martwić się pęknięciami i ubytkami pod budą? Co prawda pod spodem nie widać ale... humor też potrafi zepsuć.
Rama wróciła z cynkowni koszt 520zł jako pretendent do nagrody za najdłuższy remont , prace idą zgodnie z harmonogramem [emoji38] podpory też ocynkowane ale galwanicznie koszt 50 zł jeśli chodzi o jakość powłoki ocynk tradycyjny jest o niebo lepszy 

Po konsultacjach wszystkie pęknięcia ubytki zalaminowałem łatami maty z żywicą następnie maluję natryskowym barankiem BOLL .
Póki skorupa jest na boku dogłębnie przejrzałem dach niestety na prawie całej długości dachu pajączków nie ma za dużo ale tak jak na zdjęciu 3 występują drobne pęknięcia żelkotu ( tak się chyba nazywa warstwa zewnętrzna skorupy) i co z tym zrobić? Średnio mi się uśmiecha rozwiercanie już bardziej szpachlowanie zwykłą szpachlówka wykończeniową , czy szpachlówka żelkotowa? A może podkład i malowanie bez zwracania na takie pęknięcia uwagi ?
Póki skorupa jest na boku dogłębnie przejrzałem dach niestety na prawie całej długości dachu pajączków nie ma za dużo ale tak jak na zdjęciu 3 występują drobne pęknięcia żelkotu ( tak się chyba nazywa warstwa zewnętrzna skorupy) i co z tym zrobić? Średnio mi się uśmiecha rozwiercanie już bardziej szpachlowanie zwykłą szpachlówka wykończeniową , czy szpachlówka żelkotowa? A może podkład i malowanie bez zwracania na takie pęknięcia uwagi ?
- Miron EZD
- Fanklubowicz
Nie wiem ile masz chęci żeby to zrobić porządnie.
Na ten przykład mój kuferek, który miał pewnie tyle samo pajaczków.
Frezowalem takim pneumatycznym dremelkiem.
Trochę tego było i wyglądało to jakby przyczepę zaatakował cornicus laminatus
Następnie wszystkie te miejsca wypełniłem żelkotem.
Na ten przykład mój kuferek, który miał pewnie tyle samo pajaczków.
Frezowalem takim pneumatycznym dremelkiem.
Trochę tego było i wyglądało to jakby przyczepę zaatakował cornicus laminatus

Następnie wszystkie te miejsca wypełniłem żelkotem.
-
- Miron EZD
- Fanklubowicz
wlascicielwieloryba pisze:ja używam tego
https://www.sea-line.eu/gelcoat-filler-fast-dry/
Dokładnie używam tego samego.