Samoogon pisze:Łączny koszt 1545 zł, tyle "kosztowało" mnie do tej pory ogrzewanie domu.
04.11.2021-28.01.2022 czyli porównywalny okres, faktura za gaz 1357,24. Koszt gazu za 2021 rok ogółem około 3200 zł.
Samoogon pisze:Dom 100m2, z 67roku, mocno średnio ocieplony, okna dwuszybowe z 93roku.
Powierzchnia zbliżona ale mój jest sporo starszy. Dokładnej daty produkcji nie znam ale w czasie remontu znalazłem w suficie list z 42. Ocieplony podobnie, ze sporymi błędami i mostkami cieplnymi. Okna gdzieś z początku lat 2000.
Samoogon pisze:Temperatura w domu 20 stC.
Dzień 20, noc 19.
Samoogon pisze:100 procent grzejniki, na wszystkich zamontowane klimakonwektory dla biedoty(wersja diy), muszę przyznać, że naprawde dają radę i kilku kolegów już sobie takie zrobiło nie tylko do PC.
Grzejniki bez wspomagania ale skoro mówicie że to robi robotę to trzeba pomyśleć.
Kocioł gazowy dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania z roku 2000.
Pomijając obecną sytuację, bo nikt nie jest w stanie przewidzieć co się wydarzy i jak ukształtują się ceny prądu i gazu uważam, że inwestycja 50-60 tys. złotych w kredycie średnio mi się opłaca. Zakładając, że ten rok będzie mnie kosztował 5-6 tyś, bo będzie, to 10 letni okres zwrotu inwestycji mnie nie przekonuje. Tym bardziej że nie są w to wliczone koszty kredytu, serwisu i napraw, które przy tak skomplikowanych urządzeniach będą na pewno wyższe niż w przypadku prostego kotła gazowego, który tak naprawdę poza czyszczeniem nie wymaga żadnej konserwacji.
Biorąc jednak pod uwagę obecną niepewną sytuację zastanawiam się nad modernizacją mojej ozdobnej kozy na bardziej praktyczną z możliwością wspomagania lub nawet zastąpienia pieca gazowego. Niestety nie posiadam w swoim domu pomieszczenia na kotłownię więc dywersyfikację cen gazu mogę zrobić tylko poprzez kozę z płaszczem wodnym, bo średniowieczne kominy nie spełniają dzisiejszych norm i nikt na legalu mi tam nie podłączy normalnego kominka z płaszczem wodnym (pomijam fakt, że kilkadziesiąt lat ktoś tam palił w piecu kaflowym, a później w kopciuchu do centralnego).