Hydepark
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Re: Hydepark
W związku z zapytaniami odświeżamy temat 1% wsparcia dla klubowych dzieciaków.
Mamy czworo zgłoszonych beneficjentów:
Amelię: viewtopic.php?f=13&t=9818
Marcina: viewtopic.php?f=13&t=10129
Martynę: viewtopic.php?f=13&t=9397
I Hankę: viewtopic.php?f=13&t=5292&start=135
Proszę rodziców o sprawdzenie czy nic się nie zmieniło i ewentualną aktualizację danych.
Mamy czworo zgłoszonych beneficjentów:
Amelię: viewtopic.php?f=13&t=9818
Marcina: viewtopic.php?f=13&t=10129
Martynę: viewtopic.php?f=13&t=9397
I Hankę: viewtopic.php?f=13&t=5292&start=135
Proszę rodziców o sprawdzenie czy nic się nie zmieniło i ewentualną aktualizację danych.
- Miron EZD
- Fanklubowicz
Może bardziej ten post powinienem umieścić w wątku: Co dziś zrobiłem/usprawniłem w swojej "Niewiadce"
ale ponieważ jeszcze tego nie zrobiłem, lepiej kiedy będzie w Hydeparku do momentu kiedy uzyskam
kilka odpowiedzi na nurtujący mnie temat.
A więc do rzeczy, kolega zaoferował w bardzo korzystnej cenie:1,25 PLN/kg brutto, kuchenkę wraz z piekarnikiem
którą planuje zainstalować w swojej przyczepie
Zasilanie gazowe chciałbym zrealizować poprzez podłączenie do miejskiej sieci gazowej poprzez przyłącze pokazane poniżej na zdjęciu.
Teraz pytanie do znających się na tematyce gazowej.
Jak wiadomo, nie wszystkie kempingi są usytuowane w okolicach gdzie mamy miejską sieć gazową, wobec tego czy takie przyłącze
będzie można podłączyć do zbiornika z biogazem, czy trzeba stosować przejściówki?
Pozostała jeszcze elektryka, mam problem z określeniem mocy przyłączeniowej piekarnika, ponieważ są tam grzałki elektryczne.
Czy wystarczy wtyczka 4x16A+PE, czy lepiej dla spokojności zastosować 4x32A+PE.
Proszę kolegów o szybką odpowiedź, ponieważ promocyjna cena na kuchenkę jest tylko w dniu dzisiejszym.
ale ponieważ jeszcze tego nie zrobiłem, lepiej kiedy będzie w Hydeparku do momentu kiedy uzyskam
kilka odpowiedzi na nurtujący mnie temat.
A więc do rzeczy, kolega zaoferował w bardzo korzystnej cenie:1,25 PLN/kg brutto, kuchenkę wraz z piekarnikiem
którą planuje zainstalować w swojej przyczepie
Zasilanie gazowe chciałbym zrealizować poprzez podłączenie do miejskiej sieci gazowej poprzez przyłącze pokazane poniżej na zdjęciu.
Teraz pytanie do znających się na tematyce gazowej.
Jak wiadomo, nie wszystkie kempingi są usytuowane w okolicach gdzie mamy miejską sieć gazową, wobec tego czy takie przyłącze
będzie można podłączyć do zbiornika z biogazem, czy trzeba stosować przejściówki?
Pozostała jeszcze elektryka, mam problem z określeniem mocy przyłączeniowej piekarnika, ponieważ są tam grzałki elektryczne.
Czy wystarczy wtyczka 4x16A+PE, czy lepiej dla spokojności zastosować 4x32A+PE.
Proszę kolegów o szybką odpowiedź, ponieważ promocyjna cena na kuchenkę jest tylko w dniu dzisiejszym.
Mirek, ja na gazie znam się średnio ale słyszałem, że ktoś ostatnio na CamperMajstrach podłączał kuchenkę od reaktora biogazu jakim jest kaseta w kibelku. Tyle gazu idzie w atmosferę, a przy obecnym kryzysie energetycznym to ewidentne marnotrawstwo.
Jeśli zaś idzie o przyłącze elektryczne to polecam nowy wynalazek. Podobno działa wyśmienicie i kable się nie grzeją bo ich nie ma.

Jeśli zaś idzie o przyłącze elektryczne to polecam nowy wynalazek. Podobno działa wyśmienicie i kable się nie grzeją bo ich nie ma.

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- tomcat
- Moderator
Miruś; spiralka będzie jak najbardziej ok, ale do podpięcia pod zbiornik z biogazem musisz zastosować jeszcze specjalny blok reduktorowy jak na załączonym obrazku
Do zasilania piekarnika myślę, że spokojnie wystarczy 16ka ale niezbędnym elementem pośrednim będzie taki właśnie transformator dedykowany tej kuchence
Masz w garażu 250kę więc myślę, że powinieneś się na wyjazd z tym zapleczem zapakować

Do zasilania piekarnika myślę, że spokojnie wystarczy 16ka ale niezbędnym elementem pośrednim będzie taki właśnie transformator dedykowany tej kuchence
Masz w garażu 250kę więc myślę, że powinieneś się na wyjazd z tym zapleczem zapakować

Stoję przed zakupem lodówki i stąd moje pytanie.
Producent Yeticool modele : bx30, bx30gc, lx30 czym się różnią oprócz trochę innej budowy; sprężarką, bt, itp.?
Producent Yeticool modele : bx30, bx30gc, lx30 czym się różnią oprócz trochę innej budowy; sprężarką, bt, itp.?
N126n
Remont eNki
Remont eNki
- Miron EZD
- Fanklubowicz
tantalos pisze:Stoję przed zakupem lodówki i stąd moje pytanie.
Hej Tantalos.
Te typy są dziwne, i niestety nie wszystkie są dostępne.
Dzwoniłem do Yeticool i rozmawiałem z uprzejmą Panią z obsługi klienta.
Ja zdecydowałem się na model 40 litrowy z wbudowanym akumulatorem za 2200 PLN.
Ale znalazłem te same modele pod nazwą Alpicool i są tańsze.
-
- Fanklubowicz
Ja kupowałem w zeszłym roku lodówkę kompresorową.
Lodówka przenośna Vigo Cool V62W 62l 60W z baterią. Pasuje mi bdb do T4 jak wyciągnę jedno siedzenie. Bardzo sobie jak na razie chwalę.
Lodówka przenośna Vigo Cool V62W 62l 60W z baterią. Pasuje mi bdb do T4 jak wyciągnę jedno siedzenie. Bardzo sobie jak na razie chwalę.
---------------------------------------
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Ogar 205 1988r. (dwubiegowy)
SEZON 2024 20 noclegów 4 wyjazdy 5040km
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r

Dziękuję chłopaki za sugestie. Dzisiejszy zakup to Yeticool bx30 po okazyjnej cenie używana miesiąc.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
- SO...N126
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
easy_rider pisze:Ja kupowałem w zeszłym roku lodówkę kompresorową.
20210721_152315.jpg
20210721_152539.jpg
20210721_152450.jpg
Kupiłem ostatnio 52l od Yeticool z baterią i wygląda niemalże identycznie. Jak rozpoznawałem temat to wygląda na to że "chińczyk" produkuje a reszta brenduje i sprzedaje. Yeticool jest chyba najpopularniejsze bo i markety jak LM czy Decathlony ale też Euro. Ja wziąłem właśnie z Euro z outleta - przyszła nówka sztuka. Po sklepach 2500-3000pln w outlecie 2k. Polecił ją kolega z forum t4 - ma od 3 lat i chwali.
W jaki sposób ją umocowałeś w miejscu fotela w T4? Właśnie się nad tym głowię, bo tam idealnie niemalże pasuje

-
- Fanklubowicz
SO...N126 pisze:easy_rider pisze:Ja kupowałem w zeszłym roku lodówkę kompresorową.
20210721_152315.jpg
20210721_152539.jpg
20210721_152450.jpg
Kupiłem ostatnio 52l od Yeticool z baterią i wygląda niemalże identycznie. Jak rozpoznawałem temat to wygląda na to że "chińczyk" produkuje a reszta brenduje i sprzedaje. Yeticool jest chyba najpopularniejsze bo i markety jak LM czy Decathlony ale też Euro. Ja wziąłem właśnie z Euro z outleta - przyszła nówka sztuka. Po sklepach 2500-3000pln w outlecie 2k. Polecił ją kolega z forum t4 - ma od 3 lat i chwali.
W jaki sposób ją umocowałeś w miejscu fotela w T4? Właśnie się nad tym głowię, bo tam idealnie niemalże pasuje
Ano tak Panie
---------------------------------------
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r

Czy ktoś użytkuje UPSa? Potrzebuję takiego do pompki 40W i najlepiej zewnętrzny aku kwasiak. Gdzie takie coś szukać może inaczej się to nazywa?
N126n
Remont eNki
Remont eNki
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Ile czasu masz zamiar te pompkę pędzić, że aż zewnętrzny aku potrzebujesz?
- Miron EZD
- Fanklubowicz
tantalos pisze:Czy ktoś użytkuje UPSa? Potrzebuję takiego do pompki 40W i najlepiej zewnętrzny aku kwasiak. Gdzie takie coś szukać może inaczej się to nazywa?
Może zasilacz awaryjny do pieca c.o.
Wpisz na aledrogo, jest kilka modeli.
Potrzebuję tego do solarów w przypadku zaniku napięcia. Przez naście lat nie widziałem potrzeby ale ostatnio są wysokie temp. i brak obiegu czynnika może spowodować uszkodzenie solarów. Pompka jest zwykła do CO więc potrzeba jednak min. 70W. Na kilka godzin to jednak za mało 15Ah jakie oferują zestawy na alle. Dlatego wolę ups z zewnętrznym aku.
Coś takiego powinno dać radę
https://volton.pl/pl/p/Zasilacz-awaryjn ... ZESTAW/412
A może to? Nie znam firmy a kwasiak powinien dać radę:
https://volton.pl/pl/p/Zasilacz-awaryjn ... 0-500W/329
Coś takiego powinno dać radę

https://volton.pl/pl/p/Zasilacz-awaryjn ... ZESTAW/412
A może to? Nie znam firmy a kwasiak powinien dać radę:
https://volton.pl/pl/p/Zasilacz-awaryjn ... 0-500W/329
N126n
Remont eNki
Remont eNki
Jest tego trochę więc ciężko radzić co do firmy, powiem tak, jak kupiłem takie coś,było chyba 50 zł tańsze w grudniu. Na podtrzymanie obiegu w pompie ciepła podczas zaniku napięcia.
https://allegro.pl/oferta/zasilanie-ups ... 9708798103
Jak na razie bez zarzutu, kilka razy się uruchomiło, aku kwasiak głębokiego rozładowania.
Jeśli można się pomądrować to u mnie jest to tak zrobione, że za tą awaryjną cyrkulację robi pompa do cyrkulacji CWU, zużywa minimalnie ilości energii, u mnie od 3 do chyba 9 watow, w zależności od ustawionej mocy.
Może warto przerobić instalację? 7 to nie 70 jednak
https://allegro.pl/oferta/zasilanie-ups ... 9708798103
Jak na razie bez zarzutu, kilka razy się uruchomiło, aku kwasiak głębokiego rozładowania.
Jeśli można się pomądrować to u mnie jest to tak zrobione, że za tą awaryjną cyrkulację robi pompa do cyrkulacji CWU, zużywa minimalnie ilości energii, u mnie od 3 do chyba 9 watow, w zależności od ustawionej mocy.
Może warto przerobić instalację? 7 to nie 70 jednak