Remont naszymi Oczami
Re: Remont naszymi Oczami
Taka beczka to najtańsza opcja do wody pitnej. Nie zaryzykowałbym jakiegoś kanistra niewiadomego pochodzenia. Chociaż mam kanister po wodzie destylowanej, którego też używałem do wody, a teraz będzie robił za transportowy.
OCZY Team
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
kilometry/nocki w n126e
12311/93
- __ArroW__
- Fanklubowicz
oko pisze:Taka beczka to najtańsza opcja do wody pitnej. Nie zaryzykowałbym jakiegoś kanistra niewiadomego pochodzenia. Chociaż mam kanister po wodzie destylowanej, którego też używałem do wody, a teraz będzie robił za transportowy.
To raz, a dwa jest tak duży wybór, że ciężko wybrać ten konkretny. Ja chcę zrobić pod szafką, ale nie wiem czy tak jak u Ciebie wysoki, czy czasem leżący wrzucić o miejsce chodzi.
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
2019 - 1311 km - 8 nocy
__ArroW__ pisze:oko pisze:Taka beczka to najtańsza opcja do wody pitnej. Nie zaryzykowałbym jakiegoś kanistra niewiadomego pochodzenia. Chociaż mam kanister po wodzie destylowanej, którego też używałem do wody, a teraz będzie robił za transportowy.
to raz, a dwa jest tak duży wybór, że ciężko wybrać ten konkretny. Ja chcę zrobić pod szafką, ale nie wiem czy tak jak u Ciebie wysoki, czy czasem leżący wrzucić o miejsce chodzi
No miejsca jest mniej, to fakt. Jeszcze lodówka i dwie szafki praktycznie wyłączone.
OCZY Team
kilometry/nocki w n126e
12311/93
kilometry/nocki w n126e
12311/93
- __ArroW__
- Fanklubowicz
oko pisze:No miejsca jest mniej, to fakt. Jeszcze lodówka i dwie szafki praktycznie wyłączone.
Dlatego dumam ile litrów wybrać i jaki zbiornik, bo można jakieś w połowie półki chociaż zrobić jak będzie leżący
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
2019 - 1311 km - 8 nocy
2019 - 1311 km - 8 nocy
__ArroW__ pisze:oko pisze:No miejsca jest mniej, to fakt. Jeszcze lodówka i dwie szafki praktycznie wyłączone.
Dlatego dumam ile litrów wybrać i jaki zbiornik, bo można jakieś w połowie półki chociaż zrobić jak będzie leżący
20 l to chyba absolutne minimum, ale płaski zbiornik to albo z jakiegoś dedykowanego kanistra, albo zbiornik "karawaningowy".
OCZY Team
kilometry/nocki w n126e
12311/93
kilometry/nocki w n126e
12311/93
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
20L można elegancko wpakować do kufra na dyszlu. Oprócz tego wchodzą jeszcze 2 butle 3kg.
kooba pisze:20L można elegancko wpakować do kufra na dyszlu.
O ile jest miejsce.
OCZY Team
kilometry/nocki w n126e
12311/93
kilometry/nocki w n126e
12311/93
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Raczej nie mam fotki ze swojej zapiekanki, ale jeszcze chyba TomekMal ma taki układ. W kufrze jest z brzegu baniak 20L zamiast jednej butli. Pozostałe 2 butle stoją w oryginalnej ramce.
- tomcat
- Moderator
Ja też tak woziłem.
Baniak na środku, a po bokach butle trójki.
Baniak na środku, a po bokach butle trójki.
kooba pisze:Raczej nie mam fotki ze swojej zapiekanki, ale jeszcze chyba TomekMal ma taki układ. W kufrze jest z brzegu baniak 20L zamiast jednej butli. Pozostałe 2 butle stoją w oryginalnej ramce.
Potwierdzam, mam tak zrobione. Niestety, nie mam fotki, a przyczepa stoi na działce 48 km ode mnie. Zastosowałem baniak 20 l o przekroju kwadratowym. Na wysokość mieści się bez problemu. Baniak stoi z prawej strony bakisty. Oryginalny stojak na 3 butle wymontowałem, obciąłem mocowanie jednej butli i na nowo zamocowałem przesuwając go w lewo. I w ten sposób wszystko elegancko się mieści. Musiałem też nieco zmodyfikować baniak, ponieważ przez otwór w szyjce nie przechodziła pompka. Więc szyjkę obciąłem, a otwór powiększyłem tak, że wciska się w niego korek od fabrycznego pojemnika na wodę. Teraz pompka wchodzi swobodnie, a przez dwa otwory w korku przeprowadzony jest wężyk wodny i przewód elektryczny zasilający pompkę. Może w najbliższy weekend pojawię się na działce, wtedy zrobię dokumentację fotograficzną i ją tu zamieszczę.
Skoda Yeti 1.2 TSI/105 KM, N126E-1984 z późniejszymi zmianami
W hotelu jestem gościem, w mojej przyczepie jestem w domu
"Nowy" kufer jest teraz widoczny w lusterku wstecznym i w sumie to dobrze, bo jego pierwszy wyjazd mógł być ostatni. Całe szczęście w porę zauważyłem, że klapa kufra jakoś krzywo leży podczas jazdy. Okazało się, że wkręty które trzymają ten metalowy płaskownik, kompletnie nie trzymają się w otworach. Wyrobiły się na amen. Dobrze, że wożę ze sobą wkrętarkę, wiertła i różne śrubki. 10 minut roboty na MOPie i klapa trzyma się jak należy.
Kufer idzie jeszcze do poprawki, więc te odpryski znikną, ale mocowanie zostanie na takich śrubach, bo jest pewniejsze od wkrętów.
Butla 11kg wchodzi bezproblemowo.
Kufer idzie jeszcze do poprawki, więc te odpryski znikną, ale mocowanie zostanie na takich śrubach, bo jest pewniejsze od wkrętów.
Butla 11kg wchodzi bezproblemowo.
OCZY Team
kilometry/nocki w n126e
12311/93
kilometry/nocki w n126e
12311/93
Byłem na działce i zgodnie z obietnicą załączam zdjęcia mojego kufra. Jest to standardowy kufer z N126e. Nie wygląda może najpiękniej, ale ze względu na plany remontowe przyczepa nie przeszła procedur pozimowego czyszczenia.
Jak ruszam w drogę, to na wierzchu tego wszystkiego mieści się jeszcze koło manewrowe, gdyż bardzo nie lubię jechać z kołem przy dyszlu.
Tak wygląda cały kufer. Niestety, chwilowo nie ma w nim drugiej butli. Jak widać, mieści się w nim jeszcze szpula z 20 m przewodu zasilającego 230 V, podkładki pod podpory, korba do podpór i butla 0.5 kg do lampy gazowej. Do płaskownika mocującego zawiasy pokrywy została przykręcona listwa zaworów gazowych do szybkozłączki do zewnętrznej lodówki lub gazowego grila, kuchenki i ogrzewania. Również, podobnie jak Kolega, miałem problem z wkrętami mocującymi płaskownik do dolnej części kufra. Zamiast nich zastosowałem zamkowe śruby M6. Duży łeb z powodzeniem zasłonił ubytki powstałe przy wierceniu otworów. Tutaj widać, jak został przerobiony uchwyt do butli. Przykręcona jest do niego obejma z płaskownika aluminiowego trzymająca baniak z wodą. W praktyce okazała się ona zbędna i dlatego jeden jej koniec nie jest przykręcony. Zbiornik stoi stabilnie i nie ma zamiaru się przemieszczać, zwłaszcza, że jest zaklinowany szpulą z kablem. Ten żółty pokrowiec z prawej, to narzędzie uniwersalne- składana saperka, siekierka i piła do drewna. Jest to sprzęt zabytkowy, bo zakupiony w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, ale nadal nadaje się w pełni do użytku. A tak, z kolei, wygląda powiększony otwór w baniaku. Baniak, jak pisałem w poprzednim poście ma pojemność 20 l.Jak ruszam w drogę, to na wierzchu tego wszystkiego mieści się jeszcze koło manewrowe, gdyż bardzo nie lubię jechać z kołem przy dyszlu.
Skoda Yeti 1.2 TSI/105 KM, N126E-1984 z późniejszymi zmianami
Dzisiaj w końcu odebrałem nową lodówkę z firmy ABeM z Prudnika. Ze względu na problemy z dostawą, podjechaliśmy osobiście do producenta i oto jest:
90l pojemności, wersja z trzema szufladami. Lodówka jest kompresorowa na 12V, dobowe zapotrzebowanie na energię to ok 3-5Ah. Temperatura minimalna -15*C
Teraz czeka nas przeróbka mebli, bo lodówka jest wyższa.
90l pojemności, wersja z trzema szufladami. Lodówka jest kompresorowa na 12V, dobowe zapotrzebowanie na energię to ok 3-5Ah. Temperatura minimalna -15*C
Teraz czeka nas przeróbka mebli, bo lodówka jest wyższa.
OCZY Team
kilometry/nocki w n126e
12311/93
kilometry/nocki w n126e
12311/93
- Pavulon
- Fanklubowicz
O kurczę, super. Czytałem kilka razy o niej, zapodaj wymiary?
Pavulon pisze:O kurczę super , czytałem kilka razy o niej , zapodaj wymiary ?
Wymiary: szerokość 48 cm głębokość 50 cm i wysokość 82 cm.
OCZY Team
kilometry/nocki w n126e
12311/93
kilometry/nocki w n126e
12311/93