a co to? elektryka
a co to? elektryka
może ktoś mi powiedzieć co to jest za urządzenie w 126e połączone ze światłami wewnętrznymi ( lampkami na półkach) które jest okrągłe i ma wmontowany profilowany drucik którym można poruszać powiedzmy góra dół ja mam to coś w schowku gdzie ogólnie elektryka jest, mam wrażenie że przełączniki ale nie działają na prądzie z samochodu i jeszcze chyba transformator leży luzem taki mały czarny
Re: a co to? elektryka
Wrzuć fotkę tego ustrojstwa, być może poprzedni właściciel zamontował jakiś transformator lub coś podobnego. Bez wizualizacji niewiele można powiedzieć.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 9 mar 2013, 20:59 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
zundapp600 pisze:To są gniazda do zasilania odbiorników na 12V .![]()
Spełniaja takie samo zadanie jak gniazdo zapalniczki , tylko to takie archaiczne rozwiązanie sprzed lat
Henio ma racje w 100% to już zabytek stosowanie takich gniazd...ale jedno warto zostawić pod łóżkiem , co by na podpięcie lodówki było ...12V
życie jak droga, kiedyś się kończy...
dzieki ale wydaje mi się że połączone sa ze oświetleniem w półkach nie wiem czemu
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 9 mar 2013, 20:59 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafał
- Fanklubowicz
Transformator,przetwornica , prostownik to całkowicie różne urządzenia .Nie zapominajcie o tym żeby czegoś w przyczepie nie popalić .Mówię tu o np elektronice radiu czy telewizorku zasilanych 12 Voltami .Taki wykładzik transformator to urządzenie przetwarzające napięcie z dużego na małe lub na odwrót ale daje TYLKO prąd zmienny ,przetwornica może być obniżająca napięcie wtedy nazywa się ją zasilaczem impulsowym (błędne oznaczanie przez producentów jako transformator elektroniczny) występującym np w każdym współczesnym telewizorze albo oświetleniu halogenowym ale przetwornica daje prąd stały ,może dawać zmienny ale wtedy się je wykonuje jako podwyższające np upsy ze stałego na zmienny ,ale zawiera wtedy tradycyjny transformator.Zaś prostownikiem potocznie nazywa się urządzenie do ładowania akumulatorów , fachowo to dioda lub mostek prostowniczy podpięty za trafem przerabiają prąd zmienny na stały tętniący-w przypadku diody lub stały o niskiej zawartości tętnień-w przypadku mostka i taki prąd po filtracji i stabilizacji nadaje się do zasilania urządzeń na prąd stały np radio samochodowe , telewizorki samochodowe czy cb radia .Jeżeli chodzi o oświetlenie to nie ma różnicy czy prąd stały czy zmienny ale w przypadku żarówek .W przypadku świetlówek rurowych czy energooszczędnych tylko zmienny .Tzw żarówki diodowe to trzeba patrzyć na instrukcje bo diody powinno się włączać tylko pod prąd stały .Pod zmiennym raczej długo nie poświecą chyba że będą mieć wbudowaną diodę jako prostownik (wtedy odczujemy migotanie)lub mostek.Co do lodówki to grzałce nie robi różnicy czy stały czy zmienny .Sory ze taki wykład ale może jakoś Wam przybliżyłem różnice ,żeby nikt sobie nic w przyczepie nie popalił...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .
- ddkrzysztof
- Fanklubowicz
rafał, i wszystko jasne
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...
Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)
Fachowa odp ... jak dla mnie super... dobrze mieć taką osobę w gronie.
Pozdrawiam Rafał

Pozdrawiam Rafał
życie jak droga, kiedyś się kończy...
Pomka wody na 99% powinna być zasilana prądem stałym - miałem zwykły radziecki transformator i pomka nie chodziła - na 12v od aku i zasilaczu atx śmiga..
- ddkrzysztof
- Fanklubowicz
BIGL pisze:Pomka wody na 99% powinna być zasilana prądem stałym - miałem zwykły radziecki transformator i pomka nie chodziła - na 12v od aku i zasilaczu atx śmiga..
zgadza się wystarczy dać układ prostowniczy i pompka chodzi na prądzie zmiennym nie działa
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
- rafał
- Fanklubowicz
Kto pyta nie błądzi zawsze staram się tego typu rzeczy czasem wyjaśnić . Z zawodu jestem elektronikiem i elektrykiem z papierami także żadnych instalacji się nie boję... Czasem coś mnie przewyższa , wtedy kontaktuję się z innymi i... po krzyku.A co do pompki to na prądzie zmiennym nie ruszy bo musi mieć uzwojenie rozruchowe przesunięte o kąt 90 stopni i kondensator ,przyuważcie jak jest w np pralce czy innym małym silniku na 230V. A i co sobie przypomniałem taka porada jak ktoś chce mieć upsa jako zasilacz awaryjny do pompki przy centralnym -- taki ups musi mieć na wyjściu przebieg SINUSOIDALNY a nie trapez czy inny bo spalimy silnik w pompce .Przy trapezie i innym przebiegu wzrasta moc bierna i pozorna (jest to przepływ energii przesunięty w fazie , oraz zmieniają się też inne parametry takiego uzwojenia) powodując grzanie się uzwojenia w tymże silniczku i w końcu awarię...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .