rejestracja przyczepy

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
olo

rejestracja przyczepy

Postautor: olo » wtorek, 17 lis 2009, 20:56

jade jutro zarejestrować 126 e i pytanie mam czy musze mieć w dowodzie wypisane rubryki:
dop.masa całkowita
dop.masa całk ciągn. przyczepy
dop.nacisk osi
???????

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Re: rejestracja przyczepy

Postautor: jedrek101 » wtorek, 17 lis 2009, 21:15

abyś miał masę własną i ładowność,to reszta pikuś...
oby nie wysyłali cię na przegląd bo to kosztuje :cry:
może pomoże jak wydrukujesz pierwszą stronę instrukcji a na odwrocie trzecią :wink:
http://www.fanklub-niewiadowek.com/link ... e_skan.pdf
mnie pomogło
daj znać jak wyszło :D

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 17 lis 2009, 23:59

oj chyba bez przeglądu nie da rady...

współczuję - będzie bolało !!!!

To odwieczny problem nowych kolegów , poczytaj :

viewtopic.php?f=29&t=820

olo

Postautor: olo » środa, 18 lis 2009, 20:23

witam
pojechałem dzisiaj zarejestrować przyczepke i pani w urzędzie powiedziała ze brakuje danych o których wspominałem wcześniej, dostałem skierowanie na badania diagnostyczne i tyle. myślałem że ją przeciągne po wydawce,na stacji pan kazał mi wjechać i... wjechałem,sprawdził światła trochę marudził bo mam lekki bałagan ze światłem STOPU i brak odblasków po bokach, a powiedział że nie trzeba mieć pozycji z przodu wystarczy jak są białe odblaski,przy okazji wszedłem pod spód i wiem co jest grane,wpisał mi wszystko co potrzebne i 6 dych poszło a jeszcze dał mi swój adres i powiedział że da mi koła od malucha bezdętkowe za flachę no to na zapas będe miał
pozdrawiam

olo

Postautor: olo » środa, 18 lis 2009, 20:32

dopisze coś
jeśli chodzi o skarbówke to nie trzeba a ja też byłem na wadze i co z tego że waga swoje a i tak wpisali mi z tabliczki z dyszla

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » czwartek, 19 lis 2009, 07:33

Orginału nigdy nikt Ci nie zmieni...to co jest na znamionowej jest świete...choć sa geniusze co to zmieniją twierdząc,ze poprzedni tabliczka się oderwałai na przegladzie prosza o jej nowe nabicie i wtedy kombinuje sie z waga...ale czy to ma sens... oj ...
życie jak droga, kiedyś się kończy...

olo

Postautor: olo » czwartek, 19 lis 2009, 09:08

witam
już po rejestracji choć nie obyło się bez problemów ponieważ pan na stacji diagnostycznej wpisał przyczepka specjalna zamiast lekka i przegląd bezterminowy i pani powiedziała że specjalna nie ma przeglądu bezterminowego ale doślą ze stacji poprawione papiery
mówie wam masakra , teraz tylko zostało majsterkowanie i w droge pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota, 21 lis 2009, 09:32 przez bartosz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: połączyłem wątki w jeden, nie ma potrzeby tworzenia wielu wątków w obrębie jednego tematu/problemu

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 19 lis 2009, 09:20

serek pisze:Orginału nigdy nikt Ci nie zmieni...to co jest na znamionowej jest świete...choć sa geniusze co to zmieniją twierdząc,ze poprzedni tabliczka się oderwałai na przegladzie prosza o jej nowe nabicie i wtedy kombinuje sie z waga...ale czy to ma sens... oj ...

jak brakuje 50kg w DMC holownika, to co zrobić :wink:
u mnie dane z tabliczki też się nie zgadzają z DR, pomylona MW z DMC i wyszedł niezły bajzel
o ile pamiętam DMC mam 450kg, kobitka w WK odjęła ładowność i chyba MW mam wpisaną jako 300kg ?

więc w sumie pasowało by "zgubić" tabliczkę ;) :lol: - nr i tak jest na ramie
niemniej jak ktoś się dopatrzy, to DR poleci i będzie bolało - przegląd+dowód
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » czwartek, 19 lis 2009, 09:28

Konradzie nie moge sie z Toba zgodzić... np. mi brakuje 40 kg. do mdc ogona z espero i nie miałem zamiaru "gubic tabliczki" bo to uważam za błąd... znam sprzedawce który mi to proponował i uznałem ,ze nie bede u niego szukał ogona skoro klientowi takie rzeczy proponuję, to wszystkie jego przyczepy mogę byc oszukane...

Ja jestem przeciw takim procederom...

Słuchaj mi się przytrafiło , że złapali mnie na wybrzezu jak jechałem z enka która waga jej wynosiła wtedy 1180 kg. i to była moja głupota ...juz teraz to wiem... a stróże prawa transportowego byli na tyle wyrozumiali że kazali mi tylko przerzucić co się da do auta i tak jechać dalej co by dojechać do celu ...fakt jest ze duża ilość "rzeczy " spozylismy na wypoczynku i wracając byłem juz duzo lżejszy...heehehe

jakie dmc ma C-Max.???? przyczepy.

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » czwartek, 19 lis 2009, 09:31

olo pisze:witam
pan na stacji diagnostycznej wpisał przyczepka specjalna zamiast lekka i przegląd bezterminowy i pani powiedziała że specjalna nie ma przeglądu bezterminowego

tak to prawda , ale swoja drogą "fachowiec " z tego diagnosty musi być...

Gratuluje przebrnięcia przez biurokrację...

Przy rejestracji angielki w Polsce po raz pierwszy to jest jazda...u diagnosty.

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 19 lis 2009, 09:40

serek pisze:Konradzie nie moge sie z Toba zgodzić... np. mi brakuje 40 kg. do mdc ogona z espero i nie miałem zamiaru "gubic tabliczki" bo to uważam za błąd... znam sprzedawce który mi to proponował i uznałem ,ze nie bede u niego szukał ogona skoro klientowi takie rzeczy proponuję, to wszystkie jego przyczepy mogę byc oszukane...

ale ja nikogo nie namawiam do takich "zabaw", tylko jak czytałeś jaką drogę tzreba przejść przy zmianie DMC ogona to :roll:
Ty i tak autko masz do zmiany, a co jakbyś nie planował zmienić ?

Słuchaj mi się przytrafiło , że złapali mnie na wybrzezu jak jechałem z enka która waga jej wynosiła wtedy 1180 kg. i to była moja głupota ...juz teraz to wiem... a stróże prawa transportowego byli na tyle wyrozumiali że kazali mi tylko przerzucić co się da do auta i tak jechać dalej co by dojechać do celu ...fakt jest ze duża ilość "rzeczy " spozylismy na wypoczynku i wracając byłem juz duzo lżejszy...heehehe

ważyli Cię ?
z drugiej strony patrząc na nasze remonty, to może być kiepsko z utrzymaniem DMC ;)

ooo tu jest spory zapas, bez hamulca 690kg, z hamulcem 1200kg
w oplu miałem mało 450 albo 500kg bez hamulca i 800kg z hamulcem
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » czwartek, 19 lis 2009, 10:04

Zmiane DMC może przeprowadzic tylko producent danej przyczepy po przez wydanie oświadczenia na podstawie którego diagnosta musi zamontowac i wydać pismo do WK że przyczepa została "odchudzona" .

Tak byłem ważony... :oops:

Ostatnio z uwagi na to iz mam wage przy magazynie ( w pracy) dla tirów zwazyłem swoją Abi i jest dokładnie co do 1kg. dokładnie jak na tabliczce...

przy okazji wazyłem ping-pong-a mojego teścia i nie zdziwiło mnie to ze jest cięższa ...waga jej to 740 kg. fakt ,że nie co rzeczy miała w sobie...

No to nie co masz , ale nie za duzo tego zapasu ...

Pamietaj że duże 6 metr. przyczepy ważą często ponad 1200 kg. wiec i na to bedziesz musiał uważac.

ps. mam kolege , którego Abi 6 m. wazy 1000kg. i tak ma w papierach org. wiec sa i takie rodzynki...ale wnętrze ma tez nie co i delikatniejsze niz moja.

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » czwartek, 19 lis 2009, 15:58

U mnie było tak : w starym dowodzie pisało przyczepa specjalna , w umowie kupna sprzedaży kemping .W starostwie urzędas (bardzo młody) pyta mnie to co ma wpisać a ja mu przyczepa lekka kempingowa i gość jak w transie wpisał mi to w dowód tymczasowy jak przyszedł właściwy było to samo i tak zostało...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: b.b tulipan » czwartek, 19 lis 2009, 18:04

rafał pisze:U mnie było tak : w starym dowodzie pisało przyczepa specjalna , w umowie kupna sprzedaży kemping .W starostwie urzędas (bardzo młody) pyta mnie to co ma wpisać a ja mu przyczepa lekka kempingowa i gość jak w transie wpisał mi to w dowód tymczasowy jak przyszedł właściwy było to samo i tak zostało...

I tu widzicie jakie są jaja w tych przepisach, tylko że my musimy to wszystko sami wiedzieć i po kontroli wszystko odwracać.
ps. Rafał dobrze że nie wpisał tobie nr. silnika do Twojej przyczepy. :lol: :lol:
Co inny Wydział Kom. to inne podejście do sprawy, a przepis chyba stanowi jedno? albo w lewo albo w prawo.Ci ludzie też są zakręceni i powinni pojechać z nami na zlot Zrytych Beretów. :lol: :lol:

Pamiętam taką sprawę, rejestrując na zakład pracy przyczepkę towarową N250, pani mnie pyta o masę dopuszczalną. Nie wiedziałem co robić i powiedziałem że chyba 350kg. i taką mi wpisała. Przyczepy szt. dwie jeżdżą do dzisiaj [30 lat]w tym zakładzie i nikt tego nie kwestionuje.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » czwartek, 19 lis 2009, 20:51

konrad pisze:

ooo tu jest spory zapas, bez hamulca 690kg, z hamulcem 1200kg
w oplu miałem mało 450 albo 500kg bez hamulca i 800kg z hamulcem

a propos zapasu, mój szwed to może ciągnąć trzy niewiadówki z hamulcem najazdowym oczywiście :lol: (1600 kg) :oops: tylko jeszcze haka brak :oops:

Wróć do „Pozostałe”