Zawsze można "wydrukować" owiewkę i sprawę to moim zdaniem definitywnie rozwiąże.
kubuś pisze:Też miałem taką chęć i ochotę ale zostałem "naprowadzony na waścią wiarę". Na tej samej instalacji nie powinno się montować dwóch różnych paneli.
Ps. Elastyk raczej jest o wiele lżejszy.
kooba pisze:Tiaaa... ciekawe co piszesz. To powiedz mi dlaczego na wyłączniku jest podane np. 6A/125V i 3A/250V.
No dobra, sam powiem![]()
Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz, w którym kościeleA teraz naprowadzę Cię na właściwą "wiarę"
Moc urządzenia zawsze podaje się w Watach i 100W to 100W, a w zależności od napięcia będzie to dla 12V 100/12=8,3A i dla 24V 100/24=4,2A
ruciak76 pisze:Jeśli chodzi o klejenie, to u mnie elastyk przyklejony jest do dachu na sikaflex 252 i powiem szczerze że klej nie jest tani, ale mega wytrzymały i elastyczny (nawet zima nie jest mu straszna - przyczepa stoi pod domem bez jakiegokolwiek przykrycia)
Gdybym w przyszłości miał kleić panel o większej powierzchni, śmiało przyklejał bym go do wystających wręgów dachu na sikaflex 252 (oczywiście podstawa to bardzo dobre odtłuszczenie powierzchni)
andslu58 pisze:Pytanie do znawców. Chcę kupić aku do zapiekanki taki: https://allegro.pl/oferta/akumulator-ca ... 9052094123 Myślicie, że będzie oki? Będzie współpracował z solarem na dachu o mocy 40W i od czasu do czasu zasilał chińskie webasto ale baaaardzo rzadko i na krótko - tylko kilkanaście minut żeby lekko ogrzać wnętrze bo mój komfort termiczny jest na poziomie około 18°C. Nigdy całą noc grzania. Jeżeli nie taki to ewentualnie jakieś wskazanie na inny (mile widziany link)
andslu58 pisze:Odpalałem już webasto kilkukrotnie z aku żelowego 33Ah bez problemu tylko będę używał i innych wynalazków sporadycznie więc chcę zwiększyć pojemność aku troszkę.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości