CornBlumenBlau pisze:Nad sensem montażu kominka to Ty się lepiej nie zastanawiaj. Pomyśl co byłoby ze spalinami w razie awarii wentylatorów, lub w przypadku ich przypadkowego wyłaczenia.
Maćku, chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło. Ja się nie zastanawiam nad
sensem montażu kominka w ogóle lecz nad tą dziurą przeciw cofce, czy jest rzeczywiście potrzebna. Z tego co piszesz to wynika jakbym miał zdjąć kominek i pozostawić wyciąg spalin jedynie wentylatorom

No coś Ty

Do tej pory było tak, że wenty wyciągały kiedy były włączone, po wyłączeniu wszystko szło normalnie kominkiem.
CornBlumenBlau pisze: faktycznie mocniejszy powiew wiatru może ją teraz gasić.
Właśnie chcę to sprawdzić bo nie jestem tak do końca pewien czy będzie gasła, czy to nie jest trochę nadgorliwie wymyślone. Dla mnie w ogóle od czasu gdy pierwszy raz miałem kominek w ręku zdziwieniem było, że wylot spalin ma jakąś dziurę i nie jest do końca szczelny. Toż to spaliny, przecież a tu ktoś wymyśla kominek z możliwością cofnięcia się ich do wnętrza. Przecież w sytuacji gdyby ciągle wiało wpompowując powietrze do kominka, spaliny będą uchodziły cały czas do szafki. Przy jednorazowym powiewie spoko, nic się nie stanie ale jeśli ustawimy budę niefortunnie i będzie ciągle wpychało spaliny do środka, to dzięki ale wolę aby lodówka zgasła a wtedy po prostu odwrócę przyczepę kominkiem do zawietrznej.
CornBlumenBlau pisze:A nie myślałeś zamiast blokować kominek o odwróceniu jedego z wentylatorków, wtedy wymiana powietrza zbilansuje się za lodówką i nie powinno być efektu zaciągania powietrza z przyczepy?
No ale właśnie cały bajer polega na tym aby był wyciąg a nie mielenie powietrzem w miejscu. Górną kratką ma wywiewać gorące powietrze kumulujące się u góry szafki a jednocześnie dolną ma nawiewać chłodniejsze powietrze z dworu.
Niestety przy standardowym kominku dobry wyciąg = spaliny bye bye przez kratkę

Nie widzę innej opcji jak zrobienie kominka na szczelnie. Tylko nie wiadomo jak będzie z gaśnięciem, nikt tego chyba nie testował więc się okaże, będzie gasło to będzie trzeba wykombinować coś innego. Nie będzie to super, problem rozwiązany

Drednot pisze:Czuć wiosnę w tym wątku!
W wątku jak w wątku ale najważniejsze, że czuć też na dworze

Dzisiaj pogoda ekstra, lecę zaraz dłubać w przyczepie bo w czwartek wyjazd a roboty jeszcze trochę zostało.