W miarę cieżki holownik i 126e
Re: W miarę cieżki holownik i 126e
Ja to gdzieś czytałem, że do kilkudziesięciu kg puszczają - zależy ile to % masy zestawu. A jak jest przewalone np.100 i więcej kg to rozładunek i mandat. Ale gdzie i czy nadal tak jest to nie wiem/nie pamiętam.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
tantalos pisze:to rozładunek i mandat.
Tylko jak ja wyjmę na poboczu np. moduł łazienki...
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
- mannt
- Fanklubowicz

- Kontaktowanie:
Re: RE: Re: W miarę cieżki holownik i 126e
Przyznam się niechlubnie że te 10 lat temu to nie był jedyny raz kiedy mnie ważyli. Fakt że jeździłem wtedy sprinterem z przyczepą lekką i często było tak , że ważyli zestaw ale czasami ważyli auto osobno i przyczepę osobno i zawsze w Villach tam jest duży parking i waga. Najwięcej jak pamiętam nadwagi było 470 euro znaczy kg. Płatne na miejscu za pokwitowaniem ręcznie wypełnionym. Coś jak nasz mandat. Ale poza tym z jakiejś ekologicznej organizacji, listem poleconym przychodził do domu kolejny blankiet z połową tej kwoty do wpłacenia na jakiś austryjacki nr bankowy. Nigdy tego nie zapłaciłem i nie przychodziły kolejne upomnienia. Co do pytania co na drugiej wadze....? Przy ponownej kontroli w okolicach Wiednia pokazywało się zaplacony mandat i puszczali. Ale w razie drugiej kontroli w innym państwie trzeba zapłacić drugi raz.neeken pisze:reflexes pisze: O tym też trzeba rozmawiać i nie ma co udawać, że problemu nie ma.
Kurczę, miałem już nie pisać na ten temat ale............. pojawiła się furtkabo korci mnie pytanie do mannt.
mannt pisze:Ja byłem ważony nie daleko miejscowości Villach w austrii jakieś 10 lat temu. Przelicznik wtedy był 1:1 . Czyli 1 kg kosztował 1 euro. W moim przypadku było to dużo kg. Tak że za granicą lepiej być w wersji light.
I co, płaci się za nadbagaż i puszczają dalej? I co dalej przy ewentualnej następnej kontroli? Płacenie raz jeszcze?
mannt pisze: i zawsze w Villach tam jest duży parking i waga.
mannt pisze:Przy ponownej kontroli w okolicach Wiednia
Jedyny morał jaki wyciągnąłem jest taki, że Austrię to ja będę bokiem omijał
Niewiadów 126e 1986
Toyota Previa
Toyota Yaris
Cinquecento 0.9
Kawasaki ZX-12R
Wigry 3
Toyota Previa
Toyota Yaris
Cinquecento 0.9
Kawasaki ZX-12R
Wigry 3
- mannt
- Fanklubowicz

- Kontaktowanie:
Ja raczej jadąc na wakacje z prywatną przyczepą też będę omijał Austrię chyba, że jakimś cudem wagi będą się zgadzać.
Mi się wagi zgadzają, a i tak w zeszłym roku postanowiłem ominąć Austrię, bo po co mi jakieś dodatkowe atrakcje i przerwy w drodze. Poza tym jadąc do Cro przez Słowację i Węgry miałem wrażenie, że jest zdecydowanie mniejszy ruch niż na przykład rok wcześniej gdy jeździłem trochę po Czechach.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n