Zielony pisze:GrzegorzBruta pisze:Zielony pisze:Grzegorz, aż przyjemnie się całość czyta i ogląda.
Ktoś wie od czego zależało laminowanie podłogi do ścian? W których to robiono, a w których nie? Albo czy w najnowszych egzemplarzach z Niewiadowa podłogę się laminuje? Moje dwie zapiekanki nie miały laminowania i się zastanawiam czy warto.
Ja mogę stwierdzić, że na pewno usztywni to budkę, po drugie jak z okien ( w moim przypadku tak było ) przedostanie się woda, to nie spływa ona pod podłogę, tylko zatrzymuje się na tym zalaminowanym, oczywiście i tak poleci po podłodze ale śladowe ilości powstrzyma
Druga sprawa, to usztywni podłogę, gdyż listwy (legary) na których trzyma się podłoga nie są tak długie jak szerokość budki i powstrzyma to przed naturalnym wygięciem się podłogi w miejscach przy ścianach ( ja miałem wywinięty róg sklejki przy nadkolu i to dosyć poważnie )
Nie musisz tego robić, ja tak zrobiłem i myślę, że nie zrobiłem nic złego laminując podłogę, zresztą zrobiłem to w taki sposób jak fabryka z małymi poprawkami. Od przybytku głowa nie boli
Nie "chowałem" śrub z podkładkami w podłogę. Zostawiłem to w spokoju. Meble, które zrobię i tak zakryją te miejsca a to co pod meblami mnie nie obchodzi. Jedynie co zrobiłem ze śrubami to zamazałem je żywicą od środka budki. Poprzednie mimo ocynku były zardzewiałe pod wykładziną.
Nie wiem, czy nie zrobić osobnego posta na temat podłogi. Wszystkie gotowe wymiary, sposób docinania podłogi na tkzw klin, by nigdy się nie podnosiła w miejscu styku. Sposób doboru wkrętów w poprzednich postach omawiałem, czyli deska gr 20 mm a wkręt czy też gwóźdź ma być wbity na 15 mm
czyli 3/4 grubości deski ( wtedy najmocniej trzyma ) Wkręty, czy gwoździe mają tendencje do "wychodzenia " na zewnątrz. Dlatego trzeba go konkretnie "zanurzyć " w materiale. Nie bać się wjechać głębiej w drewno czy w płytę jeśli chodzi o podłogę ( lepeij teraz w płytę niż potem w wykładzinę )
Płyty na podłogę w miejscu styku powinny wyglądać tak ______________//__________________ a nie tak ____________I I____________
Przy połączeniu na ukos, jedna płyta dociska drugą w miejscu styku ! Przy połączeniu na kąt prosty jest mało fachowo i wtedy zrobi się nam niżej, wyżej:) z czasem będzie jedna wyżej a jedna niżej. Jednak co ja tam się będę produkował. Każdy jest dorosły i wie, co robi.
Nie doczytasz tu takich rzeczy w innych postach. Każdy tu robi dokładnie tak samo jak poprzednicy
Jak będziesz kładł nowe legary, to kup sobie deskę tarasową ( jest impregnowana ciśnieniowo) i z niej natnij tych legarów. Nie martw się, że deski będą za cienkie,posmaruj klejem, zbij gwoździami dwie i masz lepiej niż jedna gruba

Patrz tylko jak idą słoje jak będziesz je zbijał. Jedna słoje tak (((((( a druga tak ))))))
Moje legary miały gr 35 mm Nikt pewnie nie słyszał o takich wkrętach robiąc swoją podłogę w przyczepie.
Nie wiedział bo skupiał się jeden remontując na drugim remontującym i powielał nic nowego nie wnosząc.
https://www.spax.com/pl/majsterkowicze/ ... ocynkowanyTeraz o przykręcaniu listew aluminiowych do trzymania przedsionka. Tam gdzie przechodzi wkręt od zewnątrz, wewnątrz zalaminować należy żywicą pasek aluminium dł 50 mm i szer około 15 mm ( pod każdym wkrętem) Tak robią w kadłubach łodzi zanętowych i nigdy nie wjeżdżaj wkrętem bez nawiercenia wcześniej otworu wiertłem frezującym, nie uszkodzisz włókien w laminacie i nie porozrywasz w ten sposób laminatu, tworząc mikro pęknięcia. Nie używaj wkrętów z pełnym gwintem. Wkręty spax robią robotę. Świat nie stanął w miejscu, wszystko idzie do przodu i nie zatrzymuj się na rozwiązaniach z lat 70 tych ubiegłego stulecia. Mnie kiedyś zarzucono, że nie wymieniam śrub w tych listwach. Nie wymieniam i nie wymienię, bo mam dobre. Nie używam przedsionka, ja jednak się dziwię ludziom jak używają przedsionków, że tak właśnie nie robili. Jednak to nie moja sprawa. Gdybym miał robić tak jak robił to niewiadów, to szkoda mojej roboty.
Jak będziesz czytał moje posty, to zobaczysz efekt końcowy i nie będzie tak jak mają wszyscy. Mam nadzieję, że ktoś pójdzie kiedyś w moje ślady i zrobi to jeszcze lepiej

Tu ma każdy wyłożone gotowe jak na tacy. Kto czyta ten wyciągnie wnioski. Jednak czytać należy od A do Z
Nie ma co iść na skróty i błądzić. Obiecuję, że będzie 100 tyś odsłon. Jak będzie robił wdg opisów, to będzie miał niezłą bryczkę i całe palce
https://pl.aliexpress.com/item/Rv-wash- ... e72c&tpp=1