Sprawdzony sposób na ciepłą wodę...
Sprawdzony sposób na ciepłą wodę...
jak w temacie ...szukam pomocy w tej sprawie , oraz całej budowy od zbiornika po pompki, grzałki(termostat) itd ...
życie jak droga, kiedyś się kończy...
Re: Sprawdzony sposób na ciepłą wodę...
Ja na razie teoretycznie mogę poradzić: baniak 20l do niego pompka zanurzeniowa http://przyczepytam.com.pl/sklep/produc ... ucts_id/51 i grzałka akwariowa http://www.allegro.pl/item191224290_now ... elite.html powinna wystarczyć 100-150 W .Można jeszcze kopić taki specjalny korek za 5 zł który dajemy do baniaka ma on 2 wyjścia na wężyk i kable od pompki.Jeszcze tylko wyłącznik 12 V http://przyczepytam.com.pl/sklep/produc ... cts_id/107 lub od razu w kranie i oczywiście zasilanie 12V.
to jestem blisko tego wszystkiego , vbo i mam włącznik orginalny niewiadomski, i pompka, tylko grzałki mi brakuje
...czy ktos ma sprawdzony model grzałeczki????

Jeśli akwariową to pamiętaj aby była zanurzeniowa a co do firmy to i tak wszystko chiny
A co stanie się jak nie dopilnujemy a poziom ogrzewanej wody obniży się poniżej minimum zanurzeniowego grzałki? Nie wierzę aby moja żona sprawdziła poziom wody przed braniem prysznica. Jak znam Marka żonę to ona też nie sprawdzi. O dzieciach nie wspomnę.
Czy pompka którą prezentujesz kilka postów wyżej nadaje się do pompowania ciepłej wody? Jeżeli nie to potrzebne będą dwa zbiorniki: jeden szczelny, zawsze pełen do grzania wody i drugi z pompą do:
1. podawania zimnej do zbiornika zawsze pełnego i
2. jednoczesnego wypychania ciepłej do przyczepy
Czy pompka którą prezentujesz kilka postów wyżej nadaje się do pompowania ciepłej wody? Jeżeli nie to potrzebne będą dwa zbiorniki: jeden szczelny, zawsze pełen do grzania wody i drugi z pompą do:
1. podawania zimnej do zbiornika zawsze pełnego i
2. jednoczesnego wypychania ciepłej do przyczepy
lepciak
Trafne uwagi Zbyszku -dzięki
o to mój nowy zakup http://www.skalar.pl/grzalki.html , kórty juz do mnie została wsłana...i moge ja polecic z czystym sumieniem...miałem juz takie cudeńko , ale niestety przez moja nie uwage( kolega Lepciak o tym pisał kilka postów wyżej) spaliła sie z powodu niskiego stanu wody...
zbiornik został odkażony i jest gitarka...teraz tylko grzałeczka , mały pateńcik ( zbyt niski poziom wody grzałka stop), który opisze jak sie sprawdzi i bez obaw bede mógł korzystać z dobrodziejstwa jakim jest cieplutka woda...
zbiornik został odkażony i jest gitarka...teraz tylko grzałeczka , mały pateńcik ( zbyt niski poziom wody grzałka stop), który opisze jak sie sprawdzi i bez obaw bede mógł korzystać z dobrodziejstwa jakim jest cieplutka woda...
Sa te korki o ktorych ktos pisal. Montujesz taki korek, kabelek od pompki blokujesz nad nim np opaska tak zeby pompka nie opadla do dna. W ten sposob mozesz ustalic do jakiego poziomu pompka wyciagnie wode ze zbiornika zeby grzalka byla zalana i tyle w czym problem jakies przekazniki czujniki i inne pierdoly?
N-126N 88' + Citroen Berlingo 1.9d
Zamontowałem grzałkę akwariową 100 W sterowaną zegarem, leży płasko na dnie zbiornika. Pompka wisi około 2,5 cm nad dnem i tak jak pisał gogi odpada problem uszkodzenia grzałki.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Witam, chciałbym zapytać, czy ktoś wie, jakich grzałek użył autor projektu "Ciepła woda" z działu Zrób to sam?
Przymierzam się do zrobienia czegoś podobnego i zastanawiam się nad doborem grzałki, którą łatwo będzie zamontować w bocznej ściance baniaka/beczki.
(To co sam wymyśliłem, to grzałki do czajników elektrycznych, można kupić tanio na allegro i np połączyć 2szt szeregowo, wtedy będzie moc łączna niecały 1kW, więc "zmieści" się w standardowym dopuszczalnym obciążeniu. Problem tylko z tymi grzałkami taki, że trzeba je montować wkładając do wewnątrz zbiornika (ten kto wie jak taka grzałka wygląda, wie o co chodzi) a to się nie uda przy zastosowaniu baniaczka - za mała średnica wlewu. A z kolei beczki z przykręcanym dużym wieczkiem mają kształt walca i to też nie za dobrze, bo lepiej by było montować na płaskiej ściance. Autor wyżej wspomnianego artykułu zastosował właśnie beczkę z płaskimi ściankami, tylko zastanawiam się gdzie taką bym znalazł (chodzi o to gdzie da się to kupić?) i czy nie będzie ona za duża do małej przyczepki, na 2 osoby.)
Z góry dziękuję, ze wszelakie porady/sugestie. Pozdrawiam.
P.S. Dodam jeszcze tylko że w planach do tej instalacji jest termostat z podświetlanym wyświetlaczem LCD, pokazującym temperaturę i możliwość zadawania, taki fajny bajer będzie
no a może przy większej beczce - jakaś pompka do plenerowego prysznica 
Przymierzam się do zrobienia czegoś podobnego i zastanawiam się nad doborem grzałki, którą łatwo będzie zamontować w bocznej ściance baniaka/beczki.
(To co sam wymyśliłem, to grzałki do czajników elektrycznych, można kupić tanio na allegro i np połączyć 2szt szeregowo, wtedy będzie moc łączna niecały 1kW, więc "zmieści" się w standardowym dopuszczalnym obciążeniu. Problem tylko z tymi grzałkami taki, że trzeba je montować wkładając do wewnątrz zbiornika (ten kto wie jak taka grzałka wygląda, wie o co chodzi) a to się nie uda przy zastosowaniu baniaczka - za mała średnica wlewu. A z kolei beczki z przykręcanym dużym wieczkiem mają kształt walca i to też nie za dobrze, bo lepiej by było montować na płaskiej ściance. Autor wyżej wspomnianego artykułu zastosował właśnie beczkę z płaskimi ściankami, tylko zastanawiam się gdzie taką bym znalazł (chodzi o to gdzie da się to kupić?) i czy nie będzie ona za duża do małej przyczepki, na 2 osoby.)
P.S. Dodam jeszcze tylko że w planach do tej instalacji jest termostat z podświetlanym wyświetlaczem LCD, pokazującym temperaturę i możliwość zadawania, taki fajny bajer będzie

Bartek i Kasia
N-126 "e"
N-126 "e"
Kolega gogi123 podał najbardziej banalny i niezawodny sposób rozwiązania waszego problemu (może nie załatwiający sprawy do końca, ale prosty i skuteczny), jeżeli drogi lepciaku nie potrafisz pojąć że cała prawda i rozwiązanie leży pod twoimi nogami, koniecznie chcesz pojechać na tzw. lansie i robić to po profesorsku to tak trzymaj. Kiedyś jak ci jakiś czujnik czy pływak padnie, to i tak po cichutku przeczytasz radę gogiego123 i podwiesisz pompkę 

sisu pisze:Witam, chciałbym zapytać, czy ktoś wie, jakich grzałek użył autor projektu "Ciepła woda" z działu Zrób to sam?
P.S. Dodam jeszcze tylko że w planach do tej instalacji jest termostat z podświetlanym wyświetlaczem LCD, pokazującym temperaturę i możliwość zadawania, taki fajny bajer będzieno a może przy większej beczce - jakaś pompka do plenerowego prysznica
Jeżeli chodzi o różne beczki to zajedż kiedyś na dużą stacje paliw (z parkingiem dla TIR-ów), tam są sklepy które mają w ofercie wiele różnych pojemników na wodę- może se coś dobierzesz. Możesz też poszukać w sklepach z częściami do ciężarówek lub maszyn rolniczych lub też w marketach budowlanych.
Porada na forum z podwieszeniem pompki jest w 100% skuteczna i nie zawodna. Oczywiście lepiej jak rozrysuje tu schemat czujników wraz z systemem poziomowania. Przecież 99% użytkowników z forum bez problemu wykona sobie skomplikowany zestaw w technologi SMD i do tego zaprogramuje mikroprocesor.......
twoje rozwiązanie podwieszenia pompki jest najprostsze i przez co skuteczne ,ochroni grzałkę przed spaleniem
Mozna zastosowac zbiornik oblozony matami grzejnymi i nastepnie zaizolowac. Odpada problem dziurawienia zbiornika i uszczelniania. Sa tez specjalne grzalki do podgrzewania plynu w ciagnikach rolniczych na 12v dosc silnej mocy, tylko trzeba zastowoac czujnik temperatury z termostatem
Aktualnie tez mysle nad zrobieniem podgrzewanej wody. Moze zastosuje patent z podwieszana pompka w mysl zasady naprostrze rozwiazania sa najskuteczniejsze no i nie bedzie awari tylko relaks nad woda ;] Uwazam jednak ze do takiego zastosowania najlepszy bylby oryginalny zbiornik wodny a nie banka jak to jest w naszych budkach ;/ Rok temu myslalem nad zastosowanie przeplywowego ogrzewacza ale zrezygnowalem
Aktualnie tez mysle nad zrobieniem podgrzewanej wody. Moze zastosuje patent z podwieszana pompka w mysl zasady naprostrze rozwiazania sa najskuteczniejsze no i nie bedzie awari tylko relaks nad woda ;] Uwazam jednak ze do takiego zastosowania najlepszy bylby oryginalny zbiornik wodny a nie banka jak to jest w naszych budkach ;/ Rok temu myslalem nad zastosowanie przeplywowego ogrzewacza ale zrezygnowalem