Koło podporowe
-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Koło podporowe
Witam.
W mojej 126B nie ma koła podporowego/manewrowego. Mam pytanie jaki rodzaj powinienem sobie zamontować? Wiem, że są różne rodzaje. Jak możecie to podrzućcie zdjęcie jak wygląda mocowanie.
Dzieki.
W mojej 126B nie ma koła podporowego/manewrowego. Mam pytanie jaki rodzaj powinienem sobie zamontować? Wiem, że są różne rodzaje. Jak możecie to podrzućcie zdjęcie jak wygląda mocowanie.
Dzieki.
-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Re: Koło podporowe
W ramie mam tylko tą część uchwytu. Potrzebuję drugą cześć i oczwywiście koło.
Śruba i druga część do kupienia w Niewiadowie. Jakieś groszowe sprawy, sam kupowałem kilka miesięcy temu.
-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
OK, tak myślałem, że w Niewiadowie to dostanę ale nie wiem jak wygląda druga część i jakiej średnicy ma być podpora. Wiec jak możesz zrób zdjęcia.
http://czesci.niewiadow.pl/katalog/cat/ ... enne/typ/8
Koło 50mm koszt około 50 zł. Warto dokupić uchwyt manewrowy do koła AL-KO za 2 dychy.
Koło 50mm koszt około 50 zł. Warto dokupić uchwyt manewrowy do koła AL-KO za 2 dychy.
- krzysztof_cw
- Moderator
- Kontaktowanie:
Re: RE: Re: Koło podporowe
I zacisk do tego za 13 zł chyba, że masz.sookinsyn pisze:http://czesci.niewiadow.pl/katalog/cat/czesci_zamienne/typ/8
Chrysler Grand Voyager 3.3 + Chrysler Town&Country 3.6 + Niewiadów N126e + Adria Adiva 502 UK 

No tak. Jeszcze śruba. Też lepiej w Niewiadowie, bo te AL-KO nie dość, że za długie to mięciutkie takie, że gwint wytrzymał mi 5 rozkładań koła.
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Zacznij od sprawdzenia zwykłą śrubą czy gwint w tej części przy ramie jest OK. Bo jak nie będzie OK to musisz kupić cały nowy np. taki http://allegro.pl/uchwyt-zaciskowy-obej ... 82830.html
Tylko najpierw sprawdź bo oryginał jest zdecydowanie lepszy.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread

kooba pisze:Zacznij od sprawdzenia zwykłą śrubą czy gwint w tej części przy ramie jest OK. Bo jak nie będzie OK to musisz kupić cały nowy np. taki http://allegro.pl/uchwyt-zaciskowy-obej ... 82830.html
Kuba, przecież to badziewie straszne. Mam to do oddania (dostałem razem z kołem) i nikt tego nie chce. Rafalski też ma dwie i chce się ich pozbyć. Jak ma tą spawaną część to niech idzie w oryginał. Najwyżej wspawa nową nakrętkę
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Przecie napisałem, że oryginał jest zdecydowanie lepszy. A poza tym ten uchwyt wcale nie jest badziewny tylko trzeba go porządnie zamontować. Trzeba dać sporą podkładkę (od wewnątrz) i to na całą wysokość dyszla z solidnej blachy. Problemem nie jest uchwyt tylko to, że gnie dyszel przy śrubach bo za cienka blacha, a dźwignia duża.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread

kooba pisze:Problemem nie jest uchwyt tylko to, że gnie dyszel przy śrubach bo za cienka blacha, a dźwignia duża.
Dokładnie
t9radek pisze:W ramie mam tylko tą część uchwytu. Potrzebuję drugą cześć i oczwywiście koło.
Oryginalne mocowanie jest najlepsze. Dokup tylko potrzebne elementy - blachę i śrubę dociskową. Jak chłopaki piszą, sprawdź gwint. Jeśli jest zajechany to wymień nakrętkę wybijając starą przecinakiem i młotem i wspawując nową. Polecam dać dłuższą, twardą nakrętkę, żeby śruba łapała więcej zwojów gwintu.
-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Nie tworzę nowego tematu bo i po co, ale moje spostrzeżenia są następujące. Ogólnie koło to nie duży wydatek, ale są różne jakościowo i cenowo. Dziś montowałem do Neptuna takie tanie z firmy UNITRAILER. Kółko piszczy po montażu więc poszedł smar na oś. Nie ma tam żadnych łożysk. Rozebrałem też sam teleskop aby sprawdzić śrubę która odpowiada za podnoszenie, oczywiście susza. W moim przypadku nie można wykręcić śruby tak żeby dół teleskopu z kółkiem się rozdzielił. trzeba było wybić kółek w rączce i wtedy całość sama opadła. Nasmarowałem gwint oraz górne łożysko które też była suche jak pieprz. Teraz wszystko działa elegancko. 15 min i spokój na kilka lat.
Zdanie zaczynamy wielką literą
reflexes
Zdanie zaczynamy wielką literą

Paweł i Kinga. N250
A mi się marzy z napędem, kiedyś widziałem w jakimś starym wynalazku napęd na korbelkę w innym elektryczny ale ceny były porażające jak na wiek tego wynalazku.