Wyszperane na Allegro...
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Re: wyszperane na allegro...
Zgodnie z przepisami masz 30 dni na przerejestrowanie. Kary za to nie ma, ale konsekwencje już tak. Podczas kontroli policjant zabierze Ci dowód rejestracyjny i wystawi pokwitowanie uprawniające do jazdy przez np. dzień albo tydzień.
Co zrobisz jak to będzie na początku trzy tygodniowego urlopu?
- Zielony
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Kooba, jak najbardziej się z tym zgadzam. Ale nie w moim przypadku, kiedy w jednej przyczepie muszę wyprostować papiery i nie ma sensu płacić dwa razy za dowód rejestracyjny, a druga idzie na sprzedaż. Obie i tak stoją pod domem i nie jeżdżą 

Herne pisze:Facet też zmienia nick'a - teraz jest Paweł, poprzednio kawex. Mam go w obserwowanych, choć nie w ulubionych![]()
Drugą śliską osobą jest Dorota (może to rodzina) https://www.olx.pl/oferty/?search%5Buser_id%5D=60628707
Ma 126N na blachach z Wrocławia, lokalizacja Biała Podlaska. Chyba tę n-kę już też gdzieś widziałem.
To jest na foto przyczepa którą kupil jeden z naszych forumowych kolegów , to są fotki z ogłoszenia od osoby prywatnej od ktorej kupił jeden z handlarzy tą budę i od tego handlarza kupił ją kolega z forum. A z tego co na forum widać to kolega ostry remont budzie juz robi

-
- Fanklubowicz
I to gruba lewizna. Moja poprzednia przyczepa w tydzień po sprzedaży pojawiła się w ogłoszeniach i "rzekomy właściciel" bardzo się zarzekał, że on jest jej pierwszym i jedynym właścicielem. Żona w gorącej wodzie kąpana i pojechała gościowi od najgorszych. Ogłoszenie znikło, tel wyłączony. A planowałem spotkać się z panami w niebieskich mundurach i dowiedzić się czy mogą się umówić z rzekomym właścicielem, niestety małżonka popsuła mój plan.
Poziom alkoholu powyżej 0,5 promila zapewnia doraźną nieśmiertelność...
N126n `89 dizel edyszyn - już nic nie robię, a jednak...
N132T `84 gaz edyszyn
Opel Zafira B '08 - podrobiona pora sprzedać
Ford S-Max mk1 '14 - holownik
Ford Fiesta MK7 '09 -małe, srebrne toczydełko
Towarówka ze Świdnika
N132T `84 gaz edyszyn
Towarówka ze Świdnika
- stachu_gda
- Fanklubowicz
BoskiWalenty pisze:I to gruba lewizna. Moja poprzednia przyczepa w tydzień po sprzedaży pojawiła się w ogłoszeniach i "rzekomy właściciel" bardzo się zarzekał, że on jest jej pierwszym i jedynym właścicielem. Żona w gorącej wodzie kąpana i pojechała gościowi od najgorszych. Ogłoszenie znikło, tel wyłączony. A planowałem spotkać się z panami w niebieskich mundurach i dowiedzić się czy mogą się umówić z rzekomym właścicielem, niestety małżonka popsuła mój plan.
Nie wiem skąd jest faktycznie tak osoba która wystawia te przyczepy, mam podejrzenia kto to może być (jak myślicie, mylę się?), ale jeśli to zwyczajny oszust a nie ta osoba o której myślę, to należałoby w jakiś sposób proceder ukrócić. Niestety najsłuszniejsza metoda w postaci spotkać się i obić gnojowi ryja nie zadziała, bo zapewne (?) koleś liczy na zaliczkę.
-
- Fanklubowicz
Więc w ramach zaliczki, podjadę jutro do niebieskich i dowiem się jakie są realne szanse ukrócenia takiego procederu. A potem pomyślimy.
Poziom alkoholu powyżej 0,5 promila zapewnia doraźną nieśmiertelność...
N132T `84 gaz edyszyn
Towarówka ze Świdnika
N132T `84 gaz edyszyn
Towarówka ze Świdnika
stachu_gda pisze:BoskiWalenty pisze:I to gruba lewizna. Moja poprzednia przyczepa w tydzień po sprzedaży pojawiła się w ogłoszeniach i "rzekomy właściciel" bardzo się zarzekał, że on jest jej pierwszym i jedynym właścicielem. Żona w gorącej wodzie kąpana i pojechała gościowi od najgorszych. Ogłoszenie znikło, tel wyłączony. A planowałem spotkać się z panami w niebieskich mundurach i dowiedzić się czy mogą się umówić z rzekomym właścicielem, niestety małżonka popsuła mój plan.
Nie wiem skąd jest faktycznie tak osoba która wystawia te przyczepy, mam podejrzenia kto to może być (jak myślicie, mylę się?), ale jeśli to zwyczajny oszust a nie ta osoba o której myślę, to należałoby w jakiś sposób proceder ukrócić. Niestety najsłuszniejsza metoda w postaci spotkać się i obić gnojowi ryja nie zadziała, bo zapewne (?) koleś liczy na zaliczkę.
To niech da numer konta pod zaliczkę i już jakieś dane są.
A moze to jest celowe zaniżanie cen... ktoś wystawia lewe ogloszenia aby potencjalny sprzedajacy chcący zweryfikować ile warta jest jego przyczepa nie wystawiał za wielkiej ceny...
To jest pewnie jakaś odmiana tzw. nigeryjskiego przekrętu. http://www.komputerswiat.pl/artykuly/in ... a-olx.aspx
Mechanizm jest trochę inny ale ostatecznie pewnie ma doprowadzić do wpłaty zaliczki i wykolegowaniu potencjalnego klienta.
Sam osobiście miałem ostatnio 2 razy do czynienia z sytuacją opisaną w artykule. Wystawione miałem stare meble na olx. Gość pisał, że mu świetnie będą pasować do gabinetu gdzieś w Turcji i żebym mu je wysłał kurierem a on wpłaci kasę przez PayPala ale tam jest jakiś myk, że te pieniądze można wycofać i nie mamy kasy ani towaru.
Mechanizm jest trochę inny ale ostatecznie pewnie ma doprowadzić do wpłaty zaliczki i wykolegowaniu potencjalnego klienta.
Sam osobiście miałem ostatnio 2 razy do czynienia z sytuacją opisaną w artykule. Wystawione miałem stare meble na olx. Gość pisał, że mu świetnie będą pasować do gabinetu gdzieś w Turcji i żebym mu je wysłał kurierem a on wpłaci kasę przez PayPala ale tam jest jakiś myk, że te pieniądze można wycofać i nie mamy kasy ani towaru.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
kooba pisze:Zgodnie z przepisami masz 30 dni na przerejestrowanie. Kary za to nie ma, ale konsekwencje już tak. Podczas kontroli policjant zabierze Ci dowód rejestracyjny i wystawi pokwitowanie uprawniające do jazdy przez np. dzień albo tydzień.
Kuba,jesteś pewny? Że mogą zabrać dowód za brak przerejestrowania? Jeżdziłem autem prawie 3 lata na umowie.W końcu nadszedł ten dzień,kontrola,dyskusja-wniosek:NIE zabiorą dowodu za brak przerejestrowania,ale napewno coś znajdą....Słowa niebieskiego...
Rok jezdzilem bez wbitego przegladu w dowod bo sie skonczyl, przy kontroli niebieski oznajmil, ze moglby zabrac mi za to dowod ale byl wporzadku i poscil dalej , zmotywowany wyrobilem nowy dowod , sytuacja inna ale warto uwazac na kosekwencje
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
dzin1975 pisze:Kuba,jesteś pewny? Że mogą zabrać dowód za brak przerejestrowania?
Mogą, ale jak widać nie muszą.
Przepisy ustawa z dnia 20.06.1997 r. Prawo o ruchu drogowym mówią kiedy Policja może zatrzymać dowód rejestracyjny.
Pod tą sytuację pasuje tylko punkt 7 ale myślę, że pomysłodawca miał bardziej na myśli sytuację na przykład z przebijaniem numerów. Oczywiście zamiast napisać to wprost zostało to zapisane tak jak jest i daje pole do interpretacji.
Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
a) zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,
b) zagraża porządkowi ruchu,
c) narusza wymagania ochrony środowiska;
2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;
3) stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym jego nieczytelność;
4) uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego);
5) stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nieupoważnioną;
6) nieokazania przez kierującego dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub dowodu opłacenia składki za to ubezpieczenie, jeżeli pojazd ten jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8 lit. c;
7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.
Pod tą sytuację pasuje tylko punkt 7 ale myślę, że pomysłodawca miał bardziej na myśli sytuację na przykład z przebijaniem numerów. Oczywiście zamiast napisać to wprost zostało to zapisane tak jak jest i daje pole do interpretacji.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n