Remont mojej zapieksy (n126e)

czyli nasza walka z przyczepą...
dzin1975

Re: Remont mojej zapieksy (n126e)

Postautor: dzin1975 » piątek, 16 wrz 2016, 18:59

Jak łopatologicznie,no jak????? Jak się taśma ,menda podwinęła i nie widać???? :))
A na poważnie-super opis,i super robota!!!

Awatar użytkownika
__ArroW__
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: RE: Re: Remont mojej zapieksy (n126e)

Postautor: __ArroW__ » piątek, 16 wrz 2016, 19:45

stachu_gda pisze:
__ArroW__ pisze:Również czekam na dalsze postępy z prac. Koszta na końcu również możesz chociaż przybliżone podać dla potomnych.

Jasne koszta podam, wliczając materiały i poboczne zakupy takie jak na przykład czujnik czadu (sumarycznie wiadomo że nie tylko za sam piec się płaci niestety :) ).
Postępy będą opisywane i to równie łopatologicznie jak dotychczas, żeby maksymalnie komuś tam pomóc kto w przyszłości też zechce sobie grzanie domontować.

Czyli między innymi dla mnie te info będzie bardzo cenne [emoji6] powodzenia

Pozdr ArroW!
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach :lol:

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » sobota, 17 wrz 2016, 22:11

Wczoraj i dzisiaj - prace nad otworem w podłodze.
Wycinałem wyrzynarką zarówno sklejkę jak i laminat. Bałem się czy laminatu nie poszarpie, ale nie - jest ok. Jedyne co, to laminatu nie udało mi się idealnie równo przyciąć, jeśli to będzie dalej przeszkadzać w czymś to poprawię małą szlifierką.

Co do lokalizacji otworu i jego wymiarów - stwierdziłem że nie wyważa się otwartych drzwi, i wyrysowałem szablon do cięcia podłogi względem osłony pieca (z instrukcji instalacyjnej pieca). Oczywiście okazało się że życie nie jest takie piękne jak mówi instrukcja - bowiem ona daje bardzo precyzyjny szablon (co do milimetra), a to się sprawdza jak się ma prostą osłonę :) Ja mam sfatygowaną, więc szablonu użyłem, ale tylko orientacyjnie. To co w nim dobre to że daje wymiary otworu, nie jest to oczywiste. Ważne, aby z jednej strony elementy pieca przeszły przez otwór, a z drugiej - żeby mieć pewność że korkowa uszczelka podstawy pieca w całości opiera się na podłodze. Ta uszczelka jest bardzo ważna jeśli nie chcecie pójść z dymem!!!

Trochę powalczyłem i otwór powstał. Przymierzyłem piec, potem przystawiłem osłonę i znowu piec - wszystko gra.

Zależało mi na tym, aby z racji dolnego wyrzutu spalin zabezpieczyć podłogę przed wniknięciem spalin między sklejkę a laminat. W tym celu wyciachałem nożykiem wokół otworu styropian, którym izolowałem podłogę, a w przerwę włożyłem wokół przycięte kawałki deski minimalnie niższe od przerwy. Deski zarówno od spodu jak i od góry posmarowałem silikonem wysokotemperaturowym.

Teraz napiszę co zrobiłem żeby zniwelować wszelkie luzy/szpary między deską a laminatem. Wepchnąłem pod deseczkę sznur kominiarski - jest to niepalny sznur przeznaczony do uszczelniania kominków, kominów itp. (jeśli zamierzacie krytykować - najpierw się zastanówcie zanim coś napiszecie). Sznur wszedł dość ciasno, wpychany dłutem. na to dałem kolejną warstwę silikonu , a następnie solidnymi wkrętami przykręciłem włożone deski do sklejki od góry, ORAZ wkrętami ścisnąłem podłogę (warstwa laminatu) do włożonych deseczek, mocno ściskając sznur i silikon. Ten sznur dałem w sumie po to żeby silikon się na czymś zatrzymał a nie ładować go w nieskończoność w próżnię, oraz po to żeby dodatkowo awaryjnie po oblepieniu się silikonem dawał uszczelnienie. Wszystko jest na fotach, w wolnej chwili dodam rysunek.

Uzyskałem sytuację, w której otwór jest obudowany w koło, uszczelniony i skręcony tak, aby uszczelnienie nie puściło przy pracy podłogi.

Póki co muszę kończyć, więc dołączam kilka zdjęć. Potem dodam rysunek schemat jak wypełniałem tymi deseczkami i sznurem, teraz nie mam czasu bo muszę odebrać kobitę z lotniska :)

Potem napiszę z czym mam problem, bo niestety ale jedną rzecz schrzaniłem i kombinuję jak z tego wybrnąć. Zachęcam do dalszej lektury :)
Załączniki
d1.jpg
Wiercimy.
d2.jpg
Wyciąłem linoleum wokół otworu tak, aby uszczelka korkowa opierała się o sklejkę. Myślę czy nie dać tu dla świętego spokoju blachy albo chociaż folii aluminiowej..
d3.jpg
Przymiarka pieca.
d4.jpg
Przymiarka z osłoną - pasuje!
d5.jpg
Uszczelnianie i zabudowywanie boków otworu pod piec.
d6.jpg
Uszczelnianie i zabudowywanie boków otworu pod piec.

Awatar użytkownika
Fiacior75
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Fiacior75 » niedziela, 18 wrz 2016, 00:54

Oj chyba źle wsadziłeś ten piec . Ja zamontowałem go odwrotnie i otwór wyszedł mi przy samej belce a komin wychodzi z prawej strony. Dlaczego nie zrobiles tego tak jak u mnie??? Przecież pytałeś sie mnie co i jak??? Zdaje sie że u mnie to widac w moim wątku remontowym.
FB - Weselny Fiat 125p

Fiat125 1975r
Komar231B
N-250

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: RE: Re: Remont mojej zapieksy (n126e)

Postautor: stachu_gda » niedziela, 18 wrz 2016, 01:06

Fiacior75 pisze:Oj chyba źle wsadziłeś ten piec . Ja zamontowałem go odwrotnie i otwór wyszedł mi przy samej belce a komin wychodzi z prawej strony. Dlaczego nie zrobiles tego tak jak u mnie??? Przecież pytałeś sie mnie co i jak??? Zdaje sie że u mnie to widac w moim wątku remontowym.

Jest ok wszystko sie miesci :-)

Wysłane z mojego TELEFUNKEN_Live_TL1 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » poniedziałek, 19 wrz 2016, 23:58

O grzaniu będę dalej pisał za parę dni, tymczasem w ramach przerywnika pochwalę się, że doszedł mój nowy zakup. Na razie sprawdziłem na 230V i działa. 12 nie sprawdzałem bo nie mam jak, gazu jeszcze też nie - no ale sam układ chłodzący działa więc na gazie też powinna pójść. Lodóweczka jest czysta i niepokiereszowana, po umyciu będzie świeżutka i w ogóle całkiem niebrzydka. Dla mnie to ważne, bo nie lubię do syfu pakować jedzenia. Dzięki dla Pawła za podesłanie ogłoszenia, udało mi się sprzęcik kupić w naprawdę dobrej cenie łącznie z transportem.

Po podłączeniu pod 230V po niecałej godzinie w lodówce zaczął pojawiać się szron. To co mnie zdziwiło to to, że po paru godzinach zgasło zielone podświetlenie włącznika 230V. Czy to dlatego, że po schłodzeniu termostat wyłączył grzałkę? Na logikę jak dla mnie to jednak guziczek powinien być podświetlony, ale może ja mam inną logikę niż firma Polar ;)

To co mnie bardzo cieszy to to, że udało mi się skompletować urządzenia gazowe wszystkie na jedno ciśnienie - piecyk i carver na 30mbar, kuchenka na 37mbar ale generalnie wszystko pójdzie na jednym reduktorze, bez urządzeń na "pięćdziesiątkę".

Aha apropos tego mojego Polara - nie bardzo kumam po co aż 3 pokrętła - pierwsze od lewej jak rozumiem ustawia "siłę chłodzenia" przy 230V czyli punkt odcięcia zasilania przez termostat, trzecie wielkość płomienia, a środkowe...?

Montaż w przyszłym sezonie jakby co :)
Załączniki
polar3.jpg
polar1.jpg
polar2.jpg

Rakosnicek

Postautor: Rakosnicek » wtorek, 20 wrz 2016, 05:08

Czy to nie jest ten Polar z działu ciekawostki wynalezione w sieci podlinkowany przez użytkownika Pawlo

Wysłane z mojego Lenovo A820 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » wtorek, 20 wrz 2016, 07:25

Rakosnicek pisze:Czy to nie jest ten Polar z działu ciekawostki wynalezione w sieci podlinkowany przez użytkownika Pawlo

Tak, jest to ten Polar.

ttaber

Postautor: ttaber » wtorek, 20 wrz 2016, 08:44

Na stronie polara znajdziesz ori instrukcję do tej lodówki, w pdf. Nie podlinkuje bo mnie szlag trafia z temi srajtfonami. :)

Dobrze, zmusiłem się: http://polar.eu/?i=10

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » wtorek, 20 wrz 2016, 09:11

ttaber pisze:Na stronie polara znajdziesz ori instrukcję do tej lodówki, w pdf. Nie podlinkuje bo mnie szlag trafia z temi srajtfonami. :)

Dobrze, zmusiłem się: http://polar.eu/?i=10

O dziękuję Ci bardzo, ja pobierałem instrukcję ze strony fkn a tam jest trochę inny panel obsługi.

ttaber

Postautor: ttaber » wtorek, 20 wrz 2016, 09:49

Proszę. A jeśli będziesz chciał nową mięciutką uszczelkę drzwiową to tu można było dostać, onegdaj http://www.gosdom.com.pl

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » wtorek, 20 wrz 2016, 10:14

ttaber pisze:Proszę. A jeśli będziesz chciał nową mięciutką uszczelkę drzwiową to tu można było dostać, onegdaj http://www.gosdom.com.pl

Ponownie dziękuję :) Stara uszczelka wygląda ok, ale ogólnie lodówką będę się zajmował na wiosnę, i wtedy wszystko ogarniał.

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » wtorek, 20 wrz 2016, 21:09

Dzisiaj pomiary w domu na 230V - w ciągu 3 godzin schłodzenie z 17 stopni do -4 :) Chyba działa jak powinna lodóweczka :)

Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: TomekN126N » wtorek, 20 wrz 2016, 22:13

Jeśli robiłeś to na pusto, to super, że -4st. Jak ją zapełnisz, powinno być jeszcze zimniej ;-) ...piwko wrzuć hehe
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » środa, 21 wrz 2016, 08:22

TomekN126N pisze:Jeśli robiłeś to na pusto, to super, że -4st. Jak ją zapełnisz, powinno być jeszcze zimniej ;-) ...piwko wrzuć hehe

Już się nie mogę doczekać przyszłorocznych upałów :D

Wróć do „Remonty”